Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 145. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе данас је на 145. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, размотрила и утврдила Предлог закона о раду с извјештајем са јавне расправе.

Предложени системски закон, чија је израда трајала три године, резултат је дијалога Владе и свих социјалних партнера, међу којима су синдикати, удружења послодаваца, цивилни сектор, као и потпуне усклађености са правном тековином Европске уније.

Током расправе је констатовано да су предложеним законом заштићени добри радници и одговорни послодавци, што су и једни и други тражили те да је један од циљева Владе у изради закона био обезбјеђивање бољег положаја запослених који непосредно учествују у стварању нове вриједности, али због интереса капитала немају од тога корист.

Влада је донијела Одлуку о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2020. годину којом се утврђује исти број радних дозвола као и у овој години – 20.454 дозволе и утврдила Листу развојних пројеката за 2020. годину, у складу са Законом о странцима, којим је прописано да се дозвола за привремени боравак и рад мимо годишње квоте може издати странцу који је укључен у рад на реализацији развојних пројеката са наведене листе.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру који је усклађен са Предлогом закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, који је Влада прошле седмице упутила у парламентарну процедуру.


Утврђен је Предлог закона о измјенама и допуни Закона о основама обавјештајно безбједносног сектора Црне Горе. Измјене и допуне се односе на усаглашавање са новом Уредбом о организацији и начину рада државне управе, којим је укинута Управа за спречавање прања новца и финансирање тероризма. Такође, имајући у виду да је Уредбом Управа полиције постала самосталан орган управе, у циљу веће оперативности у раду предвиђено да директор Управе полиције буде и члан Вијећа за националну безбједност. Осим наведеног, у складу са Законом о одбрани измијењен је назив Одјељења за војно обавјештајне и безбједносне послове у организациону јединицу Министарства одбране која врши војно обавјештајне, контраобавјештајне и безбједносне послове, па је стога извршено терминолошко усаглашавање.

Влада је усвојила Информацију о квалитативним и квантитативним резултатима љетње туристичке сезоне 2019. године која указује да је овогодишња љетња туристичка сезона надмашила прошлогодишњу рекордну и то за 10,97 одсто по броју туриста, и за 7,30 одсто по броју ноћења. Посебан успјех представља чињеница да је рекордна посјећеност забиљежена у предсезони и постсезони. У априлу и мају је Црну Гору посјетило 25,7 одсто туриста више него у предсезони 2018, а у септембру и октобру 20,2 одсто туриста више него у постсезони 2018. године. Током првих девет мјесеци ове године нашу земљу је посјетило око 7 одсто туриста више него у цијелој 2018. години.

На сједници је закључено да информације о туристичким резултатима убудуће укључују и предсезону и постсезону будући да резултати показују смањење тренда сезоналности, односно чињеницу да наша земља постаје цјелогодишња туристичка дестинација.

У Информацији је наведено да су приходи Црне Горе од иностраних гостију повећани у првих девет мјесеци 2019. за 9,27 одсто у односу на првих девет мјесеци 2018. Аеродроми Црне Горе су у истом раздобљу опслужили 8 одсто више путника, док је Националне паркове посјетило до 20. октобра 2019. године 32 одсто више гостију него у истом периоду претходне године. Информација садржи податак да је раст промета у планинским општинама у првих девет мјесеци 2019. порастао је за 24,12 одсто у односу на првих девет мјесеци 2018.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији регионалног пројекта за успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) – „Хадронска канцер терапија и истраживање у области биомедицине помоћу протона и тежих јона”. СЕЕИИСТ пројекат, инициран је половином 2017. године и постао је вјероватно најозбиљнији регионални развојни пројекат, не само у областима науке и здравља, већ и са потенцијалом да додатно повећа конкурентност региона путем развоја комплементарних технологија, посебно у области дигитализације и зелене инфраструктуре. Врло важан корак за СЕЕИИСТ у 2019. години био је и успостављање СЕЕИИСТ Асоцијације као правног лица – непрофитног приватног лица, а у складу са швајцарским законом. Како је у расправи истакнуто прва фаза, која се односи на концепт пројекта је реализована,а захваљујући првој финансијској подршци Европске комисије у висини од милион еура започета је друга фаза. Чланови Влади су у дискусији исказали снажну подршку овом пројекту и напорима министарке науке Сање Дамјановић.

Влада је донијела више одлука о изради просторно-планских докумената.

Одлуком о измјени Одлуке о изради Измјена и допуна Просторног плана посебне намјене за Дурмиторско подручје створиће се услови да се преиспита постојеће планско рјешење, уз уважавање закључака Заједничке савјетодавне мисије Центра за свјетску баштину и ИУЦН-а за добро свјетске баштине Национални парк Дурмитор, како би се дошло до планског рјешења које ће се заснивати на усмјереном и контролисаном развоју, користећи на одржив начин природне, културне и створене потенцијале овог подручја. У слопу оваквог опредјелјенја, поред осталог, на скијалишту Савин кук неопходно је значајно редуковање броја и капацитета жичара и скијашких стаза, без претензија ка масовном скијалишном туризму.

Одлука о изради Детаљног урбанистичког плана „Лијева обала Лима”, општина Беране ће обезбиједити стварање предуслова за побољшање садржаја друштвеног стандарда и комуналне инфраструктуре, што обухвата и дефинисање локације и услова за изградњу центра културе, план инфраструктурног опремања простора, дефинисање зелене и заштитне површине, као и зоне заштите рјечног корита у захвату плана.

Основни циљ Одлуке о измјенама и допуни Одлуке о изради Измјена и допуна Државне студије локације „Дио Сектора 27 и Сектор 28” је изналажење новог урбанистичког рјешења за простор Крашића, посебно у дијелу фазности реализације плана и усклађивања са важећом регулативом. Саставни дио програмског задатка је и урбана реконструкција и санација простора који је дијелом изграђен, као и очување јавног карактера морског добра са планираним приступима.

Одлука о доношењу Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона КАП-а” у Подгорици усмјерена је ка повећању вриједности индустријске производње у смислу виших фаза прераде, уз оптимизацију индустријских система како би се створили услови за обезбјеђење краткорочне стабилности и дугорочне одрживости индустријске производње. Приликом разматрања Одлуке наглашено је да се на овом простору очекује интензивирање процеса структурног прилагођавања и реструктурирања индустријског сектора у циљу формирања ефикасне структуре индустрије и њеног прилагођавања стандардима квалитета у домену животне средине као и у циљу подстицања повећања производње и развоја одређених области индустрије, привлачења инвестиција и стварања повољнијих услова за развој одређених подручја.

Одлуком о доношењу Измјена и допуна Просторно – урбанистичког плана Општине Даниловград у дијелу генералне урбанистичке разраде Спуж обезбијеђени су услови за валоризацију пољопривредног земљишта у сврху изградње коњичког клуба у склопу спортско-рекреативног комплекса и створени су услови за изградњу објекта основне дјелатности са пратећим објектима и неопходним садржајима.

Влада је утврдила и Нацрт локалне студије локације „Главатичићи” општина Котор с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 30 радних дана. Према програмском задатку, ЛСЛ треба обезбиједи услове за развој туризма на овом подручју, уз поштовање принципа уређења, заштите и коришћења простора.

Донијет је Програм изградње колекторских система и постројења за третман комуналних отпадних вода. Овим Програмом, који се доноси до 2022. године и у директној је вези са Планом управљања комуналним отпадним водама у Црној Гори (2020-2035) као кровном документу у овој области, утврђени су оперативни циљени: санација и замјена дотрајалих сегмената система за сакупљање отпадних вода, проширење мреже сакупљања отпадних вода на подручја без адекватних услуга и обезбјеђење адекватног пречишћавања комуналних отпадних вода. Овим документом је предвиђена реализација пројеката вишегодишњег карактера у укупном износу од око 157 милиона еура, од чега ће се 96 милиона еура финансирати из кредита, 38 милиона еура из донација, док су остало интерна средства (23 милиона еура, од чега је око 9.8 милиона еура предвиђено из Капиталног Буџета, док је остало 13 милиона предвиђено из Буџета јединица локалне самоуправе).

Усвојена је Информација о Уговору о бесповратној подршци за финансирање пројекта „Техничка подршка управљању билатералним програмима прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија и Црна Гора – Косово 2014-2020”, с Приједлогом уговора. Представљајући Информацију наведено је да укупан буџет пројекта техничке подршке износи 870.000 еура за све три земље, што представља допринос Европске уније, односно није предвиђено суфинансирање активности од стране партнера.

Донијета је Одлука о отварању Конзулата Црне Горе у Скадру - Република Албанија, на челу са са почасним конзулом и надлежношћу за општину Скадар.

Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на Одлуку о укидању подручне организационе јединице Терминалне контроле летења „Београд”- Аеродромска контрола летења Вршац. Приликом образложења Одлуке истакнуто је да ради рационализације терминалних трошкова и измјене оперативног концепта пружања услуга у терминалу престаје са радом Аеродромска контрола летења Вршац, а у ваздушном простору изван аеродромске саобраћајне зоне у којем је пружала услуге контроле летења, ове услуге наставља да пружа Аеродромска контрола летења Батајница.

Влада је верификовала закључак донијет дан раније без одржавања сједнице, а на основу прибављених мишљења већине чланова Владе, да упути у Републику Албанију тим за трагање и спашавање из рушевина.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЧУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?