Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада предложила нова законска рјешења за брже и ефикасније рјешавање спорова

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог Закона о алтернативном рјешавању спорова, којим ће црногорским грађанима и привреди бити омогућен знатно бржи и јефтинији приступ правди, кроз додатно подстицање и унапређење система вансудског рјешавања спорова, саопштио је након сједнице Владе Ибрахим Смаиловић, генерални директор за грађанско законодавство и надзор у Министарству правде.

Нови закон ће пружити грађанима и привреди бројне нове могућности да на брз и ефикасан начин ријеше спорове без покретања судских поступака, што ће обезбиједити већу правну сигурност грађана и бољи пословни амбијент у Црној Гори.

У циљу што ефикаснијег и економичнијег рјешавања спорова, законом је прописана обавеза странака да се у одређеној врсти спора, прије покретања поступка пред судом, обрате медијатору ради покушаја рјешавања спора медијацијом, док је, са друге стране, предвиђена и обавеза суда да у одређеној врсти спора обавезно упути странке на први састанак са медијатором ради покушаја рјешавања спора медијацијом.

Влада је предложила да медијација буде бесплатна у споровима из породичних односа и споровима против државе и јединица локалне самоуправе. Ово рјешење је посебно значајно за грађане, јер је велики број спорова који се данас одвијају пред судовима управо из области породично-правних односа, односно потраживања из рада и по основу рада.

Поред медијације као основне и водеће методе вансудског рјешавања спорова, овим законом се по први пут уводи и могућност рјешавања спорова путем ране неутралне оцјена спора. Дакле, по ступању на снагу овог закона, странке ће моћи да се обрате независном евалуатору, који је задужен да сагледа доказе и изјаве странака и да странкама да образложену неутралну оцјену чињеничних и правних елемената њиховог спорног односа. На основу овакве неутралне оцјене спора, странке могу одлучити да пред независним евалуатором закључе поравнање и тиме ријеше спор, не излажући се могућим дуготрајним и скупим судским процедурама.

Осим тога, након ступања на снагу овог закона, грађани и привредници неће морати да чекају на одлуке суда да би наплатили своја потраживања, већ ће моћи да принудним путем наплате сва потраживања која се утврде у поступку медијације. Ово је обезбијеђено увођењем одребе да поравнање закључено у поступку медијације има својство извршне исправе, чиме се изједначава са поравнањем закљученим пред судом.

Дакле, оваквим законским одређењима грађани ће брже долазити до рјешења за своје спорове, без излагања беспотребним трошковима, чиме се додатно унапређује њихово право на приступ правди. У коначном, сагласно добром искуству и традицији у раду, Центар за посредовање наставља са радом као Центар за алтернативно рјешавање спорова, који ће вршити стручне послове у вези медијације, ране неутралне оцјене спора и других начина вансудског рјешавања спорова, као и послове подстицања и унапређења доступности вансудског рјешавања спорова.

Влада је на данашњој сједници утврдила и предлоге Закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку и Закона о измјенама Породичног закона, ради усаглашавања са Законом о алтернативном рјешавању спорова, чиме ће се створити сви неопходни услови за њихову несметану примјену након ступања на снагу овог закона.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?