Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Гашење МА би изазвало несагледиву штету за црногорску економију

Одлука Владе да на јаван и транспарентан начин ријеши проблеме Монтенегро Аирлинеса (МА), предлажући закон Скупштини Црне Горе, представља њен одговоран однос према ово питању, добру економску и финансијску одлуку, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић. Истакао је да би гашење компаније због наслијеђених дубиоза изазвало несагледиву штету за Црну Гору и њену економију. 

„Ми смо направили објективну економску анализу тога шта значи ликвидација МА односно шта доноси улагање у МА. Ликвидација значи да би Црна Гора изгубила преко 500.000 путника годишње и то можете претпоставити шта значи за државу Црну Горе и њену економију, а не само за туризам“, рекао је премијер Марковић одговарајући на питања новинара након свечаности уручивања 17 докторских стипендија.

Истичући да се овдје ради о инвестицији, а не потрошњи, предсједник Марковић је указао на то да је наша држава претежна авио дестинација и подсјетио да ће ове године МА превести 680.000 туриста што чини 30 одсто учешћа у броју превезених путника.

„То је преко 75 милиона еура прихода остварених од стране МА и то је око 180 милиона еура посредног доприноса црногорској економији и јавним финансијма. Ако бисмо угасили МА онда то све не бисмо имали у Црној Гори“, рекао је Премијер и поручио грађанима да је важно да ово разумију јер без прихода које доноси МА дошли би у ризик и плате и пензије, редовност свих исплата и сви други аспекти јавних финансија који су ослоњени на укупну економију.

Уколико би у овом тренутку МА угасили због дубиоза из претходног периода, додао је предсједник Владе, црногорска економија би доживјела велику штету са несагледивим посљедицама на дужи период.

Предсједник Владе је казао да се кроз Предлог закона о улагању у консолидацију и развој Друштва за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „Монтенегро Аирлинес“ А.Д. Подгорица рјешавају питања дугова, али и да се компанија уводи у инвестициону и развојну фазу.

„На овај начин чувамо неспоран кадровски потенцијал који је створен у МА у више од 20 год. Чувамо наше пилоте, инжењере, техичаре јер је то индустрија која је глобално у експанзији. Они ће наћи врло лако свој простор на авио тржишту али ми смо пуно уложили у њих да бисмо их изгубили. Они требају Црној Гори за њењу економију и њен раст“, рекао је премијер Марковић и додао да ће у наредних шест година бити набављене четири летјелице које ће бити власнишво МА.

Предсједник Владе је истакао да је ово економска а не санациона мјера и да мисли да је предлог за рјешавање проблема МА добар. На питање новинара да ли очекује подршку коалиционих партнера за Предлог закона у Парламенту, премијер је рекао да на Влади није било разлика у односу на ово питање.

Закон о слободи вјероисповијести у интересу је грађана

Премијер Марковић одговарао је и на питања новинара о Предлогу закона о слободи вјероисповијести упућеном Скупштини и одлуци појединих политичких субјеката да због тога напусте Одбор за свеобухватну реформу изборног законодавства.

Карактеришући поступак дијела опозиције као политички ПР, премијер Марковић је указао да Закон о слободи вјероисповијести нема везе са обавезама поменутог скупштинског одбора.

„Закон о слободи вјероисповијести је програмска обавеза Владе. Ми га доносимо у најбољем интересу и у складу са европским стандардима. Овај закон није усмјерен ни против једне вјерске заједнице и цркве, нити против једног или групе вјерника. Него насупрот, у интересу је слободе вјероиспоијести или увјерења“, истакао је премијер Марковић и подсјетио да је Закон рађен у сарадњи са Савјетом Европе и Венецијанском комисијом.

Он је нагласио да питање имовине мора бити ријешено, али да ни један манастир или црква нијесу нападнути. У црквеним и вјерским објектима ће се и даље служити вјерски обреди и то ће даље бити мјеста за вјернике али се, додао је предсједник Марковић, морају обављати у складу са законом.

„Не пада нам на памет да узимамо туђу имовину. Закон јасно предвиђа да ће вјерске заједнице имати могућности да докажу своје власништво, ако постоји спор у том власништву, оно ће се доказивати у складу са законском процедуром у одговарајућем поступку“, рекао је предсједник Владе и додао да ће лично учествовати у раду Парламента на ову тему како би се разбили сви табуи, скривене политичке намјере и скривени политички маркетинг.

Премијер је истакао да је вођен дијалог са свим вјерским заједницама, али да самјо једна једна не жели да прихвати овај приступ из неких ирационалних разлога.

Вјерујем да ћемо са синдикатима здравства доћи до заједничког рјешења

На питање новинара о незадовољство здравствених радника предложеним повећањем зарада од девет одсто у наредној и три одсто у 2021. години, Премијер је рекао да је он разговарао са синдикатима, да су разговори у току и да вјерује да ћемо доћи до заједничког рјешења.

Упитан да прокоментарише рањавање Миодрага Даке Давидовића, премијер Марковић је казао да сваки атак на живот човјека коментарише неприхватљивим и дрским чином.

„Упознао сам се из медија са том чињеницом, допбро је да нема трагичних посљедица. Надам се да ће истражни органи Републике Србије наћи брзо одговор и ријешити тај случај“, рекао је премијер Марковић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?