Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Александар Богдановић - Луо Шуганг: НР Кина подржала формирање креативног хаба у оквиру иницијативе „17+1“

Објављено: 26.11.2019. 19:55 Аутор: МКУ

MKUМинистар културе Александар Богдановић састао се данас са министром културе и туризма у Влади Народне Републике Кине Луом Шугангом.

Састанак је уприличен у склопу Форума у Скопљу, а теме разговора биле су досадашња сарадња у области умјетности, као и активности које би требало да буду у фокусу током предстојећег времена.

Министар Богдановић подсјетио је како је формална сарадња двије државе на пољу културе успостављена 2008. године, те да је од тада реализовано више заједничких пројеката, попут „Пута свиле“, „Појаса“, али и континуиране размјене умјетника и студената умјетности.

Током састанка, посебно је разговарано о активностима у склопу Дубровачке иницијативе „17+1“, којом је обједињено 17 држава источне и централне Европе и НР Кине. Тим поводом, министри Богдановић и Луо Шуганг говорили су о пројектима који би могли бити финансирани у Црној Гори. Министар Богдановић истакао је како би од посебног значаја била подршка процесу успостављања регионалних креативних хабова, при чему је министар Луо исказао спремност да кроз иницијативу „17+1“ буде финансирано успостављање једног од тих објеката.

Још једно поље сарадње од обостраног интереса, како су нагласили министри, јесте кинематографија. У том погледу, министар Луо Шуганг истакао је како је аудиторијум у Кини упознат са филмском продукцијом са ових простора, превасходно када је у питању раздобље бивше Југославије. Информисан о чињеници како један од приоритета у културним политикама Црне Горе јесте управо развој кинематографије, министар Луо Шуганг казао је како постоји могућност успостављања сарадње филмских институција из двије државе – у циљу потенцијалних заједничких пројеката.

Министар Луо Шуганг казао је и како Црна Гора као дестинација јесте све посјећенија када су у питању туристи из Кине, те да је упознат и са самим културним насљеђем наше државе. Из тог разлога, како је нагласио, потребно је наставити активан ангажман у реализацији одредби из јуче потписане Скопске декларације – јер су њом, између осталог, предвиђени посебни инструменти подршке пројектима који се тичу културног насљеђа на овим просторима.

Након састанка, министар Богдановић казао је како је задовољан договореним активностима.

Прије свега, наишао сам на конкретно интересовање у вези са кинематографијом и вјерујем да ћемо управо на том пољу успоставити чвршћу сарадњу. Уз то, говорили смо о досадашњим резултатима Дубровачке иницијативе, те о предстојећим активностима, при чему је важно поменути како ћемо управо захваљујући томе реализовати дио идеја у вези са креативним хабовима у Црној Гори. Заједнички пројекти из области културе били су још једна од тема разговора, тако да у сљедећем периоду очекујем интензивирање сарадње са НР Кином, управо на бази свега што је договорено на данашњем састанку – истакао је министар Богдановић.

Поред министра Богдановићу, састанку су присуствовали амбасадорка Црне Горе у Републици Сјеверној Македонији Марија Петровић и генерални директор Директората за културну баштину Александар Дајковић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Видео: Yоутубе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?