Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Примјеном најбоље међународне праксе до заштите изузетне универзалне вриједности Котора

Објављено: 08.11.2019. 00:53 Аутор: Министарство културе
Имплементација најбоље међународне праксе заштите простора кључни је циљ Владе и Министарства културе када је ријеч о заштити подручја Котора, саопштио је министар културе Александар Богдановић на данашњој сједници Скупштине Црне Горе, на којој је разматран Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити природног и културно – историјског подручја Котора.

Он је истакао како поменути акт доноси додатни квалитет у процесу заштите подручја Котора у цјелини.

Циљ доношења измјена и допуна овог законског акта представља нашу намјеру да у континуитету, у складу са изазовима и најбољој међународној пракси и препорукама, унапрјеђујемо правни оквир у области заштите Подручја са универзалним вриједностима. Управо то нас је мотивисало да предложеним законом извршимо додатно нормирање механизама заштите Подручја, као и усклађивање са међународним инструментима заштите заштићених подручја. - нагласио је министар Богдановић.

Приједлог закона, како је он додао, представља једну у низу активности на којима је, у вези са подручјем Котора, Влада Црне Горе радила током протекле двије године.

Подсјетићу да су од 2017. године, када је Влада усвојила Акциони план за постизање Одлуке Комитета из Истанбула, реализоване значајне активности - почев од именовања новог састава Савјета за управљање Природним и културно-историјским подручјем Котора, све до доносења Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о просторном плану посебне намјене за обално подручје Црне Горе, којом је забрањена изградња у Природном и културно-историјском подручју Котора до усвајања Просторно-урбанистичког плана Општине Котор.

Такође, урађен је и УНЕСЦО-у достављен на разматрање Нацрт Просторно-урбанистичког плана Општине Котор, док је ревизија Менаџмент плана у току - изјавио је министар Богдановић на данашњој сједници.

Он је рекао и како ће активности на плану даље заштите поменутог подручја бити настављене.

Ове године, на Комитету за свјетску баштину у Бакуу, донијета је једна од најафирмативнијих одлука које се односе на подручје Котора, а посебно од 2003. године, када је подручје уклоњено са Листе свјетске баштине у опасности. То је најбоља оцјена напора које је држава уложила у протеклом периоду. Овом одлуком смо, између осталог, посебно охрабрени да наставимо да унапрјеђујемо процес израде процјена утицаја на баштину, а о чему смо данас дискутовали. Ипак, на томе се нећемо зауставити. У периоду пред нама слиједи наставак активности на овом захтјевном, али континуираном послу. Након завршетка ревизије Менаџмент плана за Подручје Котора, те добијања мишљења Центра за свјетску баштину УНЕСЦО у односу на нацрт ПУП-а Котора, имаћемо јасан одговор на будући модел дјеловања у циљу заштите простора Подручја и одрживог развоја заштићене околине Котора - закључио је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?