Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Форум министара правде и унутрашњих послова ЕУ-ЗБ у Скопљу: Црна Гора заинтересована за учешће у Јустице Сцоребоард-у, инструменту ЕК за упоредно мјерење независности, квалитета и ефикасности националних правосудних система у ЕУ

Објављено: 20.11.2019. 13:40 Аутор: Љ.Ј.

Форум министара правде и унутрашњих послова ЕУ-ЗБ у Скопљу: Црна Гора заинтересована за учешће у Јустице Сцоребоард-у, инструменту ЕК за упоредно мјерење независности, квалитета и ефикасности националних правосудних система у ЕУ

 

Црна Гора је заинтересована за учешће у Јустице Сцоребоард-у, инструменту ЕК за упоредно мјерење независности, квалитета и ефикасности националних правосудних система у ЕУ, саопштио је Никола Б. Шарановић, генерални директор Директората за међународну сарадњу Министарства правде, на састанку министара правде у оквиру Форума министара правде и унутрашњих послова ЕУ - Западни Балкан, који се одржава у Скопљу, у организацији Финског предсједавања ЕУ и Владе Републике Сјеверне Македоније, а на којем делегацију Црне Горе предводи министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић.

Lj.J 

Шарановић је истакао да је Црна Гора, недуго након отварања преговора у поглављима 23 и 24, изразила заинтересованост за учешће у Јустице Сцоребоард-у,  који је наведен у нон-папер-у Републике Француске о реформи процеса приступања као алат потребан и за земље кандидате. Он је нагласио да Црна Гора, независно од наведеног нон-папер-а, поново изражава интересовање за учешће у овом механизму, који је користан за што вјеродостојније поређење квалитета правосуђа у државама чланицама и кандидатима/аспирантима за чланство у ЕУ.

 

Према његовим ријечима, Радни документ ЕК о поглављима 23 и 24 начелно је задовољавајући - позитивне констатације биле су очекиване, негативне нијесу изненађујуће и узете су као смјернице за даље унапрјеђење стања, а поједина мјеста у документу захтијевају пост фестум разговоре са ЕК у циљу разјашњења спорних питања.

 

Шарановић је упознао учеснике састанка са планираним активностима у циљу јачања независности и ефикасности правосуђа, борбе против корупције, унапрјеђења система извршења кривичних санкција, као и сарадње са ЕУ агенцијама, тијелима и програмима. Министарство правде Црне Горе похваљено је за допринос регионалној правосудној сарадњи на Западном Балкану.


Lj.J.

На маргинама састанка, Шарановић се састао са Константиносом Манолопулосом, шефом Јединице за корпоративне услуге Агенције за темељна права ЕУ, са којим је разговарао о модалитетима њене сарадње са црногорским институцијама.

 

Форум наставља рад сјутра, састаком министара унутрашњих послова. Сљедећи Форум биће одржан у Црној Гори, у оквиру предсједавања Савезне Републике Њемачке ЕУ, у другој половини 2020. године.

 

 

КАБИНЕТ МИНИСТРА

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?