Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство науке крунисало овогодишњи рад додјелом средстава у износу од 3.5мил ЕУР у једном дану

Објављено: 11.12.2019. 21:54 Аутор: Министарство науке
Свечаним догађајем на којем су у једном дану додијељена средства од чак три и по милиона еура - за докторске стипендије, за иновативне пројекте, за два нова центра изврсности и за стратешка партнерства у спровођењу предакцелерацијског програма иновативних стартапова, као и годишње награде најуспјешнијим научницима и иноваторима - крунисан је овогодишњи рад Министарства науке Црне Горе.

Ministarstvo nauke

У обраћању бројним званицама и добитницима стипендија, грантова и награда, министарка Сања Дамјановић је истакла да су претходне три године биле веома изазовне због бројних активности које су започете али и направљеног пробоја у јачању иновационог екосистема Црне Горе.

“Знамо да наша земља има изузетне људе, те се Министарство води амбициозном визијом како би у области науке и иновација постигли много више” – рекла је Дамјановић. Она се захвалила свима који су пружили партнерство и прихватили позив за сарадњу, помагајући у доношењу инструмената који на прави начин одсликавају оно што су потребе и могућности црногорског друштва и додала да “данас награђени стипендисти, пројекти и идеје имају велику одговорност и да од њих имамо посебна очекивања”.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка Дамјановић је потом уручила грантове иновативним пројектима, центрима изврсности, стратешким партнерствима у спровођењу предакцелерацијског програма иновативних стартапова али и годишње награде најуспјешнијим научницима и иноваторима.

У име добитника грантова за иновативне пројекте обратио се доц. др Марко Симеуновић, скрећући пажњу да, иако смо мала земља, посједујемо изузетне истраживаче и иноваторе, као и значајан потенцијал чији фокус треба усмјерити на патенте и комерцијализацију потенцијалних рјешења. Он је упутио позив за сарадњу свим научним и иноватиним институцијама у Црној Гори и бизнис заједници како би се формирала истраживачка и иноватина синергија која би креирала основе за бољу будућност нашег друштва.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Предсједник Владе Црне Горе, Душко Марковић је присуствовао данашњој свечаности и уручио стипендије за докторска истраживања. Испред стипендиста се обратила Неда Бошковић која је указала на значај програма стипендирања докторских истраживања који већ другу годину за редом обезбјеђује средства која су потребна да се докторске студије спроведу до краја у задовољавајућим условима и да управо то може довести до конкретних резултата који могу дефинисати развојни пут наше државе.

Велики број високих званица – представника Владе и дипломатског кора, академске и бизнис заједнице али и значајан број љубитеља науке присуствовао је данашњој свечаности, након које уприличен пригодан коктел.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke














Списак добитника грантова, стипендија и награда можете погледати овдје



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?