Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Форум у Скопљу: Културна сарадња Кине и 17 европских земаља биће још чвршћа

Објављено: 25.11.2019. 21:35 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић учествовао је данас на четвртом издању Министарског Форума сарадње у области културе између Народне Републике Кине и држава источне и централне Европе, чији је домаћин Скопље.

Током скупа, којем су присуствовали министри културе из 17 европских држава, те представници Владе НР Кине, министар Богдановић обратио се на главном панелу, наглашавајући како Црна Гора и Кина од 2008. године имају садржајну сарадњу у области културе.

Захваљујући програмима „Пут свиле“ и „Појас“, покренутим у оквиру механизма „17+1“, велики број представника наших институција и организација, експерата из свих области културе и умјетника најразноврснијих профила, имао је прилику да борави у Кини и да стекне драгоцјено искуство које је допринијело јачању њихових стручних знања и способности. Такође, у претходном периоду смо угостили бројне кинеске делегације које су имале прилику да се упознају са црногорским потенцијалом из свих области културно- умјетничког стваралаштва и договоре конкретне облике сарадње са домаћим умјетницима – рекао је он.

mkuМинистар Богдановић додао је како је иницијатива Кине о културној сарадњи са 17 европских држава допринијела и њиховој међусобној сарадњи.
Јачању добрих билатералних односа двије државе, у великој мјери доприноси иницијатива коју је НР Кина покренула у циљу успјешније културне сарадње и размјене са 17 земаља Централне и Источне Европе. Активности препознате и укључене у овај процес културне сарадње, а исказане и подржане на претходним Форумима министара културе, одржаним у Пекингу, маја 2013. године, Софији новембра 2015. и у Хуанџоу септембра 2017. године, резултирао је унапријеђеним међусобним разумијевањем, подстакао узајамно учење и заједнички рад, размјену искуства и најбољих пракси у очувању и развоју традиционалних културних вриједности и њихово коришћење у савременом контексту – закључио је он.

Током Форума, министри културе Кине и 17 европских држава усвојили су Скопску декларацију, којом је дефинисан оквир сарадње током предстојеће двије године. У том погледу, као поља од посебног интересовања назначени су културна баштина, филмска продукција, креативне индустрије и савремена умјетност.

mkuУз министра Богдановића, на данашњем Форуму су, између осталих, говорили и предсједник Владе Републике Сјеверне Македоније Зоран Заев и министар културе и туризма Народне Републике Кине Луо Шуганг.

У изјави за медије након данашњег обраћања, министар Богдановић казао је како Форум у Скопљу има изузетан значај, превасходно уколико је ријеч о активностима током периода који слиједи.

Како сам нагласио и приликом свог обраћања, сигурно је да постоји простор за додатно унапријеђење односа у области културе. Притом, прије свега, мислим на конкретне активности и пројекте који могу проистећи из билатералне сарадње, па и на нове, вјерујем масовније програме размјене. Свакако, значајно је истаћи и како смо усвојили Скопску декларацију, којом су обухваћене бројне активности. За нас, од посебне је важности сарадња на плану креативних индустрија, па вјерујем како ће реализација договорених мјера бити од користи за нас, односно наше ствараоце. И током обраћања и приликом билатералних састанака, посебно сам акцентовао да је Министарство културе у потпуности отворено и за нова партнерства са сродним институцијама из источне и централне Европе, тим прије јер је апсолутно јасно како никад није било више поља за сарадњу него данас – рекао је он.

На маргинама Форума, министар Богдановић састао се са министром културе и туризма НР Кине Луом Шугангом, министром културе у Влади Републике Србије Владаном Вукосављевићем, министром културе у Влади Републике Словеније Зораном Позничем и министром културе у Влади Републике Сјеверне Македоније Хиснијем Исмаилијем.

Уз министра Богдановића, рад Четвртог Министарског Форума сарадње у области културе између Народне Републике Кине и држава источне и централне Европе, пратили су амбасадорка Црне Горе у Републици Сјеверној Македонији Марија Петровић и генерални директор Директората за културну баштину Александар Дајковић.

Видео: Флицкр
Видео: Yоутубе






   

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?