Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 146. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе данас је на 146. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, размотрила и утврдила Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин је, представљајући предложени закон, рекао да је још увијек на снази закон из 1977. године те да данашњим чином Влада испуњава и уставну обавезу.

Размотрен је и утврђен Предлог закона о медијима који је у потпуности усклађен са међународним стандардима и у чијој изради су учествовали, поред представника државних институција, и представници медијске заједнице, цивилног сектора, академске заједнице, регулатора и саморегулатора и Синдиката медија.

Влада је утврдила Предлог закона о поморско-агенцијској дјелатности којим се уређују услови за обављање ове дјелатности која обухвата пловидбу бродова и њихово искоришћавање, прихват и отпрему бродова, бригу о путницима и посади, посредовање при закључивању уговора о искоришћавању бродова, купопродаји, градњи, конверзији, поправци бродова, осигурању бродова и одговорности власника брода, односно бродара и снабдијевању бродова залихама, као и друга питања од значаја за обављање поморско-агенцијске дјелатности. Поред тога, утврђени су услови за обављање поморско-агенцијске дјелатности, права и дужности поморског агента и поморског агента посредника, начин вођења уписника поморских агената и поморских агената посредника, надзор над обављањем поморско-агенцијских дјелатности и друга питања од значаја за рад поморских агената и поморских агената посредника.

Утврђен је Предлог закона о измјени Закона о фискализацији у промету производа и услуга којим се примјена Закона одлаже до 1. јануара 2021. године из разлога што није окончана процедура по тендеру који се спроводи под надзором Свјетске банке.

Влада је донијела Одлуку о проглашењу парка природе „Ријека Зета“. У распарави је наглашено да је израђена Студија заштите за проглашење заштићеног природног добра долине ријеке Зете, која је финансирана од стране Општине Даниловград и Главног града Подгорица. Студијом је утврђено да ово подручје карактерише висок ниво биолошке разноврсности са значајним предионим, еколошким, културним и естетским вриједностима, које је неопходно очувати и заштити. Укупна површина парка природе, утврђена Студијом, износи 119,85 км² и простире се са 78 одсто на територији општине Даниловград, а 22 одсто је на територији Главног града Подгорица. Проглашењем ријеке Зете заштићеним подручјем, очуваће се природне вриједности и природни ресурси које карактеришу ово подручје и којим треба да се адекватно управља.

Донијета је Одлука о одређивању министарстава која могу имати државне секретаре, којом је прописано да државног секретара може имати и Министарство науке у циљу адекватног управљања пословима из области иновација, посебно за дио који се односи на Стратегију паметне специјализације - С3 и ИПА фондове, као и Министарство рада и социјалног старања.

Ради проширивања дјелатности у циљу ефикаснијег пословања, донијета је Одлука о допуни Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Скијалишта Црне Горе“, Мојковац.

Влада је усвојила Концесиони акт за реализацију пројекта жичаре Котор-Ловћен. Концесијом за реализацију пројекта жичаре предвиђено пројектовање, финансирање, изградњу, одржавање и пренос система жичаре од локалитета Дуб у Општини Котор до локалитета Кук на Ловћену на територији Пријестонице Цетиње, на основи „пројектуј, изгради, финансирај, управљај, пренеси”. Предвиђено трајање концесије за жичару је 30 година након датума почетка радова, односно датума када буду испуњени сви предуслови предвиђени у Нацрту уговора о концесији. У складу са Законом о концесијама, период концесије је 30 година.

Усвојена је Информација о спроведеном поступку понуђача по основу Јавног позива за давање у дугорочни закуп земљишта у државној својини, ради изградње вјетроелектране, на локалитету „Брајићи“ – општине Будва и Бар. У Информацији је наведено да је Одлуком о утврђивању ранг листе од 11. новембра 2019. године, утврђеном од стране Тендерске комисије за отварање и рангирање понуда пристиглих по основу Јавног позива изабран понуђач-Конзорцијум „WПД Брајићи“. Овим поводом, Влада је задужила Министарство економије да формира Комисију за преговоре, са задатком да на основу елабората о условној парцелацији, који ће доставити изабрани понуђач Конзорцијум „WПД Брајићи”, припреми предлог Одлуке о давању у дугорочни закуп земљишта у државној својини на овом локалитету и припреми предлог Уговора о закупу земљишта за изградњу вјетроелектране, усаглашен са изабраним понуђачем.

Влада је усвојила Информацију о активностима на реализацији пројеката из области енергетске ефикасности од користи за привреду и грађане, за период мај – децембар 2019. године. Програм енергетске ефикасности у јавним зградама (ЕЕППБ) реализује се у двије фазе, по основу уговора о кредиту и финансијском доприносу, потписаним са КфW банком, у износу од 13,44 милиона + 22,274 милиона еура. Информација садржи преглед активности које су реализоане у наведеном периоду у оквиру три пројекта: Енергетска ефикасност у Црној Гори - друга фаза (МЕЕП 2); Програм енергетске ефикасности у јавним зградама – друга фаза (ЕЕППБ) и Програм Енергетски ефикасан дом.

Усвојен је Извјештај о реализацији активности на изради планова управљања водама на водном подручју Дунавског и Јадранског слива и плану даљих активности. Како је приликом представљања Инфорамације наведено, ови планови припремљени су да би се осигурало ефикасно управљање водама рјечног слива у земљи, узимајући у обзир садашњу праксу, доступност података и ресурса. Овај документ израђен је у складу са захтјевима Оквирне директиве о водама - 2000/60/ЕЗ и националног законодавства у области управљања водама и заштите природе, на основу којих се успоставља правни оквир којим се штити и побољшава статус свих вода и заштићених подручја, укључујући екосистеме који зависе од воде, спрјечава погоршање њиховог статуса и обезбјеђује дугорочно оптимално (одрживо) коришћење водних ресурса. Извјештај садржи најзначајније ставке управљања водама: опис карактеристика издвојених водних тијела у датом подручју, утврђивање највећих притисака и процјена утицаја, процјена ризика, процјена статуса, утврђивање питања од значаја и других питања која се односе на управљање водама, економска анализа коришћења воде, утврђивање циљева животне средине које треба постићи, припрема Програма мјера ради остваривања циљева животне средине у области вода.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији акционог плана за унапријеђење пословног амбијента (у изабраним областима). Акционим планом је предвиђено укупно 26 активности, од којих је 23,10 одсто је реализовано, 73,07 одсто се у континуитету реализује, док 42,30 одсто није реализовано. Влада је задужила надлежне институције да интезивирају активности на реализацији предвиђених мјера.

На иницијативу Министарства спорта, Влада је дала сагласност на Предлог за реализацију и финансирање едукативне кампање „Дигитална писменост и заштита дјеце и младих на интернету”. Имајући у виду да интернет има своје добре и лоше стране и представља један од главних извора информисања, те да број криминалних активности које угрожавају дјецу и младе расте, као и да су облици сајбер криминалних активности попут крађе идентитета и информација, дјечије порнографије, сајбер буллyнг-а, вршњачког насиља и вријеђања на друштвеним мрежама све распрострањенији, Министарство спорта и младих у сарадњи са Министарством јавне управе и Министарством унутрашњих послова и Управом полиције покренуће едукативну кампању „Дигитална писменост и заштита младих на интернету”. Циљ кампање је подизање свијести дјеце и младих али и одраслих о неопходности развоја дигиталне писмености, као и о правилној и корисној употреби нових технологија без којих је опстанак у савременом свијету немогућ.

Влада је усвојила Информацију о досадашњим активностима у вези са преношењем посмртних остатака потомака династије Петровић – Његош.

У оквиру кадровских питања за почасног конзула Црне Горе у Скадру постављен је директор хотелске групе Хармониа Сокољ Хоџа. На дужност заштитнице имовинско-правних интереса Црне Горе именована је Драгана Ђурановић, која је и до сада обављана ту дужност.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?