Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство и Синдикат се договорили, Влада даје коначну ријеч: Предлог - повећање плата запосленима у просвјети 9+3%

Објављено: 24.10.2019. 16:05 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Представници Министарства просвјете и Синдиката просвјете усагласили су данас предлог о повећању зарада запосленима у просвјети, на који ће Влада дати коначну ријеч. Предложено је повећање 2020. године 9% а 2021. године 3 посто на већ увећану зараду из 2020. године, односно преко 13% кумулативно до почетка 2021. Такође, предложиће се повећање издвајања Владе за стамбене потребе запослених у просвјети кроз задругу „Солидарно“, како би од наредне године она била не мања од 700 000 еура годишње. То је закључак данашњих разговора на Главном одбору Синдиката просвјете на челу са предсједником Звонком Павићевићем и министра просвјете Дамира Шеховића. Предсједник Владе Душко Марковић недавно је најавио повећање зарада просвјетним радницима. 

Као што је познато, иницијални захтјев Синдиката у вези са повећањем зарада био је на нивоу од 10%, те је данашњи усаглашени предлог, који ће бити упућен у Владину процедуру, практично већи од тог захтјева. Фискални утицај таквог предлога се процјењује на око 13 милиона еура годишње. То би уједно било највеће повећање од 2007. године и једно од већих повећања у Региону. Посљедњи раст зарада запосленима у просвјети био је 2016. године и то 5,5%. 

Такође, разговарано је о издвајањима Владе за стамбени фонд задруге „Солидарно“. Та издвајања су ранијих година била 450 000 еура годишње, да би 2017. године била повећана на 600 000 еура годишње. Како је најављено током данашњих разговора, од наредне године може се очекивати повећање за још минимум 100 000 еура на годишњем нивоу, односно да од наредне године Влада за стамбене потребе запослених у просвјети издваја минимум 700 000 еура годишње. 

Договорено је и да се размотри могућност да се изађе у сусрет Синдикату просвјете, а у вези са покривањем дијела трошкова оних запослених који имају повећане путне трошкове, попут оних који путују из града у град, допуњавају норме у изузетно удаљеним школама и сл. Додатно, наставиће се са исплаћивањем јубиларних награда просвјетним радницима, и то за 2018. и 2019. годину. 

Министар просвјете др Дамир Шеховић изјавио је након састанка: „Задовољан сам што смо данас усагласили ставове и постигли предлог који ће сада ући у Владину процедуру.

PR Služba

Задовољан сам, јер је он потврда јасне политике Владе да потребе просвјетних радника постави као приоритет, а о чему је у више наврата говорио и премијер Марковић. Наравно, конструктиван однос Синдиката просвјете, са предлагањем рјешења која јесу захтјевна, али истовремено и аргументована, те самим тим и прихватљива, омогућио је да заједно начинимо помак више. 

Нијесмо занемарили ни стамбене потребе просвјетних радника, те ћемо радити на томе да и средства за стамбени фонд даље повећавамо. 

Да сумирам, начинили смо значајан корак, али нема сумње да ћемо и у периоду пред нама наставити да заједно радимо на повећању стандарда просвјетних радника. Једино тако, они ће моћи да дају и свој максимум тамо гје треба: у учионици.“ 

Звонко Павићевић, предсједник Синдиката просвјете рекао је: „Задовољни смо постигнутим договором. Он је резултат рада свих у Синдикату и наравно постављања захтјева који су реални, али који истовремено значе суштинску промјену односа Владе Црне Горе према запосленима у просвјети. Свакако, нема сумње да ћемо и даље наставити да радимо на повећању стандарда просвјетних радника. 

Важно је поменути да је осим плата, било ријечи и о јубиларним наградама, те трошковима превоза за просвјетне раднике којима је неопходна та врста подршке. Управо тако, радом на више кључних питања која су од круцијалног значаја за стандард просвјетног радника, ћемо наставити да побољшавамо њихов статус у друштву и најављујемо неке нове, добре промјене“. 

Министарство просвјете

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмХТХ7ЛЦ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?