Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 143. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 143. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Предлог закона о буџету Црне Горе за 2020. годину.

Предложеним буџетом предвиђен је укупан износ примитака од 2.578.920.000 еура.

Карактеристике буџета за 2020. годину су:

- Наставак интензивног економског раста, кроз пројектовану стопа реалног раста од 3,4 одсто у 2020. години, уз стабилне изгледе у средњорочном периоду;

- Значајан раст прихода Буџета као резултат раста економске активности, спровођења мјера фискалне консолидације и очекиваних ефеката имплементације пројекта „Економског држављанства“ и давања „Аеродрома Црне Горе” на дугорочно коришћење;

- Рекордне стопе економског раста и унапређење фискалне позиције створило је услове за повећање Текуће буџетске потрошње, како би се створили услови за: унапрјеђење стандарда запослених у посебно важним секторима – просвјети и здравству (планирано повећање зарада од 9 одсто у 2020. и додатних 3 одсто у 2021. години), повећање издвајања за финансирање пружања услуга јавне здравствене заштите и стварање услова за финансијску одрживост националне авио компаније „Монтенегро Аирлинес“;

- И поред наведеног раста трошкова, у 2020. години оствариће се суфицит Текуће буџетске потрошње у износу од 180 милиона еура или 3,6 одсто БДП-а као и примарни суфицит на нивоу од 1,1 одсто БДП-а;

- Кроз Капитални буџет наставља се са улагањима у реализацију пројеката којима се унапређује јавна инфраструктура и туристичка понуда, уз наставак изградње приоритетне дионице Аутопута „Бар – Бољаре“;

- Позитивни резултати фискалне консолидације у претходном периоду, омогућили су смањење буџетског дефицита са 5,8 одсто у 2017. на планираних 0,99 одсто у 2020. години;

- Емисијом еурообвезница у 2019. години, у износу од 500 милиона еура, и то под најповољнијим условима до сада, обезбијеђена су средства за отплату дуга који доспијева на наплату почетком 2020. године и самим тим предупријеђени евентуални ризици и неповољна кретања на међународном тржишту капитала везани за финансирање обавеза у наредној буџетској години;

- Додатно ће бити смањено пореско оптерећење рада кроз укидање тзв. кризног пореза односно враћање пропорционалне стопе пореза за све нивое дохотка;

- Створени су услови за наставак спровођења оптимизације јавне управе кроз исплату отпремнина запосленима уз споразумни раскид радног односа.

Предложеним буџетом непродуктивни издаци попут трошкова службених путовања, репрезентације, горива и набавке службених возила смањени су за све ресоре осим за оне којима је обављање основне функције везано за ове категорије расхода, што се се превасходно односи на: рад инспекцијских служби, рад на терену и сл.

Влада је усвојила Пројекције макроекономских показатеља за период од 2019-2022. године. Пројекције су израђене по новом макроекономском моделу у складу са посљедњим расположовим подацима, а документ садржи и преглед спољних фактора који утичу на пројекције раста и полазних претпоставки за њихово остварење. У расправи је истакнуто да је, на основу доступних индикатора и очекиваних кретања у другој половини године, реална стопа раста за 2019. годину пројектована на нивоу од 3,1 одсто, док је за 2020. годину пројектован реални раст од 3,4 одсто. Осим тога, процијењени раст запослености у 2019. години је 2,8 одсто, номиналних зарада 1 одсто, реалних зарада 0,5 одсто, док процијењена просјечна инфлација износи 0,5 одсто.

Влада је утврдила Предлог закона о потврђивању Конвенције о узајамној административној помоћи у пореским питањима. Овим законом се омогућава спровођење Конвенције у циљу пружања помоћи између држава потписница, у виду размјене информација на захтјев аутоматски и спонтано, помоћ у наплати иностраних пореских потраживања и достављању документације, и обезбијеђује правни основ за међународну сарадњу и размјену информација о пореским обвезницима, ради ефикасне борбе против пореске евазије.

Утврђен је Предлог закона о измјенама Закона о међународним рестриктивним мјерама. Измјене се односе на усаглашавање са Уредбом о организацији и начину рада државне управе на основу које је Управа за спречавање прања новца и финансирања тероризма престала да постоји као орган управе, а њене надлежности су повјерене Управи полиције - Сектору за спрјечавање прања новца и финансирања тероризма.

Ради обезбјеђења спровођења Закона о безбједности хране и потпуног усаглашавања са законодавством Европске уније, донијета је Уредба о измјени Уредбе о максимално дозвољеним количинама контаминената у храни.

Влада је донијела Одлуку о висини накнаде за издавање дозволе за обављање привредног риболова и аквакултуре. Накнада се утврђује на годишњем нивоу, и то за издавање дозволе за обављање привредног риболова у зависности од количине риболовних алата и опреме која се користи приликом обављања риболова, а за издавање дозволе за обављање аквакултуре у зависности од површине и врсте риба и других водених организама.

Влада је донијела Одлуку о продужењу концесије за приређивање посебних игара на срећу у казину „Цасино Роyал Сплендид“, на локацији хотел „Сплендид“, Бечићи бб и прихватила Уговор о концесији. Овом одлуком се продужава концесија за приређивање посебних игара на срећу у казину „Цасино Роyал Сплендид“ на период од 5 година, почев од 15. фебруара 2020. године.

Утврђен је Амандман на Предлог закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2018. годину. У складу са препорукама из Извјештаја Државне ревизорске институције, извршене су корекције које се односе на повећање неизмирених обавеза из претходног периода и корекције модификованог готовинског дефицита.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Закључка Владе Црне Горе, број: 07-5936, од 24. октобра 2019. године и прихватила Уговор о реализацији програма „Пројекти очувања животне средине“ – пројекат „Спровођење мјера смањења загађења и топлификације Пљеваља. Приликом представљања Информације наглашено је да су Законом о буџету Црне Горе за 2019. годину, у оквиру програма – „Пројекти очувања животне средине˝, за пројекат „Спровођење мјера смањења загађења и топлификације Пљеваља˝, планирана средства у износу од 850.000 еура, од којих је 130.000 еура утрошено за набавку и дистрибуцију пелета. Будући да је у међувремену дошло до промјене планова, сагласно предлогу Општине Пљевља, као корисника средстава, овим Уговором би се преостала средства у износу од 720.000 еура, утрошила на реализацији пројеката који се тичу побољшања животне средине. Како је у расправи истакнуто, даље активности на реализацији пројеката који се тичу побољшања животне средине спроводиће Општина Пљевља, а финансираће их Управа јавних радова.

У складу са Законом о државној управи којим је прописано да државног секретара именује и разрјешава Влада, на предлог министра, без конкурса и да му дужност престаје престанком мандата министра, и имајући у виду да је Скупштина Црне Горе, на сједници од 14. новембра 2019. године, констатовала престанак функције министра одрживог развоја и туризма, Влада је разријешила: Дамира Давидовића, Јована Мартиновића и Сашу Радуловића дужности државних секретара у Министарству одрживог развоја и туризма, због престанка мандата министра.

Координирање Министарством одрживог развоја и туризма преузео је предсједник Владе. За државне секретаре именовани су досадашњи државни секретар Дамир Давидовић и досадашња савјетница предсједника Владе за одрживи развој Драгана Ченић.

Влада је прихватила Информацију о реализацији Уговора о извршењу пут опције између А2А и Црне Горе. Досадашња реализација Уговора, резултирала је новом власничком структуром, односно чињеницом да је удио Државе у власништву ЕПЦГ порастао са 57,1 одсто на 85,4 одсто, ЕПЦГ посједује тачно 10 одсто сопствених акција, удио А2А сведен је на свега 3,2 одсто, док су остали акционари задржали претходни удио од око 1,2 одсто.

Будући да је уговорено да преостале акције А2А до краја године преузму или Држава или ЕПЦГ, те да ЕПЦГ тренутно у свом власништву има максимално дозвољених 10 одсто сопствених акција, потребно је да Држава преузме преостале акције. Пројекцијама буџета за 2019. годину предвиђено да се по основу исплате дивиденде акционарима ЕПЦГ у потпуности врати дио улагања државе из маја текуће године у износу од 35 милиона еура. То практично значи да ће се откупом преосталих акција од А2А увећати припадајући дио дивиденде и остварити додатни приход буџета.

Министарство финансија је задужено да, у циљу реализације посљедње транше Уговора, по основу куповине хартија од вриједности, преузме од А2А 3.202.845 акција за износ од 14.333.637,24 еура најкасније до 30.11.2019. године и – 636.793 акција за износ од 2.849.828,78 еура најкасније до 31.12.2019.године. Министарство економије је задужено да у сарадњи са представницима државног капитала у ЕПЦГ обезбиједи расподјелу нераспоређене добити ЕПЦГ, најкасније до 15.12.2019. године, која ће државном буџету обезбиједити приход од најмање 37.407.272,11 еура.

Влада је дала сагласност на Приједлог о плаћању накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта изградњом комуналне инфраструктуре, изградњи комуналне инфраструктуре у захвату ДСЛ Сектор 38 - Бигова и ЛСЛ Траште и измиривању додатних трошкова које сноси „Бигова Баy”. Компанија „Бигова Баy” д.о.о. већински је власник земљишта на полуострву Траште укупне повришне око 900.600 м². Циљ компаније је да на полуострву изгради туристички комплекс највише категорије, у виду луксузних хотела са 4+ и 5 звјездица, чији ће смјештајни капацитети сходно планским документима износити 1,186 лежајева (478 у хотелу и депандансима и 708 у вилама). Висина инвестиције у овај туристички ризорт, према процјенама инвеститора, износи преко 200 милиона еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈнткДС

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?