Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Премијерском сату: У мандату ове Владе ријешено је или је у току рјешавање стамбеног питања више од 2.300 запослених, пензионера и расељених

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас у Скупштини да је Влада са циљем подршке стамбеној политици, од почетка мандата до данас, издвојила готово једанаест милиона еура буџетских средстава и да је у мандату ове Владе ријешено или је у току рјешавање стамбених питања 459 запослених у просвјети, 167 у здравству, 992 у безбједносним институцијама, 223 у Војсци, 271 пензионера и 214 расељених лица.

Премијер је рекао да је чврсто увјерен да кроз постепено повећање животног стандарда одређена занимања можемо учинити атрактивнијим, а олакшицама у погледу рјешавања стамбених питања, временом постати конкурентнији за све младе људе који ће се одлучивати да професионалну и породичну будућност вежу управо за своју земљу – за Црну Гору.

„Желимо да креирамо програм којим бисмо добрим студентима, успјешним младим стручњацима, кандидатима за одређена тражена радна мјеста, понудили стамбено збрињавање већ на почетку каријере, са могућношћу повољног трајног рјешења стамбеног питања након одређеног броја година службе и то, наравно, не само у Подгорици, већ широм Црне Горе.

Ово би требало да буде потпуно нов модел који не би имао никакве везе са досадашњим фондовима, задругама и партикуларним рјешењима. Вјерујем да бисмо током наредне године могли имати и прве, конкретне резултате“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање Андрије Поповића из Клуба посланика Социјалдемократа и Либералне партије да ли је Влада задовољна ефектима актуелне политике у области рјешавања стамбених питања запослених у јавном сектору и да ли је анализирано дефинисање нових модела који би унаприједили ову област.

Говорећи о рјешавању стамбених питања функционера Премијер је рекао да у Црној Гори постоји јасан законодавни оквир који држави, као послодавцу, омогућава да приступи рјешавању стамбених потреба свих запосленика из јавног сектора, били они службеници или функционери.

„Међутим, иако је свака одлука била заснована на пропису, не може се рећи да је тај оквир функционисао беспријекорно. Управо због тога што ова Влада спроводи одговорну и досљедну стамбену политику, пажљиво пратимо ефекте садашњег модела и тражимо простор за унапређења.

У првом реду, уочено је да установљеном моделу рјешавања стамбених потреба у јавној управи недостају чвршћи елементи контроле, што отвара могућност за одређене злоупотребе које се тичу управо поступака крајњих корисника. Такве девијације могу довести до обесмишљавања хумане и исправне намјере Владе, која иза оваквог модела стоји. О предузетим активностима по том питању информисао сам у одговору посланику Лекићу.
На крају и сам, као и свеколика јавност, са нестрпљењем од овог Дома, и од вас посланика, очекујем предлоге и мјере у правцу унапређења стамбене политике, као окоснице још бољег будућег стандарда заспослених“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈуФСЦе

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Е9-фСрqР-7Y

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?