Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин у Београду: Морамо показати партнерство на дјелу и онемогућити да криминалци нађу уточиште у региону

За ефикасну борбу против корупције у земљама Југисточне Европе, осим добрих закона и њиховог досљедног спровођења, неопходна је и пуна међусобна сарадња држава региона, оцијенио је потпредсједник Владе Зоран Пажин учествујући на регионалној конференцији о корупцији данас у Београду.

„Ако желимо да на ефикасан и поуздан начин заштитимо сопствено друштво од корупције и организованог криминала, морамо показати наше партнерство на дјелу у ситуацијама када починиоци тешких кривичних дијела из нашег сусједства покушавају наћи уточиште у некој од наших држава,“ саопштио је.

Потпредсједник је указао да, као што криминал не познаје границе, тако их не смије познавати ни пријатељство, солидарност и сарадња међу државама региона. „Сваки криминалац који се у некој од наших држава тешко огријешио о закон, а у некој сусједној држави успије да нађе уточиште подрива управо те најдубље темеље нашег пријатељства, солидарности и сарадње на којима је саздана и сама идеја уједињене Европе,“ казао је. 

Потпредсједник је подсјетио да је Црна Гора, градећи правни оквир који гарантује високе стандарде владавине права, од почетка преговарачког процеса са Европском унијом усвојила око 70 закона, који по свом квалитету, како је оцијенио, не заостају за најбољим европским законима.

Саопштио је да све објективне анализе остварених резултата, укључујући и извјештаје Европске уније, констатују да су државне институције задужене за спречавање и сузбијање корупције оствариле значајне резултате у сусрет потребама црногорског друштва, али и очекивањима европских партнера.

„На плану превенције, усљед мишљења и одлука Агенције за спрјечавање корупције, укупно 267 јавних функционера поднијело је оставку или су разријешени функције (230 оставки и 37 разрјешења), док је због кршења антикорупцијских закона поднијето скоро 2000 захтјева за покретање прекршајних поступака, у укупном износу новчаних казни од скоро пола милиона еура.“

Говорећи о резултатима у области репресије, рекао је да су само резултати рада Специјалног државног тужилаштва довели до тога да је од оснивања тог тужилаштва до данас подигнуто оптужница за коруптивна кривична дјела у којима имовинска штета износи преко 100 милиона еура.

„Дио тих и других случајева резултирао је пресудама против једне четвртине од укупног броја предсједника црногорских општина, као и других високих званичника, попут бившег предсједника Државне заједнице Србија и Црна Гора и бившег високог функционера на црногорској политичкој сцени, који је правоснажно осуђен и чије изручење очекујемо од Републике Србије,“ прецизирао је потпредсједник.

Црна Гора је, како је оцијенио, на бази остварених резултата данас оправдано примјер како високи европски стандарди могу бити спроведени и произвести јасне и видљиве резултате. Додао је, међутим, да лидерска позиција у европском интеграцијама обавезује Црну Гору да такву улогу оправда наставком добрих резултата и у периоду који слиједи. 

„Наши грађани и привредници данас са правом очекују да ови добри резултати буду настављени, на начин да се они сами у свом свакодневном животу и раду увјере да смо изградили друштво способно да се ефикасно обрачуна са свима онима који незаконито присвајају оно што им у друштву не припада,“ нагласио је потпредсједник Пажин.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?