Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Нон-папер не треба читати парцијално него у цјелости, Влада пажљиво анализира садржај

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је на Премијерском сату да Нон-папер Европске комисије треба читати у цјелости, а не само оно што неко жели да види, да се у Влади са пуном пажњом и одговорношћу анализира сваки сегмент дјеловања у којем Црна Гора није добила позитивну оцјену те да су у Нон-паперу препознати напори Црне Горе и наш биланс резултата.

Нон-папер, односно незванични документ Европске комисије, као и сваки сличан документ можемо посматрати са позитивном или негативном презумпцијом, јер он увијек обухвата и напредак и преостале изазове. Он је заправо документована процјена стања, које има своју динамику и континуитет. Зато га треба читати у цјелости, а не само оно што неко жели да види, а посебно да чује. Јер да је такво читање могућно, и да од њега има вајде, онда бих ја читао о резултатима и напретку, а игнорисао изазове и недостатке. И тако – у ћорсокак. Не! Ми у Влади на овај Нон-папер гледамо позитивно и оцјењујемо да је њиме констатован јасан напредак у области владавине права, али истовремено са пуном пажњом и одговорношћу анализирамо сваки сегмент дјеловања у којем нијесмо добили позитивну оцјену“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питање Ранка Кривокапића из Клуба посланика Социјалдемократске партије о новом приступу Европске уније.

Премијер је одбацио тврдњу посланика из питања о томе да се у документу констатује „суштинско назадовање“ рекавши да се то нигдје не спомиње.

„Шта заправо препознаје овај документ, у најкраћем се може илустровати кроз оцјене о напретку управо у кључним областима. Дакле, оцјена из документа: Радило се на рјешавању преосталих изазова назначених у Извјештају Европске комисије за Црну Гору за 2019. годину и Закључцима Савјета ЕУ од 18. јуна 2019, нарочито у кључним областима слободе медија, борбе против корупције и трговине људима. Снажније учешће Црне Горе у међународној полицијској сарадњи резултирало је успјешним операцијама против криминалних група, како у земљи тако и у иностранству. Успостављен је поц̌етни биланс остварених резултата у погледу истрага, кривиц̌них гоњења и правосназ̌них пресуда у предметима корупције на високом нивоу. Да идемо и детаљније: препознају се конкретне активности за смањење броја заосталих предмета у судовима; наставак снажења и промоције алтернативног рјешавања спорова; понављање позитивног тренда по питању извршних предмета; побољшање капацитета Омбудсмана за поступање по притужбама и квалитет и видљивост његовог рада. Препознати су напори Црне Горе на законодавном плану у медијском сектору; поновљена је позитивна оцјена о отворености власти по питању ЛГБТИ права; констатовано је да се развија иницијални биланс резултата у домену борбе против трговине људима; констатоване су мјере које је Црна Гора предузела по питању стварања услова за формирање заједничких истражних тимова кроз измјене закона; констатован је наставак активне сарадње с Еуројуст-ом; поновљена су позитивна запажања у дијелу међународне полицијске сарадње, као и оцјена о тренду раста запљене дрога“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је казао да се уколико у наведеном не видимо оцјене које говоре у прилог напретку Црне Горе у системским питањима, не жели препознати реалност, те да је то разлог за забринутост.

„Али не поводом Нон-папера, него поводом наших унутрашњих слабости да прихватимо реалност и чињенице, какве год оне биле“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је изнио податке о тиме да је 267 јавних функционера поднијело оставку или су разријешени функције након Мишљења и Одлука Агенције за спрјечавање корупције, да је Специјално државно тужилаштво до данас подигло оптужнице за коруптивна кривична дјела због штете по Државу у вриједности од 100 милиона еура, што је у једном дијелу резултирало и већ правоснажним пресудама против високих функционера те да је Влада испунила сва привремена мјерила из своје надлежности у поглављима 23 и 24.

„Све ово наравно не значи да не остају и недостаци и изазови. Е управо томе и служе овакви документи, и ми их видимо и као упут шта и како даље, али и као потврду зрелости у будућим фазама спровођења реформи. Поновићу и данас да у Европску унију не улази Влада, већ цијело друштво, а на путу до чланства свака грана власти треба да сноси свој дио одговорности. Стога и Ви преузмите дио који вам као посланику припада. Бићу слободан да оцијеним да образложење питања које сте поставили на ову тему не одражава нити оно чему као посланик и политичар тежите, нити исказује Ваш политички и функционални потенцијал. Једноставно – од вас се очекује и више и другачије. Зато покрените конкретне активности на јачању скупштинског дијалога који ће довести до избора Врховног државног тужиоца; избора чланова Судског савјета; унапређења позиције и одговорности тужилаштва у оквиру система; наставка јачања кредибилне улоге Агенције за спрјечавање корупције. То је у искључивој надлежности Скупштине, и види се једнако као и оно у надлежности Владе кроз Нон-папер Европске комисије на који се позивате. Није добро кад се у Парламенту, на овако озбиљној теми, користи флоскула: 'заробљена држава'. Прочитајте детаљно или Нон-папер или Годишњи извјештај Европске комисије. Нигдје и ни на којем мјесту се за Црну Гору не говори да је „заробљена држава”. Такве оцјене нема, посланиче Кривокапићу, нити ће је бити ако ми будемо радили свој посао! Када говоримо о наговјештајима и евентуално новом приступу Европске уније, за сада смо на терену предлога једне државе о којем је тек покренута дискусија међу осталим државама чланицама. Још увијек је рано говорити о могућим утицајима појединачних иницијатива на преговарачки процес Црне Горе. И знајте да немамо бојазни од било којег модела или приступа политици проширења, уколико је такав приступ заснован на оствареним заслугама и уколико у први план ставља квалитет реформи. … Умјесто песимистичног тумачења Нон-папера, и трошења енергије на најцрње сценарије, дајте да уложимо себе и своје искуство у даљи напредак и развој земље. Ту прилику имамо и немојмо је пропустити“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈуФСЦе

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Е9-фСрqР-7Y

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?