Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен СЕЕИИСТ пројекат на Свјетском научном форуму

Објављено: 22.11.2019. 21:00 Аутор: Министарство науке
Министарка Дамјановић је данас у оквиру Свјетског научног форума у Будимпешти имала излагање на панелу “Научноистраживачке инфраструктуре за подстицај и развој етичке и одговорне сарадње”.

Како је Црна Гора иницијатор једне овакве инфраструктуре која има за циљ оснивање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), министарка Дамјановић је током ове тематске сесије упознала све учеснике са активностима на реализацији овог пројекта, и указала на бенефите које ће земље укључене у пројекат, имати од његове реализације.

Ministarstvo nauke

Она је истакла да наш регион по први пут користи инструмент научне дипломатије како би повратио некадашњу традицију технолошког развоја коју је имао простор Југоисточне Европе. Тиме се остварују бенефити не само за научну већ и за политичку заједницу, што показују већ успјешни примјери ЦЕРН-а и СЕСАМЕ института у Јордану. Указала је и на то да је СЕЕИИСТ усклађен са свим циљевима одрживог развоја, од којих је здравље један од најзачајнијих циљева, а биће један од најљепших примјера зелене инфраструктуре.

Поред министарке Дамјановић, на панелу су говорили и принцеза Јордана Сумаyа бинт Ел Хассан, предсједница Краљевског научног друштва Јордана (РСС); проф. Херwиг Сцхоппер, бивши директор ЦЕРН-а; Секази Мтингwа, председник Извршног одбора ЛАААМП-а (Светлосни извори за Африку, Америку, Азију и Блиски Исток) и Атисх Дабхолкар, директор Међународног центра за теоријску физику Абдус Салам (ИЦТП).

Ове године, Свјетски научни форум прославља 20 година научне дипломатије, у знак сјећања на Свјетску конференцију о науци, одржану 1999. године у Будимпешти у организацији УНЕСЦО-а, као и истакнуту улогу коју Свјетски научни форум има у окупљању лидера свијета за област науке од тада до данас. Главна тема овогодишњег форума је била одраз на тему оригиналне конференције из 1999. године која је носила назив “Етика и одговорност науке”.
         
МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?