Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за сарадњу органа државне управе и НВО разматрао Нацрт закона о волонтирању

Објављено: 29.10.2019. 19:22 Аутор: МЈУ
На данашњој, седмој сједници Савјета за сарадњу органа државне управе и НВО, којим је предсједавала  министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, размотрен је Нацрт закона о волонтирању.

Овим законом уређују се, подстицајне мјере за промовисање и развој волонтирања, права и дужности волонтера и организатора волонтирања, и друга питања од значаја за развој и промовисање волонтирања.

Савјет је подржао представљени Нацрт закона о волонтирању, те сугерисао Министарству рада и социјалног старања, обрађивачу прописа, да још једном размотри чланове 1, 5 и 10 из Нацрта у правцу стварања адекватне правне основе за даљи развој волонтирања и креирања подстицајних мјера за организаторе волонтирања и волонтере. Похваљено је нормирање волонтирања као добровољног и бесплатног улагања времена, знања и вјештина којима се обављају  активности у корист других лица и за општу добробит друштва, као и намјера обрађивача да се превенира злоупотреба волонтирања и волонтера. Савјет је препоручио да је, по доношењу закона у Скупштини,  потребно иницирати креирање Програма подстицајних мјера.

Израда Закона о волонтирању једна је од мјера Акционог плана Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање НВО.

У наставку је разговарано о примјени Закона о невладиним организацијама и пратећих подзаконских аката, те је договорено да наредна сједница Савјета буде тематска и посвећена анализи одредбама ових аката, чија се примјена у пракси показала изазовном, али и свим аспектима који утичу на анализу ефеката примјене новог модела финаснирања пројеката НВО у складу са поменутим Законом. У односу на динамику објаве одлука о расподјели на основу Јавних конкурса објављених у 2019. години, још једном је указано да иста није на задовољавајућем нивоу, те да треба поновити препоруку Савјета да се предметне одлуке доносе у разумном року.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?