Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Данас Влада сједницом у Пљевљима шаље јасну поруку да развој подразумијева одговорност према животној средини за ову и будуће генерације

Премијер Душко Марковић саопштио је данас у Пљевљима, након 139. сједнице Владе одржане у том граду да је локација одржавања сједнице одређена како би Влада баш у Пљевљима донијела важне одлуке за развој и за грађане Пљеваља.

„Данас смо у Пљевљима одржали сједницу Владе – како бисмо баш овдје донијели важне развојне одлуке за ову општину и грађане Пљеваља, и истовремено започели процес отклањања негативних посљедица по животну средину. Те посљедице настале су експлоатацијом природних ресурса, а истовремено су могле утицати, или су утицале на здравље становништва. Данас Влада шаље јасну поруку да је њено опредјељење одржив развој који прије свега подразумијева одговоран однос према животној средини, и валоризацију ресурса у складу са највишим еколошким стандардима – у интересу данашње, али и будућих генерација“ – рекао је предсједник Марковић на конференцији за медије након сједнице Владе.

Премијер је рекао да су Пљевља увијек била окосница црногорске индустрије и да се данашњи економски развој не може замислити без валоризације бројних потенцијала ове општине, али и санације онога што је девастирано.

„Нажалост, у периоду када су у Пљевљима настајали привредни и индустријски гиганти, нијесу постојали нити су били обавезујући високи стандарди заштите животне средине. А то је у дугом периоду рада и експлоатације довело до девастације простора и високог нивоа загађења земљишта, воде и ваздуха. Због тога данас грађани Пљеваља немају онај квалитет живота који би био сразмјеран ресурсима које Пљевља имају и којима располажу. Поновићу, садашња потреба да развијамо Црну Гору мора бити заснована на динамичној економској политици ослоњеној на одрживом развоју и заштити животне средине. Поред тога, нови садржај развојних политика треба да подразумијева и санацију нарушеног поретка у природи и простору. Експлотација природних ресурса у овој средини резултирала је стварањем нове економске вриједности. Али сада је на нама обавеза да један дио те вриједности плански уложимо у санацију посљедица, а други дио у будућност, у креирање нових квалитетних радних мјеста и здравог животног окружења“ – рекао је премијер.


У Пљевља улажемо готово 100 милиона еура

Предсједник Владе Црне Горе је рекао на конференцији за медије да су у Пљевљима у току инвестиције вриједне готово стотину милиона еура:

„У току је санација двије еколошке црне тачке: Депоније пепела и шљаке Маљевац (ТЕ Пљевља) – радови су већ у току и коштаће 3,2 милиона еура; Флотационог јаловишта рудника Шупља Стијена – одабран је извођач радова вриједних 7,8 милиона еура; отворене су понуде за еколошку реконструкцију термоелектране у коју ће бити уложено 54 милиона еура; усаглашен је концепт и начин финансирања топлификације града из термоелектране као основног и најрационалнијег извора топлоте; дошли смо до одговарајућег модела еколошке накнаде. Влада је данас дала сагласност на предлог одлуке Општине Пљевља, којом ће се, на праведан начин, од највећих загађивача у општински буџет сваке године сливати између 2.5 и 3 милиона еура намјенских средстава. У току су радови на реконструкцији регионалног пута Пљевља – Метаљка у дужини од скоро 17 километара за који смо издвојили 12 милиона еура. Отворене су понуде за реконструкцију магистралног пута Пљевља – Михајловица вриједности 8 милиона еура. Завршили смо магистрални пут Црквице – Вруља вриједности 5 милиона еура, као и пројекте реконструкције моста на Тари и прилазних саобраћајница. Дакле, у Пљевља се улаже словом и бројем - 100 милиона еура“ – рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је рекао да је данас на сјендици било ријечи и о дугу општини Пљевља по основи концесија те да је Влада задужила Пореску управу, надлежни секретаријат Општине Пљевља и заштитника државних интереса да пронађу адекватно рјешење и да се недостајућа средства буџету општине Пљевља по основу ненаплаћених концесија обезбиједе.

Зелено свијетло за болницу у Пљевљима, црвено за мале ХЕ

Предсједник Владе је рекао да је на данашњој сједници било ријечи и о отежаном функционисању Болнице у Пљевљима због неадекватних просторних капацитета.

„Ми морамо у Пљевљима као и у цијелој Црној Гори да обезбиједимо већи ниво и већи квалитет здравствене заштите. Због тога је Влада данас задужила Министарство здравља, Министарство финансија и Управу јавних радова да у најкраћем року пронађу начин и модел за почетак градње нове болнице у Пљевљима“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је на данашној сједници предмет пажње Владе било и питање малих хидроелектрана.

хттпс://yоуту.бе/УWсзсПтб0WМ

„Подсјећам да је овај програм неспорно омогућио нови замах улагања у производњу електричне енергије. Али је у том развојном замаху било и пропуста који би нанијели штету природи. У појединим случајевима овај концепт развоја промашио би свој циљ – а то је унапређење квалитета живота и развој локалних заједница, који не може тећи одвојено од очувања јединствене природе и здраве животне средине на тим локалитетима. Зато је данас Министарство економије добило задужење да, за почетак, отпочне преговоре о споразумном раскиду уговора о градњи мале електране на ријеци Бистрици у Бијелом Пољу, затим на Муринској ријеци, Комаринској и Ђуричкој ријеци у Плаву, Трепачкој ријеци у Андријевици и Буковици у Шавнику“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

На питање новинара да ли се, с обзиром на добре економске резултате Владе размишља о повећању плата у здравству и просвјети премијер Душко Марковић је рекао да ће плате бити повећане у 2020. и 2021. години и то не симболично већ суштински.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?