Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић: Резултати Црне Горе у борби против корупције неспорни су, позивам цивилни сектор да сарадњом отклонимо разлике у перцепцији

Објављено: 09.12.2019. 18:11 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић је оцијенио јутрос на XИИИ Националној антикорупцијској конференцији да су резултати наше земље у борби против корупције неспорни, да је оно по чему се разликују актери друштвене сцене перцепција те је стога поново позвао цивилни сектор на тјешњу сарадњу са Владом рекашви да данас нема мјеста сумњи у искреност позива јер је Влада више пута доказала нулту стопу толеранције на корупцију.

„Када је ријеч о откривању и гоњењу коруптивних кривичних дјела, у области која се односи на репресију, Европска комисија констатује [у најновијем Радном документу]: да је успостављен почетни биланс у дијелу истрага, кривичног гоњења и коначних пресуда у случајевима високе корупције, који треба даље консолидовати; да су два лица осуђена за кривична дјела тзв. високе корупције; да су против 20 физичких и једног правног лица подигнуте оптужнице за тзв. високу корупцију и злоупотребу службеног положаја; да су покренуте нове кривичне истраге у четири предмета високе корупције против осам физичких и једног правног лица; да је само током прве половине ове године у једном предмету привремено одузета имовинска корист у висини од три милиона еура; и да су нове финансијске истраге покренуте у осам предмета високе корупције. Треба, наравно, поменути и негативне оцјене Европске комисије наше борбе против корупције. Те оцјене су, између осталог,: да предмете истраге и процесуирања високе корупције треба даље консолидовати и да се, иако се финансијске истраге сада покрец́у у ранијим фазама кривиц̌них истрага, и даље се те истраге не покрец́у системски у свим слуц̌ајевима корупције“– рекао је министар Нухоџић отварајући конференцију коју је организовала Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС).

Документ ЕК – добронамјерна анализа и путоказ

Министар је рекао да Влада најновији Радни документ Европске комисије види као добронамјерну анализу, као веома користан пресјек стања и као путоказ за све гране власти и цијело црногорско друштво у промишљању и планирању наредних корака и активности које је потребно предузети у циљу достизања жељеног европског стандарда.
„Ако су чињенице неспорне – а вјерујем да чињенице из Радног документа нико не доводи у питање – поставља се питање шта је то што је спорно. Мој одговор је да је спорна перцепција. Спорно је оно што ми закључујемо или да будем још конкретнији и директнији – како читамо овај документ и како га презентирамо јавности. Ако је наш заједнички циљ, а вјерујем да јесте, да кроз стваралачки дијалог, рјешавамо проблеме, да Црну Гору као наш дом доведемо што је могуће брже на ниво најразвијенијих европских држава чијем друштву тежимо понављам оно што сам на овој истој конференцији рекао 2017. године: Одајући признање МАНС-у и цивилном сектору у цјелини на досадашњем раду на овом плану, констатујући да је Црна Гора у том сегменту – у агилности, продорности, професионалности и ефикасности цивилног сектора, свакако, испред многих, ако не и свих држава окружења – позивам на интензивнији наставак партнерства базираног, прије свега, на повјерењу једних у друге и повјерењу у институције. То је, понављам и увјерен сам, она кључна сада недостајућа цигла у градњи наше заједничке куће као друштва владавине права. Коначно, ако је нешто било црногорско обиљежје кроз нашу цијелу историју то је било уважавање оних који су другачији или који макар другачије мисле“ – рекао је министар унутрашњих послова.

У доказану нулту толеранцију Владе на корупцију данас нико нема право да сумња

Министар Мевлудин Нухоџић је указао на значај тјешње сарадње власти и цивилног сектора те је, стога, поновио позив невладиним организацујама, упућен са ове конфренције 2017. године, на партнерство рекавши да, ако је 2017. било сумњи у искреност Владе, сада мјеста таквој сумњи нема.

„Прије четири дана, у петак, засиједао је Социјални савјет. У тој области у којој је наша земља примјер не само у региону него и шире, партнерством, међусобним уважавањем и напорима свих страна, Црна Гора успјешно савладава дугогодишње препреке и проблеме и излази са квалитетнијим и напреднијим рјешењима. Ако можемо заједно у сфери која се директно тиче егзистенције, и то у једној од држава која излази из транзиције – онда сигурно то можемо и у овој области. Стога, поново позивам на партнерство, позивам на заједничко анализирање стања, на заједничко промишљање наредних корака, позивам да помогнемо једни другима и нашем друштву. Само заједно, само синергијом, само бољим разумијевањем и партнерством можемо напријед. Влада се у свом раду залаже за одговоран однос свих институција по овом питању и за нулту толеранцију на корупцију – што значи да нема имуних и да нема селективног приступа. То је додатни аргумент да овај мој позив буде доживљен као искрен. Ако је неко 2017. у то сумњао, 2019. године, вјерујем, да нема разлога за сумњу“ – закључио је у уводном обраћању на XИИИ антикорупцијској конференцији министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић.

У уводном дијелу Конференције говорили су, поред министра Нухоџића, главни преговарач са Европском унијом Александар Дрљевић, амбасадори Уједињеног Краљевства Алисон Кемп и СР Њемачке Роберт Вебер, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав и извршна директорка МАНС-а Вања Ћаловић Марковић.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА





Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?