Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о лакоћи пословања Свјетске банке 2020: Црна Гора унаприједила систем издавања грађевинских дозвола и процедура за међународну трговину

Објављено: 24.10.2019. 13:00 Аутор: Министарство финансија
Црна Гора је, у новом Извјештају о лакоћи пословања Свјетске банке, заузела 50. мјесто на листи од 190 ранигираних земаља. У поређењу са прошлогодишњим Извјештајем, Црна Гора је повећала оцјену за 1,07 (са 72,73 на 73,8) и задржала исти ранг.

Најзначајнији напредак је остварен код индикатора добијање грађевинских дозвола, гдје се Црна Гора нашла на 40. мјесту и тиме побољшала ранг у овој области за 35 мјеста. У односу на прошлу годину, сходно методологији Свјетске банке, Црна Гора је смањила трошкове и вријеме потребно за добијање грађевинске дозволе.

Овакав напредак потврда је да Свјетска банка у континуитету препознаје реформске напоре које Црна Гора спроводи у области издавања грађевинских дозвола, а прије свега успостављене новим законским оквиром из 2017. године.

Напредак је постигнут и код индикатора прекогранична трговина. Овај индикатор третира процедуре за увоз и извоз. Црна Гора је побољшала позицију за 6 мјеста тако што је смањила вријеме и трошкове потребне за увоз, као и трошкове извоза.

У области добијања прикључка за електричну енергију дошло је до смањења времена, односно броја дана и трошкова, уз непромјењени ранг.

Код осталих индикатора није било промјена у оцјенама у односу на прошлогодишње, а корекције у рангу су посљедица интензивнијих реформских процеса које су спроводиле друге земље.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?