Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић: Не толеришемо угрожавање људских права грађана-Свако ко прекорачи полицијска овлашћења биће санкционисан

Објављено: 18.10.2019. 20:15 Аутор: МУП
„Министарство унутрашњих послова не толерише и неће толерисати угрожавање људских права грађана и истрајно је у ставу да се људска права у полицијској служби морају поштовати. Сви који су прекорачили овлашћења морају за то одговарати. Мора да постоји нулта толеранција према насиљу било које врсте. Нећемо стати док сви случајеви незаконитог поступања не буду расвијетљени и санкционисани. У Полицији нема простора, нити повлашћивања и заштите за насилнике у униформи. Али, исто тако, сви као друштво, морамо стати у заштиту полицијских службеника који часно, професионално и одговорно обављају своје послове“, поручио је министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић на међународној конференцији „Спрјечавање злостављања у полицијској служби: суочавање са изазовима које апострофирају пресуде Европског суда за људска права и друга тијела Савјета Европе“, која је данас одржана у Бечићима.

Нагласио је да Министарство унутрашњих послова у континуитету улаже значајне напоре у дијелу унапређења законодавног оквира, едукације полицијских службеника и обезбјеђивања адекватних услова за боравак лица лишених слободе, у циљу побољшања њиховог положаја.
Говорећи о реализацији препорука Комитета Савјета Европе за спрјечавање мучења и нечовјечних или понижавајућих казни и поступака (ЦПТ), Нухоџић је саопштио да је усвојен и посебан план, што представља снажан искорак како да се ЦПТ препоруке имплементирају у свакодневној полицијској пракси.

Biro za odnose s javnošću Vlade CG„Ниједан систем, ниједна држава и полиција нијесу имуни на случајеве прекорачења употребе средстава принуде. Оно чиме сам задовољан и што посебно желим да истакнем јесте да су ти случајеви у Црној Гори појединачног карактера, да нема појаве системске тортуре, да се ти случајеви из године у годину смањују. Како би се отклониле сумње у некажњавање случајева злостављања, на униформама службеника Сектора специјалне полиције истакнуте су словно нумеричке ознаке које омогућавају њихову идентификацију, што доприноси и јачању повјерења јавности у полицију“, казао је министар.

У контексту јачања капацитета Одјељења за унутрашњу контролу полиције, Нухоџић је извијестио да су у 2018. и у првих девет мјесеци ове године, извршене контроле законитости вршења полицијских послова и примјене полицијских овлашћења у 122 случаја, од чега су у 46 случајева вршене контроле на основу притужби грађана. Надлежним тужилаштвима достављено је пет предмета против десет полицијских службеника, од којих се један предмет односио на постојање основане сумње да су два полицијска службеника извршила кривично дјело злостављање. Управи полиције је предложено покретање дисциплинских поступака против 14 полицијских службеника, од чега против три службеника због теже повреде службене дужности извршене прекомјерном или незаконитом употребом силе.

Додао је да се посебна пажња посвећује јачању безбједносне културе и компетентности полицијских службеника. У том смислу, Нацрт новог закона о унутрашњим пословима у потпуности реформише систем запошљавања, обуке и стручног образовања и усавршавања полицијских службеника, као и надзорне механизме над радом Управе полиције.

Нухоџић је нагласио да ће МУП и у наредном периоду наставити са спровођењем обука и промовисањем Кодекса полицијске етике, у циљу подизања свијести полицијских службеника о значају етичког и моралног понашања у пракси. „Данашњим присуством и учешћем, потврђујемо још једном вољу и искрену посвећеност да кроз, примјену стандарда Савјета Европе и ЕУ, радимо на јачању безбједносне и полицијске културе која ће унаприједити полицијски интегритет и одговорност и омогућити ефикасан наздор и истраге“, закључио је министар.

Такође, министар је похвалио сарадњу са Савјетом за грађанску контролу рада полиције, који указује на пропусте у раду полицијских службеника, али и додатно афирмише нулту толеранцију према свим противзаконитим поступцима.

ФОТО И ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмХЛYјЕЗ




МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?