Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 142. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 142. сједници којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, усвојила Усмену информацију о тренутној ситуацији изазваној екстремним падавинама, оцијенивши да је систем функционисао у пуном капацитету, синхронизовано и у складу са процедурама.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Измјене и допуне се односе на усклађивање са Уредбом о организацији и начину рада Државне управе којом је Управа за спречавање прања новца и финансирања тероризма престала да постоји као орган управе, а њене надлежности су повјерене Управи полиције – Сектор за спречавање прања новца и финансирања теориризма. Доношењем Закона створиће се правни основ за имплементацију стандарда ЕГМОНТ-а (Свјетске асоцијације финансијских обавјештајних служби). Нова организациона јединица је оперативно независна од државних органа и органа државне управе у дијелу свог рада, примјене овлашћења као и заштите података и информација које се односе на ову област, како би се у потпуности задовољили међународни стандарди у области размјене података и информација у области спречавања прања новца и финансирања тероризма.

Ради даље хармонизације у области спречавања и контроле индустријског загађивања са легислативом Европске уније, донијета је Уредба о врстама активности и постројења за које се издаје интегрисана дозвола. Осим преношења правне тековине ЕУ, примјеном рјешења дефинисаних ових документом омогућава се и идентификација постројења која подлијежу обавези прибављања интегрисане дозволе за рад, у циљу постизања високог нивоа заштите животне средине (нпр. емисије у ваздух, воду и земљиште, стварање отпада, коришц́ење сировина, енергетска ефикасност, бука, спречавање несрец́а и санација локација након затварања).

Влада је прихватила Анекс бр. 1 на Уговор о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса (број 07-302 од 7.02.2019. године) и овластила в. д. директора Управе за жељезнице Црне Горе Мирослава Кукавичића да потпише Анекс.

Имајући у виду да је Законом о буџету за 2019. годину утврђен износ од 9.350.000 еура на име субвенција за производњу и пружање услуга жељезничког превоза, те да је након плаћања рата за кредите чији су корисници Жељезничка инфраструктура Црне Горе АД Подгорица и Жељезнички превоз Црне Горе АД Подгорица и плаћања мјесечних рата по основну Уговора о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса, преостао износ од 578.676,31 еура ресорно министарство је предложило, а Влада прихватила да та средства буду уплаћена Акционарском друштву „Жељезнички превоз Црне Горе” за плаћање заосталих обавеза и услуге одржавања возних средстава.

Констатовано је да Влада очекује од менаџмента Жељезничког превоза да одмах приступи рационализацији пословања посебно са аспекта оптимизације броја запослених, али и отклањања свих осталих нерационалности. Влада је исказала одлучност да и у будућности настави да обезбјеђује остваривање јавног интереса – превоза путника жељезницом, али уз пуну рационализацију трошкова за шта највећу одговорност сноси менаџмент Жељезничког превоза. Влада очекује и од свих запослених у Жељезничком превозу да дају адекватан допринос у процесу оптимизације и рационализације пословања.

Влада је донијела Одлуку о категоризацији државних путева којом је више општинских путева прекатегорисано у регионалне путеве.

Одлуком Владе пут Бар – Вирпазар преко Сутормана постаје регионални чиме се креира алтернативни правац ка Бару и отвара ново подручје издашно природним ресурсима које се може валоризовати кроз бројне мултифункционалне пројекте – туристичке, агротуристичке и друге.

Овом одлуком Влада је изасла у сусрет очекивању грађана и локалне самоуправе Бар. Охрабрује и опредјељење локалне самоуправе Бар да ће непосредно учествовати у припреми пројектне документације у циљу реконструкције овог путног правца важног не само за Бар, већ у недалекој будућности и важној регионалној саобраћајници.

У расправи је констатовано да смо свједоци да је деценијама стање путне инфраструктуре у Црној Гори значајно заостајало не само за европским стандардима него и за земљама региона те да Влада стога улаже напоре и усмјерава значајна средства у изградњу и реконструкцију укупне саобраћајне инфраструктуре.

С тим у вези је указано да су ове године повећавана улагања у инфраструктурне пројекте кроз највећи износ Капиталног буџета од обнове независности – 320 милиона еура, да је у протекле двије године само у магистралне и регионалне путеве уложено више од 90 милиона еура, а да је ове године за изградњу, реконструкцију и одржавање магистралних и регионалних путева, рјешавање уских грла и санацију мостова, клизишта и косина већ је утрошено 32,4 милиона еура.

Уз планираних овогодишњих више од 180 милиона за изградњу аутопута који ће квалитетно и трајно интегрисати наш Сјевер са Централним регионом и Приморјем јасно је да се никада у историји Црне Горе није улагало у путеве као што се то чини у протеклих неколико година – речено је током расправе.

Указано је да новоизграђени или реконструисани путеви као и путеви који ће бити изграђени у наредном периоду, попут праваца Подваде – Петњица, Владимир – Острос – Вирпазар – Ријека Црнојевића – Доњи Улићи, Цетиње – Иванова Корита, Међувршје – Крстац, Међувршје – Ловћен, Врела – Његовуђа и Цијевна Затријебачка – Диноша и Каменички Мост – Вирпазар, представљају нову вриједност како за грађане Црне Горе тако и за туристе те да побољшање доступности свих подручја наше земље представља један од предуслова за виши квалитет живота грађана као темељну политику Владе.

Полазећи од финансијског оквира утврђеног Законом о буџету Црне Горе за 2019. годину, Влада је усвојила Информацију о дугорочном задуживању, у циљу обезбјеђивања дијела недостајућих средстава за финансирање буџета за 2019. годину и прихватила Уговор о дугорочном кредиту између Подгоричке банке АД Подгорица и Владе Црне Горе - Министарства финансија, у износу од 47 милиона еура.

Усвојена је Информација о тренутном статусу усаглашавања Нацрта закона о раду са релевантним директивама Европске уније. У разматрању Информације констатовано је да се Закон о раду налази у завршној фази израде и да је у процесу социјалног дијалога постигнут висок ниво сагласности. У погледу усаглашавања Нацрта са релевантним директивама Европске уније, наглашена је потреба усклађивања са одредбама о дискриминацији, које се једним дијелом налазе у Закону о забрани дискриминације као опшем закону који уређује ову област. Овим поводом, Влада је задужила Министарство за људска и мањинска права да, на основу коментара пристиглих од стране ЕК, предложи измјене и допуне Закона о забрани дискриминације.

Влада је усвојила Информацију о активностима на спровођењу Одлуке о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, која садржи преглед активности које су надлежне институције предузеле у циљу имплементације Одлуке у периоду од 01.07. - 30.09.2019. године.

Усвојена је и Информација у вези са захтјевом привредног друштва „СУНРАФ беацх пропертиес“ д.о.о. из Подгорице за кандидовање на Листу развојних пројеката у области туризма. У оквиру дискусије потврђен је предлог Министарства одрживог развоја и туризма да се не прихвата пријава овог пројекта, имајући у виду да је у поступку оцјене испуњености услова констатовано да се објекат налази у одмаклој фази изградње, а да је циљ Одлуке да се подстакне развој нових пројеката који су у иницијалној фази, чија би се реализација подстакла и осигурала улозима лица која испуњавају услове за стицање држављанства пријемом, по основу реализације посебног програма улагања.

Влада је прихватила Предлог за кандидовање пројеката на Листу развојних пројеката у области туризма и на Листу уврстила сљедеће пројекте: Изградња хотела „Бреза“, Колашин, по кондо моделу пословања; Изградња хотела „Краљичина плажа“, Милочер, Будва, по мјешовитом моделу пословања; и Изградња хотела „Дурмитор Хотел анд Виллас“, Жабљак, по мјешовитом моделу пословања.

Усвојен је и Извјештај о реализацији акционог плана за унапрјеђење пословног амбијента (у изабраним областима). Констатовано је да је у односу на претходни период степен реализације повећан, као и да се у наредном периоду очекује усвајање конкретних закона и упутстава од којих зависи и сама реализација значајаног дијела планираних активности. Будући да се ближи крај првобитно постављених рокова, кључни носиоци активности су задужени да убрзају динамику реализације.

У оквиру кадровских питања за вршиоца дужности генералног директора Директората за инспекцијске послове и лиценцирање у Министарству одрживог развоја и туризма, одређен је Иван Медојевић, дипломирани правник, досадашњи тужилац у Основном државном тужилаштву у Подгорици. За генералног директора Директората главног државног архитекте у Министарству одрживог развоја и туризма, постављен је Драган Вуковић, дипломирани инжењер архитектуре.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?