Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе за РТЦГ: Црногорска економија биљежи импозантан раст, имамо преко 30.000 нових радних мјеста

Објављено: 30.10.2019. 02:21 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је у интервјуу Радио телевизији Црне Горе (РТЦГ) да у ове скоро пуне три године, наша економија биљежи импозантан раст јер је расла по просјечној стопи од 4,9 одсто.

„Рекао бих да постоји више разлога за такав тренд у нашој економији. Он је резултат прије свега посвећености саме Владе и њенога тима, али и свих актера који учествују економском животу Црне Горе“, рекао је премијер Марковић и истакао озбиљну репутацију наше државе на глобалном финансијском и економском тржишту. 

У прилог тези о успјешности економске политике, предсједник Владе је казао да је смањен порески дуг за преко 190 милиона еура у односу на 1. јануар 2017 године, а истовремено је по основу репрограма пореског дуга наплаћено до деветог мјесеца ове године 58 милиона еура.

„План нам је да идуће године наплатимо између 15 и 20 милиона еура. Стабилизовали смо наше финансије локалних самоуправа, смањили смо дуг локалних самоуправа за преко 11 милиона еура и сада локалне самоуправе редовно измирују своје обавезе по закону. Истовремено смо наплатили преко 260 милиона еура нових изворних прихода у оквиру тога 160 милиона еура више од планираног. Наш Капитални буџет, као најснажнија развојна компонента Владе ове три године је износила преко 850 милиона еура“, рекао је предсједник Марковић и додао да простора за нови помак и квалитет има.

Критике да раст не доприноси озбиљном развоју економије, премијер је окарактерисао апсолутно неразумљивим, примитивним и бизарним. Подсјетио је да је за двије и по године смањена стопа незапослености за преко осам одсто.

„Дакле, ми смо у марту 2017. године имали стопу незапослености 22,7%. У јануару 2017. године број запослених је био 177.000 у Црној Гори. Крајем деветога мјесеца [2019. године] стопа незапослености у Црној Гори је 14,3%, а број запослених крајем септембра у Црној Гори је преко 205.000, с тим што смо у августу имали број запослених 215.000“, рекао је премијер Марковић.

Дакле, бенефити су озбиљни а разлози због којих се то жели компромитовати су јасно политички: „Овој Влади и овој политици се не жели успјех, сваки успјех се мора у првом дану компромитовати“.
Коментаришући љетњу туристичку сезону, премијер је рекао да је она боља од прошлогодишње која је била рекордна, а да када је у питању зимска туристичка сезона снажан допринос треба да да изградња скијалишта на Бјеласици које обухвата пет општина.

ИНФРАСТРУКТУРА НА АЕРОДРОМИМА ЈЕ НА НЕДОПУСТИВО НИСКОМ НИВОУ

На питање о предностима валоризације аеродрома у Црној Гори, премијер Марковић је казао да се тај неспоран економски и развојни ресурс што прије стави у функцију развоја земље.

Не спорећи квалитет менаџмента у Аеродромима, који биљежи све боље финансијске резултате, премијер Марковић је рекао да није ствар у томе да ли ће бити милион или два милиона еура више прихода већ да се унаприједи аеродромска инфраструктура која је на недопустиво ниском нивоу за онај тренутак у којем се Црна Гора налази и за њене економске амбиције.

„Дакле, у питању је инфраструктура, у питању је потенцијал и капацитет, а не само управљање. Наравно друго важно питање то концесије је авио доступност. Морамо Црну Гору учинити доступнијом широм планете – од Америке, Европе, Азије, више него што је то данас“, рекао је предсједник Владе и истакао да ће поступак за давање концесије бити транспарентан и да ће концесију ће добити најбоља компанија, са највећим потенцијалом, не само инвестиционим него и оперативним.

Коментаришући противљење СД-а валоризацији аеродрома, премијер је рекао да ни у једном тренутку није пореметио однос у Влади, није пореметио однос у цијелој коалицији нити ће пореметити односе ни у Влади ни у коалицији по овом питању.

ВЛАДА НЕЋЕ УГАСИТИ МОНТЕНЕГРО АИРЛИНЕС, СПЕМАМО ЛЕX СПЕЦИАЛИС

Говорећи о даљој судбини Монтенегро Аирлинеса, премијер Марковић је рекао да указао на изузетан допринос компаније црногорској економији.

Он је истакао да МА из године у годину довози све већи број путника у Црну Гору - 2017. године 558.000 путника, 2018. године преко 640.000 путника а ове године је довезао 540.000 путника у Црну Гору.

„Тренутно према Црној Гори лети тридесет авио-компанија. По овим подацима, Монтенегро Аирлинес довози једну четвртину гостију у Црну Гору, а осталих 30 компанија три четвртине. Добри економисти, финансијери кажу да је директни допринос МА црногорској економију у финансијском смислу, у овом броју путника, између 100 и 150 милиона на годишњем нивоу. А нас критикују и да ли дајемо три, четири, пет или петнаест милиона државне помоћи годишње за ту компанију“, рекао је премијер Марковић.

Послао је јасну поруку да Влада неће угасити Монтенегро Аирлинес! Интензивно радимо на припремању посебног закона Леx специалиса којим ћемо омогућити да у једном средњем року од пет година ријешимо питања дуга Монтенегро Аирлинеса који се тиче и запослених и аеродрома и свих оних са којима послује Монтенегро Аирлинес и створити претпоставке да он послује са успјехом и да заинтересујемо стратешког партнера за приватизацију.

НЕ МОЖЕМО ИМАТИ ПРОБЛЕМА СА ОТПЛАТОМ КРЕДИТА

На питања о аутопуту, премијер је рекао да ће прва дионица грађевински бити завршена до 30. септембра и да се нада да ће до тада наћи одговор и дефинисати модел наставка друге дионице аутопута од Матешева до Андријевице.

Одговарајући критичарима на опаске о дужничком ропству, премијер Марковић је рекао да ће, када доспије кинески кредит 2021. године, рата за отплату бити на годишњем нивоу између 50 и 60 милиона еура. Указао је на чињеницу да је Црна Гора за три године вратила готово 1,5 милијарду еура државног дуга ино кредиторима без иједног напора, ризика и дана закашњења.

„Црна Гора је озбиљна држава са финансијским и економски потенцијалом и не можемо доћи у дужничко ропство не само по кинеском кредиту него ни по једном кредиту“, изричит је премијер Марковић.

ПОВЕЋАЊА ЗАРАДА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ОД НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

На питање новинара о реалности захтјева запослених у просвјети и здравству за повећањем зарада, Премијер је рекао да ће зараде у Црној Гори расти у односу на реалне могућности и реалне изворе. Он је изразио задовољство постигнутим договором да зараде у просвјети у 2020. години буду повећане 9%, а у 2021. од 3%.

„Сада нам остаје да тај дијалог доведемо до краја са запосленима у здравству. Знам за те њихове захтјеве, не доводим у питање оправданост и цјелисходност, али ми се морамо кретати у реалним оквирима и у оквиру могућности“, рекао је предсједник Марковић и подсјетио да је просјек зарада у здравству преко 600 еура а да примање љекара специјалисте у КБЦ-у није испод 1.200 или 1.300 еура.

„Надамо се да ћемо у 2022. ићи са новим повећанијима и према образовању и здравству, али не желим да заборавим и пензионере, запослене у МУП-у, полицији, војсци, ватрогасцима… То су све категорије о којима размишљам свакога дана ми у Влади тражимо начина да поправимо њихов стандард“, рекао је Премијер.

НОВИ МОДЕЛ ЗА РЈЕШАВАЊЕ СТАМБЕНОГ ПИТАЊА МЛАДИХ

Предсједник Марковић је одговорио на питања и о додјели станова и стамбених кредита функционерима. Рекао је да је стамбена политика заснована на законима и актима Владе, али да је након објављивања спискова било нелогичности и неједнакости у располагању тим средствима. Казао је да ће се преиспитати политика и законодавство у том смислу те да је формирана радна група за то.

Он је истакао да се младим људима на квалитетнији начин мора рјешавати стамбено питање, прије свега за оне неопходне држави - просвјетним радницима, инжењерима, добрим правницима, економистима, истраживачима и научницима.

„Размишљамо о томе да покренемо један програм градње станова на читавом простору државе које би финансирала држава или са приватним партнером ако буде било интересовања гдје ћемо те станове давати тим људима, младим људима, људима са потенцијалном који би брже могли наћи посао ван Црне Горе, али би остали у Црној Гори ако би могли имати ријешено стамбено питање ако бисмо им омогућили ту прилику. Не за стално него на коришћење. Они би плаћали повлашћену кирију 10 – 15 година, колико бисмо се договорили, док не ријеше своје стамбено питање. А у међувремену би имали могућност да користе станове које ће правити држава“, појаснио је предсједник Владе и рекао да вјерује да ће наредне године имати заокружен модел.

ТЕХНИЧКА ВЛАДА НЕЦЈЕЛИСХОДНА И НЕУСТАВНА КАТРЕГОРИЈА

Коментаришући захтјеве опозиције за техничком Владом, предсједник Марковић је рекао да партија којој припада, ДПС, има јасан став и да је сматра нецјелисходном и неуставном категоријом која нема смисла у изборном процесу.

Поручио је да Црна Гора има најчистији бирачки списак на планети и да треба да се иде у правцу јачања Државне изборне комисије, Агенције за спречавање корупције, општинских изборних комисија.

Казао је да је Црна Гора пропремила добар закон којим се уређује питање слободе вјероисповијести и правог положаја вјерских заједница, да је на њега позитивно мишљење дала Венецијанска комисија али да је Влада, прије слања закона у Скупштину, хтјела да настави дијалог са вјерским заједницама. 

„Наравно, највише отворених питања имамо, и не само отворених питања него и неслагања са Митрополијом црногорском односно Српском православном црквом у Црној Гори. Ја са Митрополитом увијек оштро полемишем на кључном питању поштовања закона државе. Не можете се у једној држави понашати анархично, непоштовати законе, непоштовати процедуре и непоштовати државу. Не поштовати избор и вољу њених грађана“, рекао је премијер Марковић.

Митрополит Амфилохије са свештенством, додао је предсједник Владем не цијени оно што је Црна Гора, не жели да је прихвати као независну државу: „И што је најгоре Митрополија и он не поштују ни један национални закон“.

„Оно што ја желим да кажем: ми ћемо наставити још једно кратко вријеме да дискутујемо. Ако не буде сагласности, не буде спремности на дијалог закон ће бити у Скупштини. Онда ћемо силом закона довести к познанији права све у Црној Гори па и Митрополију црногорско-приморску“, рекао је предсједник Владе у интервјуу РТЦГ.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


О могућем консезусу са опозицијом: хттпс://yоуту.бе/о3дXнлрАУеУ

О концесији на Аеродроме Црне Горе: хттпс://yоуту.бе/еПрлКиФиXЛ8

О Предлогу закона о слободи вјероисповијести: хттпс://yоуту.бе/Т4МахнРј04г


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?