Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Скопље: Министарка Прибиловић на министарском панелу о дигиталној трансформацији у земљама Западног Балкана

Објављено: 13.11.2019. 21:29 Аутор: МЈУ

MJU

Другог дана Министарске конференције “Дигитална трансформација: Обновити јавну управу за дигитално доба” министарка јавне управе, Сузана Прибиловић учествовала је на министарском панелу - размишљања, коментари и обавезе о дигиталној трансформацији у земљама Западног Балкана.

„Влада Црне Горе посвећена је дигиталном развоју и модернизацији јавне управе. Свјесни смо да је примјена информационих технологија, интероперабилност, електронска управа и отворени подаци, основа за унапређење рада јавне управе. Модернизација јавне управе иде упоредо са дигитализацијом и грађани с правом очекују од јавне управе да буде отворена, транспарентна и доступна грађанима. У том смислу Црне Горе ради на достизању циљева Дигиталне агенде за Западни Балкан и примјени ЕУ стандарда. Тренутно се одвија више активности са циљем да се сви системи консолидују и омогући грађанима и привреди да добију квалитетну и брзу услугу од стране јавне администрације, и на тај начин смање бизнис баријере“, казала је Прибиловић.

„Дигитална трансформација је тема о којој се у Црној Гори све више разговара на нивоу ИЦТ сектора, институција и међународних организација и значајан помак постоји у развоју интероперабилности, е-демократије и на пољу отворених података“, истакла је Прибиловић.

Она је нагласила да је Црна Гора у посљедњих годину дана направила искорак у редефинисању правне регулативе којом је дигитализација стављена у фокус свих значајних процеса у раду јавне управе. 
Министарка Прибиловић је истакла да дигитално доба захтијева трансформацију садашњег пословања, не само пословних процеса у којима се остварује интеракција са грађанима и привредним субјектима, већ и трансформацију процеса унутар јавне управе.

„У том смислу, Влада Црне Горе, а прије свега, Министарство јавне управе, континуирано ради на јачању међуресорне сарадње коришћењем различитих механизама на пројектном и стратешком нивоу. Резултат оваквог приступа је повећање броја институција које учествују у процесу развоја електронских услуга, те прихватање коришћења дијељених инфраструктурних и апликативних рјешења којима управља Министарство јавне управе, а које користе многобројни органи државне управе“, казала је Прибиловић.

Министри из региона су на панелу дискутовали о дигиталној трансформацији у земљама Западног Балкана - шта је вец́ постигнуто у процесу дигитализације и стању физичке инфраструктуре, као предуслову за дигиталну трансформацију и о активностима у 2020. години. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?