Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан уговор о улагању 18 милиона у градњу, реконструкцију и опремање школа и вртића широм ЦГ

Објављено: 06.11.2019. 18:11 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Министар финансија Дарко Радуновић данас је, у присуству министра просвјете Дамира Шеховића, потписао уговор са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) којом се обезбјеђује 18 милиона еура за „Програм унапређења црногорског образовања“. Укупна вриједност пројекта је 40 милиона еура, а остатак се обезбјеђује из сопствених средстава. Уговор је испред ЕИБ-а потписао шеф одјељења ЕИБ-а за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матео Ривелини, а пристутнима се обратио и шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц

Овим потписивањем Влада Црне Горе и званично је ушла у један од највећих инвестиционих циклуса у просвјети, у оквиру кога је планирано 11 пројеката изградње, реконструкције и опремања школа, након кога ће бити отворено око 3 500 нових мјеста за дјецу у образовним установама Црне Горе. Планирано је да поменутих 40 милиона буде утрошено односно стављено у функцију до краја 2023. године, до када је предвиђено трајање Пројекта.  

Министар Радуновић овим поводом изјавио је: „Намјена овог кредита је унапређење црногорског образовања. Пројекат за који смо данас потписали уговор у износу од 18 милиона еура зове се „Програм унапређења црногорског образовања“. Морам се захвалити Европској инвестиционој банци и Европској унији за подршку свим нашим пројектима, а овај је од посебне важности управо зато што се односи на просвјету. Вјерујем да ћемо упјешну сарадњу наставити и у будућности“.

Министар Шеховић рекао је: „Ово је на неки начин историјски моменат за образовање у Црној Гори. Ових 11 пројеката подразумијевају изградњу 4 нове школе, реконструкцију и надоградњу 3 вртића, затим пројекат адаптације 10-ак средњих школа широм Црне Горе, али и пројекат опремања школа информатичком опремом, пројекат опремања кабинета стручних школа, те пројекат опремања већине школа мобилијаром. Завршетком свих ових пројеката капацитети у образовним установама ће бити повећани за преко 3500 мјеста. Цијеним да је ово мудар и одговоран потез, који довољно говори о опредијељености ове Владе да образовање буде приоритет за улагања. Али је и у економском смислу оправдан будући да смо свјесни да је улагање у знање најзначајнија и најпрофитабилнија инвестиција у свакој земљи, па и у нашој.

Господин Матео Ривелини нагласио је: „Европска инвестициона банка даје финансијску подршку захваљујући гаранцији Европске уније. Пројектом поводом кога смо данас овдје обезбјеђују се повољнији услови у образовању. Овај споразум је још један доказ да је Влада Црне Горе спремна да улаже у образовање и економски развој, те да створи услове за образовање свих. Такође, ово је први пут да ми на овај начин улажемо у образовни сектор у Црној Гори.

Господин Херман Шпиц осврнуо се такође на важност чињенице да се Уговор односи на просвјету, рекавши: „Вјерујем да ће наши заједнички напори и удружена средства допринијети квалитету образовања Црне Горе. Едукација помаже обезбјеђује унапређење знања и вјештина појединца, а тиме и државе, а што доводи до бољих радних мјеста и квалитетнијег живота, те просперитета и социјалне инклузије. Образовање је дио ланца који не може бити прекинут, и ту мислим на: дипломце, тржиште рада, иновације и предузетништво. Данашњи зајам одлично надопуњава подршку коју је ЕУ већ обезбиједила у оквиру заједничког програма Уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту“.

Између осталог, пројектом са ЕИБ-ом планирана је изградња нове Гимназије у Подгорици вриједне преко 6 милиона еура. Други, ниста мање важан пројекат, свакако је изградња нове основне школе на Забјелу вриједне око 5,5 милиона еура. И најављивана изградња новог објекта основне школе у насељу Цитy кварт је нешто на шта се чека већ неко вријеме, а пројектована вриједност инвестиције је преко 5 милиона еура. Такође, нова школа у насељу Карабушко поље је дио поменутог пројекта. Поред изградње поменутих школа, кроз овај пројекат планирана је реконструкција и надоградња 3 вртића и то два у Главном граду и једног у Котору. Додатно, планиран је пројекат реконструкција средњих школа, али и бројна опремања информатичком опремом, те опремом потребном средњим стручним школама за пракичну наставу, али и опремање свих школа мобилијаром. 

Како је број јавних установа у образовању преко 250, а у оквиру тих установа функционише преко 500 објеката, те узевши у обзир чињеницу да је тренутно у систему просвјете преко 100 000 дјеце, пројекат изградње и опремања школа је утолико значајнији. Рочност данас потписаног уговора је 25 година, а грејс период 5 година.

   
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?