Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Жељко Штурановић сусрео се са амбасадорима земаља чланица НАТО у Црној Гори

Објављено: 16.01.2008. 21:52 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе, Жељко Штурановић, сусрео се данас у Подгорици са амбасадорима земаља чланица НАТО у Црној Гори.

Поздрављајући иницијативу одржавања редовних састанака амбасадора земаља чланица НАТО у Црној Гори, премијер Штурановић је казао да овај скуп представља одличну прилику за информисање и размјену информација о евроатланским интеграцијама Црне Горе и захвалио домаћину овог сусрета Грчкој, која је контакт амбасада НАТО-а .


Премијер је истакао да чланство у НАТО представља један од основних стратешких спољно-политичких приоритета Владе , те да је, од обнове независности, Црна Гора у том процесу направила крупне искораке. Уведен је систем одбране као нова функција, формирано је Министарство одбране, донијет је законодавни оквир за функционисање сектора одбране и безбједности, професионална војска стављена је под цивилну и демократску контролу. Црна Гора је потписала Оквирни документ и и постала чланица програма НАТО - Партнерство за мир, чиме је јасно потврдила свој пут евроатланских интеграција и као краљни циљ чланство у НАТО.

Влада је формирала координациона тијела за процес евроатланских интеграција, Савјет за партнерсто за мир и Интерресорну комисију Црне Горе за Партнерство за мир, усвојила Презентациони документ и Комуникациону стратегија о евроатланским интеграцијама и шестомјесечни Акциони план за њену имплементацију, отворила Мисију при НАТО-у у Бриселу и потписала више споразума.

Предсједник Штурановић изнио је очекивање да ће подршка јавности о интеграцији Црне Горе у НАТО, која тренутно није на задовољавајућем нивоу, првенствено због недовољне информисаности, расти. Алијанса је данас политичка организација која одлуке доноси консензусом, а процес интеграције у НАТО подразумијева напредак у реформама у свим сферама друштва. Такође, у процесу интеграције у НАТО испуњавају се стандарди и критеријуми демократских и модерних друштава, који су универзални, и нарочито значајни за чланство Црне Горе у ЕУ.

Премијер је истакао интерес Црне Горе за политичку подршку земаља чланица НАТО на путу њених евроатланских интеграција, нарочито за интезивирање политичког дијалога кроз Акциони план за индивидуално партнерство. Активности на политичком дијалогу, заједно са војно-одбрамбеним реформама имају за циљ да Црна Гора на предстојећем Самиту НАТО-а у Букурешту, априла 2008. године, постане дио Интезивираног дијалога .

Заједничка је оцјена да је Црна Гора остварила значајан прогрес у интеграцији у НАТО, али да пред њом стоје још бројни изазови, те да од земаља чланица тог савеза може очекивати даљу помоћ како у политичком смислу, тако и у даљим реформама сектора одбране и безбједности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?