Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе у оставци Жељко Штурановић примио амбасадора Чешке Републике Ивана Јестраба

Објављено: 11.02.2008. 18:49 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе у оставци Жељко Штурановић примио је данас у опроштајну посјету нерезидентног амбасадора Чешке Републике у Црној Гори Ивана Јестраба.

Премијер Штурановић захвалио је амбасадору Јестрабу на одличној сарадњи и значајном личном доприносу у јачању билатералних односа између Црне Горе и Чешке Републике, као и на разумијевању и подршци Чешке демократским процесима у Црној Гори, и њеним европским и евроатлантским стремљењима. Он је истакао да је за Црну Гору од посебног значаја брза ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању од стране парламената држава чланица ЕУ. Премијер Штурановић је такође изразио намјеру Црне Горе да поднесе захтјев за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, у првој половини 2008. године, и, у том правцу, затражио подршку Чешке. Истакавши значај формирања Заједничког апликационог центра за визе у Подгорици за олакшани улазак и кретање грађана Црне Горе у ЕУ, он је изразио наду да ће и Чешка Република, укључивањем у пројекат Апликационог центра, омогућити издавање виза црногорским држављанима у Подгорици.

Захваливши се на изванредној комуникацији и сарадњи коју је током свог мандата имао са институцијама у Црној Гори, амбасадор Јестраб је изразио задовољство квалитетом и постигнутим нивоом билатералних односа. Као значајан подстицај даљем унапређењу, првенствено економске сарадње двије пријатељске државе, он је истакао намјеру своје земље да, у сусрет предсједавању Чешке Републике Савјетом Европске уније у првој половини 2009. године, формира дипломатско представништво у Црној Гори. Амбасадор Јестраб је поновио чврсту ријешеност чешке Владе за даљом подршком напорима Црне Горе на путу европских и евроатлантских интеграција, што ће потврдити и брза ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању Црне Горе и ЕУ у чешком Парламенту. Јестраб је информисао о већ донесеној политичкој одлуци да се и Чешка Република придружи групи држава које ће издавати визе нашим грађанима у Подгорици, те да очекује да ће се техничка питања у том правцу ријешити до почетка априла о.г.

Обострано је констатовано да постоје бројне могућности за даље интензивирање економске сарадње и још већег присуства чешких инвеститора у Црној Гори, а да ће у том правцу значајну улогу имати Трговинско привредно представништво Чешке, отворено 1. јануара о.г. у Подгорици.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?