Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 141. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на данас одржаној 141. сједници којом је предсједавао предјседник Душко Марковић утврдила Предлог Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе.

Предложени закон је на конципирала Радна група у којој су били представници Владе, јавног сервиса, цивилног сектора, Унвиверзитета, међународни експерти да би затим текст на захтјев Министарства културе односно Владе први пут био предмет три мониторинг експертизе. Имплементиране су све препоруке Савјета Европе из ЈУФРЕX анализе, те препоруке из троструке експертизе Савјета Европе и Европске комисије. Отуд је овај Предлог закона у финалном мишљењу Савјета Европе и Европске комисије оцијењен као у потпуности усаглашен са стандардима Савјета Европе, односно да не захтијева додатне измјене.

Утврђен је Предлог закона о правима путника у поморској и унутрашњој пловидби с Извјештајем са јавне расправе. Овим актом се уређују права путника у поморској и унутрашњој пловидби у случајевима отказивања и кашњења путовања у поласку и кашњења путовања у доласку, забрана дискриминације лица са инвалидитетом и лица смањене покретљивости обзиром на услове превоза које нуди превозник као и право тих лица на помоћ када путују морем или унутрашњим пловним путевима и обавеза пружања информација путницима, жалбена процедура и општи услови спровођења. Уводи се и нови Инспектор за поморску привреду чији се инспекцијски надзор искључиво односи на контролу привредних субјеката и њихових активности у пружању услуга путницима у поморском и унутрашњем саобраћају.

Ради усклађивања са Законом о личној карти и релевантним документима европског законодавства, Влада је утврдила и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о електронској идентификацији и електронском потпису. Измјене и допуне се односе на увођење електронског идентификационог документа и јасније нормирање електронске идентификације. Поред тога, у складу са обухватом услуга које нормира закон, умјесто појма услуге цертифковања за електронске трансакције уводи се појам електронске услуге повјерења, с обзиром на то да електронске услуге повјерења, осим услуга издавања цертификата, обухватају и друге услуге које не захтијевају издавање такве врсте документа. На тај начин се, како је у расправи истакнуто, додатно уређује област електронске идентификације и електронских услуга повјерења.

У циљу елиминисање двоструког опорезивања дохотка резидената Црне Горе и Књажевине Монако, утврђен је Предлог Закона о потврђивању Уговора између Црне Горе и Књажевине Монако о избјегавању двоструког опорезивања и спрјечавању избјегавања плаћања пореза на доходак.

У складу са Законом о ограничавању употребе дуванских и предвиђеним изузетком од забране пушења у затвореном простору, Влада је донијела Одлуку о висину и начину плаћања накнаде за употребу дуванских производа у казинима. Овим документом је прописана да висина накнаде коју плаћају приређивачи игара на срећу за употребу дуванских производа у казинима износи 100 еура мјесечно по 1 м² површине казина, која се обрачунава и уплаћује мјесечно, до 15. у текућем мјесецу за претходни.

Усвојен је Извјештај о завршеним преговорима о закључивању Међународног споразума о размјени података у сврху провјере изјава о имовини и прихваћен текст Споразума, којим се омогућује директна административна размјена података о имовини између антикорупцијских тијела страна потписница Споразума. Споразум ће оснажити антикорупцијску сарадњу на регионалном нивоу и представљаће први споразум о размјени података у циљу превенције корупције у Европи.

Исказано је увјерење да ће овај механизам допринијети повећању ефикасности и ефективности провјере имовине и спрјечавању сукоба интереса носилаца јавних функција која добија регионалну димензију. Нацрт споразума припремљен је на основу Конвенције Уједињених нација против корупције (УНЦАЦ) и Резолуције 6/4, које охрабрују државе чланице УН-а да размотре могућност склапања мултилатералних споразума о грађанским и административним питањима који се односе на корупцију, укључујући међународну сарадњу, а припремљен је у оквиру Регионалног програма Југоисточне Еуропе за јачање капацитета антикорупцијских тијела и цивилног друштва за борбу против корупције и доприноса процесу прегледа УНЦАЦ-а.

Потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин указао је на крају дискусије да је Црна Гора прва држава у којој је Влада усвојила Извјештај чиме шаљемо поруку посвећености и одлучности Црне Горе борби против корупције.

Влада је усвојила Информацију о Финансијском спорзуму између Европске комисије, Црне Горе и Републике Албаније за 2018. годину, у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014 – 2020 и прихватила Финансијски споразум. Потписивањем овог Финансијског споразума биће омогућена реализација активности чији је циљ побољшање стандарда и квалитета живота људи у програмском подручју, кроз валоризацију њихових туристичких потенцијала, еколошки одржив и друштвено инклузиван привредни развој региона, уз поштовање његове заједничке културне и природне баштине. Укупни процијењени трошкови за 2018. годину износе 2 милиона еура, при чему је максимални допринос Уније одређен на 1.700.000 еура. Суфинансирање пројеката обезбјеђују корисници бесповратних средстава, у износу од најмање 15 одсто укупних прихватљивих трошкова на нивоу пројекта.

Усвојена је и Информација о Финансијском спорзуму између Европске комисије, Црне Горе и Косова за 2018. годину, у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020 и прихваћен Финансијски споразум. Укупни процијењени трошкови за 2018. годину износе 1.411.764 еура, уз максимални допринос Уније одређен на 1.200.000 еура и суфинансирање од стране корисника бесповратних средстава у износу од најмање 15 одсто укупних прихватљивих трошкова на нивоу пројекта.

Усвојена је Информација у вези са пројектом Интегрисани информациони систем социјалног старања (ИИССС) – е-Социјални картон и прихваћен Анекс споразума између Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Владе Црне Горе, којим су дефинисане нове уговорене вриједности Споразума и распореда уплата, сходно ревидираном плану реализације пројекта у износу од 455.000,00 еура, чиме укупна уговорена вриједност измијењеног Споразума сада износи 1.301.600,00 еура. Потреба закључивања Анекса, првенствено ради одрживости система и даљег спровођења реформе, узрокована је бројним непланираним законским измјенама које су захтијевале и додатна софтверска рјешења, што је пореметило планирану реализацију и рокове. Потврђено је да је ово капитални реформски пројекат без кога не би била могућа оптимална примјена нових законских и инситуционалних рјешења, односно успјешно спровођење структурне рефома система социјалне заштите. Крајњи циљ пројекта је да сиромашни и социјално угрожени грађани имају лакши и бржи приступ материјалним давањима али и квалитетнијим услугама социјалне и породичне заштите, а уз то и да материјална давања буду праведније усмјерена.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Упутства о поступку и начину спровођења програма субвенционирања рачуна за електричну енергију. Према подацима из Информације, за доспјеле фактуре за јул, август и септембар неопходно је обезбиједити 675.687, 91 еура, а процјена Министарства рада и социјалног старања је да ће за период октобар-децембар 2019. године бити неопходно још око 800.000 еура, што укупно износи око 1.500.000 еура.

Усвојена је Информација о закључењу Уговора о финансирању између Црне Горе и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), за реализацију пројекта „Програм унапређења црногорског образовања” и прихваћен Уговор о финансирању вриједан 18 милиона еура. Пројекат има за циљ повећање приступа дјеце квалитетној њези у раном дјетињству и квалитетном образовању у предшколским установама, као и побољшање услова за учење ученика у основним и општим и стручним средњим школама. Представљајући Информацију наведено је да је предвиђена изградња четири нове школе – гимназије у Подгорици, школе на Забјелу, у Цитy кварту и на Карабушком пољу, надоградња три вртића од којих је свака вриједна више од два милиона еура, и адаптација десет средњих школа широм Црне Горе.

Уговор прати донација од преко милион еура која ће бити искоришћена за избор реномираног консултанта.

У дискусији је речено да ће новац бити искоришћен и за набавку новог школског намјештаја, рачунарске опреме, и опреме за све стручне школе те да закључивање овог Уговора и овако велико улагање у образовање показује у реализацији чврсто опредјељење Владе да инвестира у знање.

Влада је усвојила и Информацију о реализацији пројекта „Изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Бијело Поље” с предлогом Споразума о гранту, између Владе Црне Горе, Општине Бијело Поље и Европске инвестиционе банке. У расправи је истакнуто да је овај Пројекат уврштен на Јединствену листу приоритетних инфраструктурних пројеката, као и да је номинован за донаторска средства у оквиру трећег позива за пројектне пријаве из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (Wестерн Балкан Инвестмент Фунд-WБИФ). Управни одбор WБИФ-а је крајем прошле године позитивно оцијенио пројекат и одлучено је да ће износом од 2.993.000 еура бити суфинансирана изградња постројења за пречишћавање отпадних у Општини Бијело Поље, за шта је Влада на данашњој сједници прихватила Споразум о гранту.

Донијета је Одлука о давању претходне сагласности Општини Улцињ за отуђење непокретности и задужила Управу за имовину да се, у својству понуђача, пријави на јавно надметање за продају које ће објавити Општина Улцињ, са понудом за куповину имовине до износа од 3.552.000 еура.

Влада се упознала са иницијативама које долазе из Скупстине за унапређење текста Предлога закона о заштити природног и културно-историјског подручја Котора.

Влада се сагласила са иницијативом за које је позитивно мишљење дало и ресорно Министарство и овластила министра културе да дâ сагласност на амандмане који доприносе унапређењу законског рјешења.

Премијер Душко Марковић је закључујући ову тачку дневног реда рекао да његова Влада неће бити влада која ће се сукобљавати са УНЕСЦО-м већ Влада која ће са УНЕСЦО-м бити партнер са циљем развоја и заштите те да неће бити влада која ће довести до уклањања Котора са УНЕСЦО-ве листе већ, напротив, да ће се трудити да још неки простори попут Биограрске горе, буду уврштени на листу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?