Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Даниловграду: Ово је општина која може бити примјер укидања бизнис баријера и третмана инвеститора

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је да је општина Даниловград примјер општине по укидању бизнис баријера и третману инвеститора и то не само данас већ у читавој протеклој деценији.

„Даниловград је примјер како се стварају услови за инвестирање на овом простору. Године 2010. године добили сте и признање ОЕБС-а у том смислу, а данас се то потврђује конкретним примјерима и већ опипљивим резултатима. Данас општина Даниловград може бити примјер другим локалним заједницама како треба смањивати и укидати бизнис баријере, како инвеститоре треба ослобађати додатних трошкова и дажбина у интересу развоја општине и квалитета живота њених грађана” – рекао је премијер Душко Марковић на крају радне посјете Даниловграду.

ПредсједниК Владе је, говорећи о Даниловграду, рекао да ће скорим завршетком реконструкције старог пута ка Подгорици и градњом булевара постати још доступнији и да ће квалитетне саобраћајнице од Даниловграда у свим правцима донијети много доброга за сваког житеља ове општине.

Посебне похвале предсједник Владе је исказао руководству Даниловграда, на челу са предсједницом Општине Зорицом Ковачевић због успјеха у стабилизацији јавних финансија и одговорном односу према јавном новцу што му је локална самоуправа обећала приликом посјете у децембру прошле године.

„Данас сам чуо заиста импресивне резултате о смањењу дуга за преко 1,3 милиона еура, о извршењу буџета преко стотину посто, такође пуној реализацији капиталног буџета. Честитам вам на том напору” – рекао је Премијер.

Влада подржава проглашење ријеке Зете парком природе

Предсједник Владе је честитао руководству Даниловграда на одлуци да прогласи ријеку Зету парком природе рекавши да Влада такав став подржава у потпуности.

„То је одлука будућности, то је визионарство, то није само одлука једне општине која жели себично да чува свој природни потенцијали. То је порука за све у Црној Гори, то је порука и за друге у региону да је на сцени вријеме у којем морамо да се пажљивије одосмо према нашем животном окружењу, гдје морамо да чувамо наше ресурсе због напих потомака и генерација које долазе, да на бази таквог приступа и таквих ресурса обезбиједимо трајну и сигурну будућност нашим покољењима. Влада ће већ наредне недјеље, након одлуке Скупштине општине Даниловград, прихватити ту одлуку и сви ћемо заједно радити да овај простор учинимо још љепшим, садржајнијим и комфорнији за грађане” – рекао је предсједник Владе.

Обнова електромреже, нови хипермаркет, реконструисани стадион


На крају посјете премијер је са предсједницом Општине Зорицом Ковачевић и предсједником компаније Воли Драганом Боканом положио камен-темељац новог хипермаркета ове компаније.

„Желим да честитам компанији Воли и њеном предсједнику на овом пројекту, на његовој спремности и одлучности да изградњом оваквих пројеката и ширењем бизниса у цијелој Црној Гори прати укупну политику црногорске Владе која је усмјерена на добро земље и наравно добро њених грађана. Заиста Вам хвала не само што ширите свој бизнис широм Црне Горе, нудите нове прилике за грађане, него и доприносите укупној развојној афирмацији Црне Горе као престижне инвестиционе дестинације” – рекао је Премијер.

За владу у прве три године чиста петица

Одговарајући на питања новинара премијер је упитан да оцјени рад Владе у протекле три године рекао да Влади даје чисту петицу.

„Рад Владе оцјењујем веома добрим не због тога што сам лично заинтересован као председник Владе да се њен рад цијени него због тога што иза нас стоје резултати. Ја ћу вам рећи само неколико: црногорска економија у непуне три године, у двије године и шест – седам мјесеци биљежи импресиван економски раст. У прве двије године имали смо стопу расту просјечно 4,9 одсто. Нађете други примјер осим Малте још можда је Исланда да у Европи да има такву стопу раста. Стопа раста у Европској унији је испод два одсто” – рекао је премијер. Додао је да је истовремено отворено скоро 30.000 нових радних мјеста, да су стабилизоване финансије, да су међународне монетарне институције потврдиле Владину економску политику, да се плате, пензије и социјална давања редовно измирују, да је донијета одлука о повећању зарада у два највећа сектора – просвјети и здравству.

„Црна Гора у посљедње три године троши највећи капитални буџет у својој историји, цијела Црна Гора је једно велико градилиште. … Наша туристичка привреда биљежи најбоље резултате икад остварене. Већ у деветом мјесецу смо премашили резултат од прошле године и по броју туриста и по броју ноћења и пребацили милијарду еура прихода од туризма. Дакле, свака политика је дала резултат” – рекао је Премијер.

Упитан је ли оцјена онда петица – предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је одговорио потврдно и додао да сматра да ипак има простора за још бољи рад.

„Ако будемо сложни, ако се будемо разумјели, ако будемо мислили о земљи и о њеном развоју, ако будемо мислили о младим људима то може бити боље. Не треба бојкотовати, не треба у бојкоту узимати државни новац трошити га нерационално него треба радити и оправдати тај новац као што ми то радимо и онда ће свима бити боље. Позивам све вас из медија, из политичких странака из опозиције и власти да радимо у интересу Црне Горе не гледајући једни другима у џепове него гледајући у будућност, радећи за добро ове земље” – рекао је предсједник Владе.

Одговарајући на питање новинара о гесту тројице амбасадора Црне Горе који су одлучили да плате казну коју је Суд за прекршаје изрекао њиховој бившој колегиници предсједник Владе је рекао да одлуку сматра непримјереном.

„Не коментаришем њихову личну спремност да учествују у плаћању трошка за прекршајни налог у случају осуде њихове бивше колегинице. Њихова реакција је непримјерена, ту реакцију оцијенио је и министар вањских послова. Видјећемо у наредним данима како да ојачамо систем, да научимо све да раде свој посао, да се не плекају у туђи посао” – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?