Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада и Министарство испуњавају програмске обавезе: Никако нијесмо препрека да Одбор ради свој посао

Објављено: 05.11.2019. 20:50 Аутор: МКУ
Влада Црне Горе и Министарство културе ни на један начин нијесу били препрека да у досадашњем раду Одбора за даљу реформу изборног и другог законодавства, медијски закони, са њихове стране, буду представљени, казао је министар културе Александар Богдановић током данашњих одговора на посланичка питања у Скупштини Црне Горе.

Он је нагласио како су, у случају утврдјивања Предлога закона о националном јавном емитеру Радио и телевизија Црне Горе, Влада и Министарство искључиво обављали Уставом дефинисана задужења.

Он је додао како су Влада Црне Горе и Министарство културе тиме испунили своје програмске обавезе и да то ни у једном погледу није препрека да скупштински одбор за свеобухватно изборно законодавство ради свој посао.

Имајући у виду да је Влада мандатирала израду Предлога закона знатно прије формирања тог скупштинског Одбора, те да је била у обавези да ту програмску обавезу и реализује, сходно мишљењима Савјета Европе и Европске комисије, а у складу са највишим европским стандардима и компаративној пракси, као и да ће он бити предмет даље скупштинске процедуре, а сходно томе и Одбора за даљу реформу изборног и другог законодавства.

Напомињем да Влада и Министарство културе нијесу ни на један начин били препрека да у досадашњем раду скупштинског одбора за даљу реформу изборног и другог законодавства, медијски закони, са њихове стране, буду представљени. Напротив – Влада је искључиво обављала своја Уставом дефинисана задужења, те је утврдила Предлог закона мандатиран 2018. године, и на тај начин текст базиран на највишим стандардима учинила доступним Одбору и цјелокупној јавности на коментарисање и стручну анаизу у свим фазама поступка.

Због свега наведеног, са задовољством истичем да су Предлогом закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, који је у коначном био предмет три експертска мониторинга Савјета Европе и Европске комисије, имплементиране све препоруке Савјета Европе из ЈУФРЕX анализе медијског сектора Црне Горе у контексту предметне материје, затим све препоруке из троструке експертизе Савјета Европе и Европске комисије, те је Предлог од стране Савјета Европе и Европске комисије, у финалном мишљењу, оцијењен као ,,у потпуности усаглашен са стандардима Савјета Европе”, односно да ,,исти не захтијева додатне измјене” – казао је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?