Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пуришић: Основни циљеви Закона о раду су сузбијање сиве економије, флексибилност на тржишту рада и заштита права запослених

Објављено: 28.11.2019. 22:55 Аутор: мрсс
Влада је на данашној сједници утврдила Предлог Закона о раду, чији су основни циљеви сузбијање сиве економије, флексибилност на тржишту рада и заштита права запослених.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић је на пресс конференцији рекао да је Нацрту закона претходио дугогодишњи рад и сарадња свих социјалних партнера, чиме је успостављена додатна пракса јачања социјалног дијалога. 

У свим пројектованим циљевима обезбијеђена је адекватна норма, а закон ће дати одговоре на све циљеве.

Нови Закон има 40 норми више у односу на Закон који је тренутно на снази.

Закон је донијет у транспарентној процедури, уз консултације и коментаре важних партнера као што су Свјетска банка и ММФ.

„Позитивно мишљење од стране Европске комисије добијено је 13. новембра 2019. године, након чега је усаглашен са Секретаријатом за законодавство и прослијеђен Влади Црне Горе на утврђивање“, казао је Пуришић.

Он је навео неке од кључних новина, а то су: обавеза послодавцу који има више од 10 запослених да има акт о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, заснивање радног односа даном ступања на рад.

„Трајање уговора о раду на одређено вријеме продужено је на 36 мјесеци умјесто досадашњих 24 мјесеца. Надаље, нови Закон предвиђа уговор о раду ван просторија послодавца: рад на даљину, рад од куће и рад у домаћинству, као посебну врсту уговора о раду, затим закључивање Уговора о раду преко Агенције за привремено запошљавање, али не дуже од 24 мјесеца“, навео је Пуришић. 

Министар је додао и да се сходно новим Законом годишњи одмор не може замијенити новчаном надокнадом, што је неприкосновено право запосленог.

„Закон прописује и исплату зараде искључиво преко жиро рачуна, а обрачун зараде ће имати снагу извршне исправе, затим заштиту од престанка радног односа на одређено вријеме док траје трудничко и породиљско одсуство“, казао је Пуришић.

Законом је предвиђена и посебна заштита запосленог код послодавца, Инспекције рада, Агенције за МРРС и судова.

„Споразумни раскид радног односа производиће дејство само кад се овјери код надлежног органа“, додао је Пуришић.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Предлог одлуке о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2020. годину у укупном броју од 20.454 дозволе. 

МИНИСТАРСТВО РАДА И СОЦИЈАЛНОГ СТАРАЊА





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?