Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић на конференцији Салзбуршког форума: Кријумчари људима на удару црногорске полиције; Повећан број откривених кривичних дјела

Објављено: 07.11.2019. 19:18 Аутор: МУП
„Црна Гора предузима интензивне активности на сузбијању илегалних миграција и кријумчарења људи, кроз јачање координације и синергије са партнерским полицијским службама из региона и Европе, анализу ризика и прикупљање и размјену обавјештајних података“, саопштио је данас министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић на министарској конференцији Салзбуршког форума у Бечу.

MUPМинистар Нухоџић је нагласио да су у претходном периоду уложени значајни напори на унапређењу система управљања миграцијама, побољшању кадровских и техничких капацитета Управе полиције, као и на јачању мјера за спрјечавање незаконитих прелазака границе. „Од јануара ове године, проактивним радом црногорских истражитеља, откривено је 51 кривично дјело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, која су процесуирана подношењем 20 кривичних пријава против 60 лица. У поређењу са 2018. годином, број откривених кривичних дјела је повећан за 40. У овом контексту, посебно је важно да у континуитету размјењујемо информације о кријумчарским мрежама, које дјелују у кључним изворишним, транзитним и одредишним државама“, рекао је Нухоџић. У наставку, указао је на значај формирања заједничких тимова, у циљу што ефикаснијег спровођења криминалистичких истрага и кривичног процесуирања кријумчара. Такође, подсјетио да је у октобру потписан Споразум између Црне Горе и Европске уније о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕX), који ће, између осталог, додатно допринијети ефикаснијој борби против кријумчарења људи.

MUPМинистар Нухоџић је истакао да је Црна Гора поуздан партнер у сарадњи на регионалном и глобалном плану, и спремна је да, у складу са својим капацитетима, настави да пружа допринос заједничком раду у супротстављању безбједносним изазовима и пријетњама. „Нити једна држава самостално не може рјешавати питања која имају прекогранични карактер, као што су организовани криминал, илегалне миграције и тероризам. Само удруженим снагама и координираним активностима можемо остварити још боље резултате на откривању и сузбијању илегалних миграција и кријумчарења људи“, закључио је министар унутрашњих послова.

На маргинама конференције, одржан је и 19. састанак Комитета министара унутрашњих послова држава потписница Конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи (ПЦЦ СЕЕ), којом приликом је констатовано да је аутоматизована размјена података, као и перманентна сарадња органа за спровођење закона, заједнички интерес земаља Западног Балкана и држава чланица Европске уније.
                                    
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?