Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за конкурентност размотрио и усвојио Извјештај о реализацији Програма економских реформи за првих шест мјесеци 2019. године

Савјет за конкурентност је на данас одржаном другом дијелу ВИИИ сједнице, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио и усвојио Извјештај о реализацији Програма економских реформи за Црну Гору 2019-2021. година (за првих шест мјесеци 2019. године).

Према прелиминарним подацима Завода за статистику Црне Горе, реална стопа раста црногорске економије у првом кварталу 2019. године је износила 3,0 одсто, а у међувремену је објављен и податак о расту од 3,2 одсто у другом кварталу.

У расправи је посебно истакнута чињеница да је приватна потрошња забиљежила реални раст од 5,1 одсто и остварила највећи позитиван допринос реалном расту БДП-а од 4,5 одсто. Овако висок раст потрошње домаћинстава опредијељен је, у највећој мјери, изузетно снажним трендовима на тржишту рада, односно знатно већим бројем запослених, као и високим стопама раста у секторима малопродаје, туризма и грађевинарства.

Поред јачања макроекономске стабилности, на остварени економски раст за 6 мјесеци ове године утицало је и унапређење конкурентности економије, чему је, у комбинацији са фискалном консолидацијом, допринијела реализација приоритетних реформских мјера садржаних у Програму економских реформи за 2019. годину.

У Извјештају се, између осталог, указује да је снажан економски раст утицао на раст запослености у земљи, као и смањење незапослености. Тако је просјечан број запослених у првих шест мјесеци био 201.131 лица или за 8,9 одсто запослених више него у истом периоду прошле године. Настављен је и тренд смањења незапослености, па је стопа незапослености према анкети о радној снази за први квартал 2019. износила 15,0 одсто, што је за 1,1 ниже у односу на први квартал 2018.

Закључујући расправу о овој тачки, премијер Марковић је оцијенио: „Имамо разлога, посматрајући и расправљајући о ПЕР-у за ових првих шест мјесеци 2019. године, да будемо задовољни: стопа раста од 3 – 3,2 одсто у односу на високу стартну позицију у 2019. у односу на 2018. гдје смо имали 5,1 је заиста одличан резултат“, додавши да је то највећа стопа раста у региону.

Савјет је размотрио Предлог Уније послодавца за одлагање примјене Закона о фискализацији у промету производа и услуга. У дискусији у је наглашено заједничко опредјељење да имплементација Закона мора бити спроведена беспрекорно. Закључено је да се у процес припреме подзаконских аката укључе представници удружења послодаваца, те да се мора обезбиједити апсолутна транспарентност процеса јавних набавки, како би се дошло до најквалитетнијих рјешења за имплементацију Закона.

Размотрена је Иницијатива Црногорског Телекома за преиспитивање члана 36 Закона о кинематографији који се односи на финансирање Филмског фонда, као и Изјашњење Министарства културе поводом иницијативе оператора који пружају услуге приступа Интернету за укидање накнаде за финансирање кинематографије из чл. 36 Закона о кинематографији. Тим поводом, закључено је да надлежна министарства, на бази детаљне анализе овог питања, у наставку дијалога са оператерима покушају да дођу до обострано прихватљивих рјешења

На предлог Заједнице општина Савјет је размотрио Иницијативу за утврђивање адекватног законског оквира за финансирање одржавања инфраструктуре заједничке комуналне потрошње. У расправи је истакнуто заједничко опредјељење, али и одговорност, свих субјеката за даље унапређење пословног амбијента и уклањање баријера за развој бизниса, уз креирање системских рјешења која неће угрозити остваривање функција локалних самоуправа.

Савјет је размотрио и Информацију о позиционирању Црне Горе у Извјештају „Економске слободе свијета 2019", Фрасер института, Информација о оцјени кредитног рејтинга Црне Горе од стране рејтинг агенције Стандард & Поор'с и Моодy'с, као и Информацију о позиционирању Црне Горе у Извјештају о глобалној конкурентности 2019, Свјетског економског форума.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?