Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић учествовао на Креативном форуму у Љубљани

Објављено: 14.11.2019. 23:30 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић учествовао је данас на Креативном форуму у Љубљани, у оквиру којег је представио активности Владе Црне Горе у области креативних индустрија.

У оквиру данашње сесије Форума, министар Богдановић наступио је на панелу лидера под називом „Подстицање креативне економије” током којег је размијенио мишљења са министром економског развоја Косова Валдрином Љуком, министром економије Палестине Каледом Ал – Осаилијем, замјеницом министра културе Албаније Валбоном Шујаку и директорком Еуро-Мед форума “Фондације Ана Линд” Аидом Риђановић.

Током панела, на коме су се видео порукама обратили генерални секретар ОЕЦД Ангел Гуриа и европска комесарка Мариа Габриел, министар Богдановић нагласио је тенденцију Владе Црне Горе ка успостављању црногорског културног производа, који ће имати своју препознатљивост, не само на националном, већ и на регионалном тржисту. У том контексту, он је посебно говорио о програму „Креативна Црна Гора“, али и о мјерама на успостављању креативних хабова, о којима је било више ријечи и у оквиру осталих сегмената љубљанског Форума.

mkuУ правцу успостављања црногорског културног производа, усмјерили смо дио јавне културне политике ка успостављању националног програма „Креативна Црна Гора”, са циљем да стратешки успоставимо амбијент за развој области креативних индустрија. Први резултати су ту – 11 младих аутора већ је представило своје производе, а у току је други позив у оквиру поменутог програма. У ту сврху издвајамо и све већа средства, која младим ауторима служе за простор, опрему, промоцију, али и развијање прототипа. Захваљујући томе, бројни производи настали у оквиру „Креативне Црне Горе“ већ су нашли пут и до црногорског и до регионалног тржишта.

Паралелно са тим, радимо и на успостављању регионалних креативних хабова у свим дјеловима Црне Горе, који неће бити само радни простор за наше умјетнике, већ и локације за резиденцијалне програме. Два таква садржаја налазиће се на приморју, по један у главном граду и на сјеверу, и сваки од њих имаће посебну програмску структуру – нагласио је министар Богдановић, додајући како је програм „Креативна Црна Гора“ већ добио и бројна међународна признања, међу којима недавно и двије „Биг СЕЕ“ награде у Љубљани.

mkuКреативни форум у Љубљани отворио је министар вањских послова Републике Словеније Миро Церар, који је нагласио да сматра да је „посебно важно што смо успјели да окупимо доносиоце одлука из привреде, вањске политике и културе. Ово је Уједињени креативни капитал у правом смислу: не само градови, провинције и земље су укључени руку под руку, вец́ и сектори откривају заједничко тло за пробој у индустрији, образовању, међународној политици, туризму, информатичкој технологији и другим областима." Церар је подсјетио и на јединствени потенцијал креативности да нас води кроз немирне воде еуро-медитеранског региона и на потребу да култура не буде додатак вец́ стуб стратегије регионалног развоја.

Током боравка у словеначкој пријестоници, министар Богдановић састао се и са министром културе у Влади Републике Словеније Зораном Позничем. Том приликом, више ријечи било је о билатералној сарадњи, за коју су данашњи саговорници оцијенили како је текуће године посебно интензивирана.

Као добар примјер сарадње, саговорници су акцентовали досадашњу сарадњу у оквиру Традуки мреже и Форума словенских култура.

Министри Богдановић и Познич оцијенили су како је недавна смотра „Дани Црне Горе у Словенији” била успјешна, тим прије јер је словеначка публика била у прилици да се упозна са дометима црногорске независне театарске сцене, али и да испрати наступ црногорских музицара. Тај програм, како су оцијенили данашњи саговорници, треба да буде подстицај да у будућности двије државе заједнички раде на реализацији сличних сегмената – а притом је министар Богдановић предложио да у догледном периоду и Црна Гора угости представнике словеначке умјетничке сцене.

На састанку, коме је присуствовао и амбасадор Црне Горе у Републици Словенији Вујица Лазовић, посебно је акцентована потреба јачања сарадње у области кинематографије, као области која има снажан потенцијал развоја у обије земље.
Креативни форум у Љубљани, којем присуствују званичници и културни радници из бројних држава свијета, биће завршен сјутра.

Видео: Yоутубе







МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?