Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ауторском и сродним правима

Објављено: 28.11.2019. 21:56 Аутор: МЕК
„Измјенама и допунама Закона о ауторском и сродним правима приступило се првенствено са циљем усклађивања одредби овог закона са правом Европске уније у области колективног остваривања ауторског и сродних права, конкретно Директивом 2014/26/ЕУ Европског Парламента и Савјета од 26. фебруара 2014. године о колективном остваривању ауторског права и сродних права, као и издавању одобрења за подручја више држава за права на онлине коришћење музичких дјела на унутрашњем тржишту“ казала је Биљана Јакић, генерална директорица Директората за унутрашње тржиште и конкуренцију након што је Влада на данашњој сједници утврдила Измјене и допуне закона о сродним и ауторским правима.

Јакић је навела да је предметном директивом по први пут на нивоу Европске уније детаљно уређено питање колективног остваривања права, како у погледу права аутора и носилаца сродних права, тако и у погледу обавеза и овлашћења организација за колективно остваривање права и корисника права. 

Она је допунила да ће главни ефекат усвајања овог Предлога закона бити унапрјеђење система колективног остваривања ауторског и сродних права у Црној Гори.

Јакић је на крају упознала присутне са најзначајнијим новинама које Предлог закона доноси:

• Појачана транспарентност рада организација за колективно остваривање, како у односу према ауторима и носиоцима сродних права које заступа, тако и у односу према корисницима.

• Појачан надзор над радом организација за колективно остваривање ауторског и сродних права од стране надлежног органа;

• Појачан инспекцијски надзор над неовлашћеним коришћењем ауторских дјела и премета сродних права;

• Строжија прекршајна политика;

• Унапређење поступка закључивања заједничких споразума о тарифама тј. споразума о накнадама за коришћење ауторских дјела и предмета сродних права између организација за колективно остваривање права и удружења корисника, уз увођење обавезе одобрења таквих споразума од стране надлежног органа, као и повећана транспарентност приликом закључивања истих;

• Увођење могућности утврђивање нове споразумне тарифе уколико је претходна примјењивана најмање годину дана, као и измјене привремене тарифе утврђене од стране надлежног органа, по службеној дужности или на захтјев репрезентативног удружења корисника или организације за колективно остваривање ауторског и сродних права.

• Увођење обавезе организацијама за колективно остваривање ауторског и сродних права права да дају могућност подношења приговора и обезбиједе ефикасне и благовремене поступке за одлучивање по приговорима својим члановима и организацијама за колективно остваривање права у чије име управљају правима на основу споразума о заступању.

Кључне циљне групе на које ће Предлог овог закона утицати су:

- аутори и носиоци сродних права;
- Корисници ауторских дјела и предмета сродних права;
- Организације за колективно остваривање ауторског и сродних права.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?