Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство пољопривреде почело реализацију Програма – воће, поврће и млијеко за школе, Симовић: Улажемо у здравље наше дјеце и њихову будућност

Објављено: 05.11.2019. 19:29 Аутор: МПРР

MPRRМинистарство пољопривреде и руралног развоја започело је данас реализацију Програма воће, поврће, млијеко и мљечни производи за школе, који има за циљ побољшање прехрамбених навика дјеце и промоцију здравих стилова живота код најмлађих генерација.


За почетак, обухваћено је 3.165 дјеце, од првог до петог разреда, у седам осносних школа на подручју четири општине – Беране, Бијело Поље, Колашин и Даниловград, са амбицијом да се у наредном периоду и наредних година направи већи обухват школа, општина и дјеце.


Основци нижих разреда у школама у Даниловграду, Колашину и Бијелом Пољу данас су добили мљечни оброк. Сјутра ће здрав мљечни оброк добити и дјеца у три школе у Беранама. У наставку школске године, једном седмично, спроводиће се подјела и осталих производа са утврђене прихватљиве листе воћа, поврћа и млијечних производа.


Почетку реализације Школског програма, у школи у Даниловграду присуствовао је и потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић који је том приликом разговарао са дјецом и охрабрио их да ће на путу усвајања здравих животних навика имати подршку.


Симовић је казао да је по први пут кроз овогодишњи Агробуџет креиран овај програм за школе истичући да је његова реализациј изузетно важна како би се подстакле здраве прехрамбене навике код дјеце, што је, како је казао, гаранција здравог, квалитетног и дугог живота.


Он је истакао да је за успјешну реализацију програма важан интегрисан приступ свих ресора, те да су у том циљу, осим Министарства пољопривреде, укључена министарства здравља и просвјете, остварен добра комуникација са Канцеларијом Свјетске здравствене организације у Црној Гори са којом се договарају заједничке промотивне активности. „Циљ је да Школски програм не буде само подјела здравих оброка, него и едукација дјеце, кроз бројне радионице и теренске активности, да дјеца осјете пут хране од њиве и фарме до њихове трпезе“, казао је потпредсједник Симовић.


Све је то пут за стварање, не само здравих прехрамбених навика, него и других, прије свега радних навика. Да осјете процес производње хране, како би то био дио њиховог одрастања и важна претпоставка да одговоре свим животиним изазовима“, поручио је Симовић.


Дјеца – обавеза више да и овај Владин програм буде успјешан


Он је истакао да Влада и Министарство пољопривреде креће са овим пројектом врло охрабрено, те да ће је циљ да се у наредном периоду уложи додатна енергија од стране свих субјеката, прије свега школа, да се што што већем броју укључе и да у крајњем сви основци у Црној Гори буду дио ових важних активности.


Потпредсједник Владе изразио је увјерење да ће и овај започети пројекат бити успјешан, као што се успјело у многим другим најављеним и започетим  пројектима, са оптимизмом и одговорношчу према јавно датој ријечи. „Код овог програма имамо обавезу више јер су у питању дјеца“, казао је Симовић.


Општине и школе даће максималан допринос


Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић исказала је задовољство што је ОШ Вуко Јововић међу првима ушла у овај програм, као један од значајних Владиних пројеката који иду у правцу побољшања квалитета живота грађана, посебно најмлађих. Према ријечима Ковачевићеве, Општина је увијек спремна да подржи овакве и сличне пројекте. Она је изразила увјерење да ће све школе у Даниловграду и Црној Гори бити дио овог програма који ће бити, како вјерује, врло успјешан.


Помоћница директорице ОШ Вуко Јововић у Даниловграду Олга Гргуровић исказала је задовољство што су дјеца из ове школе у прилици да буду међу првима који ће добијати бесплатне здраве оброке и што ће сама школа учествовати у овако важном и изузетном пројекту. „Данас почиње изузетна сарадања са Министарством пољопривреде  и ми ћемо настојати да овај програм има најбољи могући ефекат по образовање наших ученика, тиме што ћемо допринијети и едукативним активностима у правцу стварања здравих навика код дјеце“, казала је Гргуровић.


MPRRЗдраве навике формирају се од дјетињства


Нутрициониста из Института за јавно здравље др Зорица Ђорђевић, која је данас ученицима у даниловградској школи одржала интерактивну презентацију о правилима здраве исхране, казала је  да је веома важно да се здраве навике формирају од најранијих дана. „Одговорно дијете, касније ће бити одговоран одрасли човјек и имати адекватне навике, не само када је у питању исхрана, него и уопште правилни животини стилови. Врло је важно, да дјецу научимо да је битно да узимаму довољне количине млијека и млијечних производа, воћа и поврћа, јер према подацима које посједујемо наша популација то недовољно конзумира“, казала је Ђорђевић.


Подаци о гојазности дјеце упозоравајући


Шефица  Канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори Мина Брајовић истиче да је Програм Министарства пољопривреде за школе сјајан и да ће имати вишеструке бенефите.

Брајовић је подсјетила да Црна Гора и цијели свијет проживљавају епидемију гојазности у дјечијој популацији, са забрињавајућим пројекцијама везаним за  јавно здравље. „Данас гојазно дијете је сјутра гојазна одрасла особа која је вишеструко подложна ризику од оболијевања од хипертензије, болести срца, можданог удара, дијабетеса 2. Гојазност је велико оптерећене за појединца, породицу и друштва и буџете земаља.  Стога је неопходно да сви сектори раде скупа, здружено, како би обезбиједили да овакве инсветиције буду улагаја у здравље наше дјеце и одрживи развој цјелокупног друштва“, казала је Брајовић.


Помоћница министра просвјете Аријана Николић Вукчевић честитала је Министарству пољопривреде на креирању и реализацији изузетног пројекта који ће допринијети промоцији здравих стилова живота код ученика, не само у дијелу исхране,  него и едукацији уопште о здравим навикама. Она је истакла да ће Министарство просвјете подржати програм, посебно у дијелу активности неопходних да се у програм укључе све школе у Црној Гори.

Данашњу испоруку здравог оброка у одабраним школама у Црној Гори реализовала је мљекара Лазине. Осим ове мљекаре на јавни позив Министарства за сада су се јавиле и мљекаре из Бијелог Поља и Никшића. Ових дана приводе се крају договори са заинтересованим добаљачима воћа да се укључе у Програм, а потом ће се радити и на успостављању сарадње са произвођачима поврћа.


Фото и Видео: Министарство пољопривреде почело реализацију Програма – воће, поврће и млијеко за школе 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?