Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Зелена економија и одрживи развој треба да су кључне теме за ЦГ и регион, ми ту дајемо примјер

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем мр Милутин Симовић оцијенио је да и данас и у наредном периоду зелена економија и одрживи развој треба да буду кључне теме за Црну Гору и цијели регион.

„Зелена економија и одрживи развој морају бити приоритетна тема и у региону и у Црној Гори. Да би била вјечна Црна Гора мора бити одржива и зелена” казао је потпредсједник Симовић данас у Будви на панел дискусији на тему „Зелена економија и одрживи развој“ одржаној на конференцији „Синергија – кључ успјеха региона“ коју су у Будви организовали Привредна комора Црне Горе и Коморски инвестициони форум Западног Балкана.

Потпредсједник Симовић је истакао да је тема „зелена економија и одрживи развој“ постала веома значајна и актуелна у црногорском друштву. „О овоме се говори на свим нивоима, а свакако су напори и активности Владе Црне Горе допринијели томе“, казао је потпредсједник Владе.

Говорећи о утицају зелене економије и одрживог развоја на економске и социјалне аспекте и испуњење потреба друштва потпредсједник Владе Црне Горе је указао и на неопходност исправног препознавања економске вриједности природног капитала и преиспитивања начина на које мјеримо раст и напредак економије.

Јасно је да модел економског раста „узми, произведи, потроши и баци“ није одржив – рекао је потпредсједник Владе указујући на најновије податке Свјетског програма за храну Уједињених нација (WФП) о повећању броја људи који пате од глади и то за 22 милиона у протекле три године. Потпредсједник је казао један од модела на којем ће се заснивати будући раст може бити креиран и унутар концепта циркуларне економије.

„Уједињене нације истичу да се укупни губици у глобалној економији и трошкови очувања животне средине повезани са вишковима хране процјењују на 1,7 трилиона долара“ навео је потпредсједник Симовић и најавио сарадњу Владе Црне Горе и УНДП у истраживању и анализи података у овим пољима у Црној Гори, како би се донијеле одговарајуће мјере.

Потпредједник Симовић је подсјетио да је дневни ред 139. сједнице Владе одржане прошле седмице у Пљевљима, на којој је међу осталим утврђен и Предлог закона о заштити од негативних утицаја климатских промјена показао чврсту опредјелјеност Владе за одрживи развој те да то може бити примјер не само за регион него и шире.

На панел-дискусији су поред потпредсједника Владе Црне Горе учествовали и државни секретар Министарства животне средине и просторног планирања Словеније Марко Мавер, оснивач и извршна директорка „Циркуларне промјене Љубљана – Брисел – Беч – Кјото“ Ладеја Година Кошир и стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашпарикова.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?