Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Утврђен Приједлог закона о медијима: Нова рјешења усклађена са међународним стандардима

Објављено: 05.12.2019. 23:35 Аутор: МКУ
Влада Црне Горе утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о медијима.

Тим поводом, након сједнице, представницима медија обратио се министар културе Александар Богдановић који је истакао како је нови акт плод рада у којем су учествовали и представници медијске заједнице, цивилног сектора, академске заједнице, регулатора и саморегулатора, Синдиката медија, представника државних институција.

Током израде овог акта, имали смо тијесну сарадњу са експертима Савјета Европе, уз најширу јавну расправу која је трајала и ван максималних рокова. Закон је праћен и троструком мониторинг експертизом Савјета Европе, уз три читања Европске комсије, а све у циљу усаглашавања са највишим међународним стандардима - рекао је он.

Министар Богдановић је истакао како приједлог новог законског рјешења доноси низ нових мјера и института.

Нека од нових рјешења тичу се шире дефиниције медија, која сада подразумијева и онлине медије. Притом, приједлог закона препознаје и одговорности оснивача тих медија у погледу објављивања коментара треће стране, опет на препоруку експерата Савјета Европе. Приједлогом закона предвиђено је и формирање Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, што и овим путем желим посебно акцентовати као добар модел. У оквиру тог фонда биће обезбијеђена подршка медијима за производњу програмских садржаја од јавног интереса, као и средства за подстицање саморегулације - нагласио је он.

Питање медијског власништва такође је третирано новим актом. 

То ће, како је овим приједлогом дефинисано, бити транспарентније, а оснивачи медија имаће и обавезу да на једноставан и директан начин омогуће јавности податке о свим власницима који имају више од пет одсто удјела у оснивачком капиталу медија. Такође, закон дефинише транспарентност финансирања медија из јавних прихода, укључујући и оглашавања државних органа у медијима, тако што предвиђа како обавезу органа јавног сектора, тако и медија о вођењу евиденције и објављивање података о уплатама из јавних прихода - саопштио је министар Богдановић.

Приједлог закона о медијима, уз то, садржи и посебне одредбе које се тичу оснивања медија, права заштите извора информација, заштите угледа новинара, искључења одговорности за штету ако је новинар поступао у складу са дужном новинарском пажњом, претпоставке невиности, забране говора мржње, заштите дјеце и малољетника, права на исправку и одговор, те чувања и права на увид у медијски запис.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

ВИДЕО:YОУТУБЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?