Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Црногорски банкарски систем је високоликвидан, солвентан и стабилан

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас на Премијерском сату да је финансијски капитал на крају ИИИ квартала на нивоу система од 13 банака, у једногодишњем упоредном периоду порастао је за скоро 100 милиона еура, да коефицијент солвентности износи 19,59 одсто те да са оваквим рекордним параметрима, банкарски систем спремно дочекује независну процјену активе која ће дати прецизну слику о стабилности и кондицији финансијског система Црне Горе.

Одговарајући на питање Милана Кнежевића из Клуба посланика Демократског фронта шта је он лично као предсједник Владе урадио да заштити економски систем Црне Горе након ситуације у двијема банкама Атлас групе предсједним Владе је рекао да му није намјера да избјегав дискусију са послаником Кнежевићем или његовим посланичким клубом, али да и даље биљежимо праксу да посланици Демократског фронта предсједнику Владе постављају питања која нијесу из надлежности Владе, чиме се злоупотребљава институт Премијерског сата.

„Питате ме – јесу ли истините тврдње Специјалног државног тужилаштва да је у конкретном предмету дошло до утаје пореза кроз нелегално пословање, односно до незаконитог трансфера новца! Одговор на то питање морате тражити управо од Специјалног државног тужилаштва, а не од предсједника Владе. Нити знам нити ми је посао да знам шта у којем кривично-правном предмету има статус доказа, а шта тврдње, и шта је тачно а шта није. Поновићу да Влада није надлежна да покреће и спроводи истаге, подиже и заступа оптужнице, врши њихову контролу, нити да доноси пресуде. Информација коју ја имам, а имате је и ви, јесте да је Специјално државно тужилаштво, у конкретном предмету, донијело наредбу о спровођењу истраге против 79 физичких лица због кривичних дјела стварање криминалне организације, прање новца и утаја пореза и доприноса и против 95 правних лица због истих кривичних дјела, као и да је донијета наредба о проширењу истраге“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је, одговарајући на други дио питања, које се односи на заштиту економског система државе Црне Горе, рекао да смо унапређивали нормативна рјешења, јачали институције и давали акценат бољој кадровској политици.

„Да нијесте бојкотовали рад Скупштине, не признајући ни Парламент ни институције, учествовали бисте у доношењу многих рјешења која би за циљ имала заштиту економског система наше земље, а која је предлагала управо ова Влада. Влада је дакле радила у времену кад ви нијесте, а да би систем учинили још отпорнијим, утврдили смо сет закона из банкарског сектора: Предлог закона о кредитним институцијама, Предлог закона о санацији кредитних институција, Предлог закона о заштити депозита и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о стечају и ликвидацији банака. Предложена законска рјешења предвиђају повећање минималних капиталних захтјева за нове банке са пет на седам милиона еура. Слабе банке ће се рјешавати кроз модерне инструменте резолуције, а успоставиће се санациони фонд који ће омогућити рану помоћ проблематичним банкама под стриктним условима“ – рекао је Премијер.

Додао је да ће Фонд за заштиту депозита удвостручити покриће осигураних депозита на 100.000 еура и да ће поступно ће скратити временски лимит за исплате осигураним депонентима.

„Не можете ни Ви лично, а ни други, оспорити чињеницу да у ове три године наша економија биљежи импозантан раст јер је расла по просјечној стопи од 4,9 одсто, а то је резултат осмишљених и досљедних политика Владе, али и доприноса свих актера који учествују економском животу Црне Горе“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?