Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Котору: Овдје су теме развој и надокнађивање онога што је ова општина пропустила у протекле двије и по године

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић разговарао је данас у Котору са општинским руководством на челу са предсједницима Општине Жељком Апрцовићем и Скупштине општине Јовом Суђићем о развојним и инфраструктурним пројектима вриједним више од 50 милиона еура и о томе како да сталним контактом уз подршку Владе Котор покуша да оствари корист од успјешне Владине економске политике коју је ова општина пропустила у протекле двије и по године.

„Данас у Котору нијесам само у обиласку пројеката и инвестиција које се реализују и на овом локалитету него сам био у радној посјети Општини Котор. Имали смо веома садржајан и конструктиван састанак. Послије дужег времена, нажалост, предсједник Владе је био у прилици да са руководством Општине разговара о развојним питањима општине Котор, о изазовима који стоје на том путу јер у претходне скоро три године нијесам имао прилику, без обзира на моје инсистирање, да са претходном локалном влашћу о тим важним питањима разговарам. Нажалост, то је коштало и општину Котор и наравно Црну Гору и њену економију у цјелини“ – рекао је новинарима премијер Марковић на крају посјете.
Предсједник Владе је прецизирао да је на састанку било ријечи о свим важним темама које се тичу ове општине.

„Отворили смо сва важна питања која се тичу Котора и његовог развоја и договорили се како да на њих дамо најбржи и најквалитетнији одговори и како би се ефекти брзо видјели. Дакле, разговарали смо и о проблемима који се тичу завршетка спортске сале у Котору и которског базена. Нажалост имамо проблеме са недораслим извођачима на тим пројектима, јасно смо се данас опредијелили: или ће испуњавати обавезе, или ћемо тражити друге. У сваком случају ћемо та два капитална друштвена инфраструктурна објекта завршити. Разговарали смо о ономе што су изазови када је у питању усвајање Просторног плана Котора, новог просторног плана у односу на Предлог који је био на јавној расправи, позицији и ставу УНЕСЦО-а и сада руководства Општине Котор. И разговарали смо о питањима развоја у будућности. Говорили смо о извјесном пројекту односно доброј понуди градње жичаре од Котора до Његуша, то је капитално важна инвестиција за Котор, за Цетиње, за Национални парк Ловћен, за црногорски туризам генерално. Разговарали смо и о ономе што морамо урадити на капиталној инфраструктури која се тиче изградње новог булевара од Јаза до Тивта која треба такође Котору и грађанима Котора да донесе нову вриједност, о ономе шта ће ако добијемо квалитетног концесионара бити бенефити и Тивта и Котора са новим аеродромом. Тако да је било доста важних питања. Договорили смо се да Влада и предсједник Општине са његовим тимом буде у сталном контакту и да на дневној основи одговарамо на све изазове како би Котор ухватио или приграбио дио бенефита од интензивног економског развоја који Црна Гора има, а који је пропустио у ове двије и по године“ – рекао је Премијер.

Премијер је обишао и градилиште новог хотела на темељима некадашњег Хотела „Врмац“ и том приликом рекао да је Црна Гора добила кредибилног инвеститора који ће уложити 10 милиона еура у адаптацију и реконструкцију објекта са четири звјездице и више од 105 смјештајних јединица високе категорије.

„Посебно је важно што и на овом локалитету и у овом објекту немамо излазак из постојећих габарита ни једног центиметра. Ово ће бити један од најљепших хотелских објеката у Заливу и што је посебно важно о што поштујемо инвеститору да је задржао и задржаће дио здравствених капацитета који ће употпунити понуду овог објекта и општине Котор“ – рекао је премијер додајући да је најважније ипак да ће у будућем хотелу бити отворено стотину нових радних мјеста.

На питање новинара о проблему одвода отпадних вода предсједник Владе је рекао да је сада потребно рјешавати ту проблематику не само у Котору већ и у Перасту и Рисну јер је прошуштено да то буде урађено раније.

„Могло се то радити раније са много мање пара у оној великој Југославији, али нажалост то морамо радити данас. То кошта много скупље него што би тада коштало. То код грађана и становништва изазива више нервозе него што би тада изазивало, али имамо планове за то и идемо у том правцу. Дакле, рјешаваћемо питање саобраћајних загушења и недостатка фекалне и атмосферске канализације“ – рекао је предсједник Владе.

Упитан о да ли је на састанку било ријечи и о осталим локалним темама попут градње заобилазнице око града предсједник Марковић је рекао да о томе није било ријеч јер је то комплексно питање које мора бити ријешено у дијалогу са УНЕСЦО-м.

„Ми не желимо да Котор изгуби своју позицију у УНЕСЦО-у. Котор је сам по себи велика црногорска вриједност у културном, и наравно не само у културном него и у идентитетском смислу. Али посебну вриједност има као простор који је заштићен УНЕСЦО-ом. Нажалост, у претходном периоду нијесмо били пажљиви у комуницирању са УНЕСЦО-м, постоје одређени неспоразуми кад су у питању развојни потенцијали Котора. Ми сада желимо да те неспоразуме елиминишемо и да са УНЕСЦО-м за једним столом утврдимо шта су то развојни интереси, шта су то потребе овог простора Општине Котор у цјелини и нађемо најприхватљивија рјешења. У оквиру тих отворених питања је и валоризација бедема, заобилазница Котора овдје, некада специфичне локације близу овог простора, тако да нам остаје доста посла на тим отвореним питањима, а истовремено развојним потребама Општине Котор“- казао је предсједник Владе.

Упитан да прокоментарише гласање у Тужилачком савјету Премијер је рекао да је сваки члан Савјета слободан да одлучује по сопственом увјерењу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?