Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић: Улагање у Монтенегро Аирлинес није спашавање компаније него улагање у развој ЦГ

Објављено: 12.12.2019. 17:42 Аутор: МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА

„Предлог закона о улагању и консолидацију Монтенегро Аирлинеса не представља спашавање Монтенегроаирлинеса, већ улагање у развој Црне Горе” – поручио је министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић на данашњој конференцији за медије организованој након што је у петак Влада утврдила закон.

„Свјесна значаја компаније Влада Црне Горе није дозволила да дође до стечаја и гашења. Озбиљно смо се бавили том темом и сигуран сам да смо донијели добру одлуку. Све калкулације показују да би гашење имало велике посљедице, а да су бенефити од улагања далеко већи. На овај потез се нијесмо одлучили ни брзо ни лако, али смо на основу анализе рада предузећа у посљедње три године, сигуран сам донијели добру одлуку коју ћемо поднијети Скупштини на верификацију. Ако посланици имају боље рјешење на њима је да преузму одговорност'', казао је министар Нурковић.

Презентирајући неке од аргумената и чињеница које иду у прилог оваквој одлуци министар је рекао да је индиректан допринос националне авио компаније црногорској туристичкој и осталој привреди, од туриста и путника које је превезао, већи је од 150 милиона годишње према спроведеном истраживању тржишта, сачувано је око 400 радних мјеста од којих је двије трећине летачког и техничког особља, а у чије образовање је држава уложила велика средства.

Министар је истакао да је упркос критикама, задовољан што су сачували ову компанију, те да је ноторна лаж стручњака који тврде да ће држава платити 32 милиона еура дуга националног авиопревозника према Аеродромима и да ће тај новац остати концесионару.

На конференцији за медије министар је поменуо да се медијски даје простор некомпететним лицима, наводним стручњацима, да коментаришу одлуке Владе. „Драстичан примјер је коментар неког стручњака да ће средства која држава уплати Аеродромима на име дуга отићи будућем концесионару, те да ће он државним парама платити држави. Ово је ноторна измишљотина, незнање или болесна неистина” – рекао је министар саобраћаја и поморства.

Минисар је рекао да наш туризам није могуће развијати са постојећом инфраструктуром коју имамо без обзира на то што додатно улажемо у путну и жељезничку инфраструктуру.

„Док год не будемо достигли ниво развоја изграђености аутопутева и жељезнице да задовољи потребе повећаног броја туриста мораћемо да користимо овај вид превоза. Док имамо ту потребу имамо потребу да ово предузеће одржимо и да оно функционише. Директне и индиректне штете би се десило ако не дође до консолидације предузећа. Заиста ћемо покушати да чињеницама и аргументима докажемо да није улагање у спашавање овог предузећа већ улагање у будући развој Црне Горе. … Свједоци сте да свакодневно добијамо информације да су у европским државама ове компаније неодрживе саме по себи, Италија је недавно имала помоћ од око 400 милиона еура а укупно за годину дана око милијарду и 300 милиона. Компанија на Малти је такође у проблемима, видите шта се десило са компанијом у Британији, а колико је тек њемачка Влада морала да уложи да би санирала тај дио компаније који послује тамо. Поменућу такође и Исланд који је дозволио да се угаси њихова авио компанија. Имали су 1,5 одсто пад бруто националног дохотка као директна и индиректна посљедица гашења авио компаније. Чуо сам да је њихов премијер изјавио да, да је знао за посљедице ове одлуке да никада не би дозволио да се угаси национална авио компанија. Дакле, потпуно смо свјесни и потребе за улагањем и напора које треба да уложи Влада и да обезбиједи средства али смо далеко више свјесни посљедица које би се десиле уколико би дошло до гашења ове компаније'', казао је Нурковић одгаварајући на питања новинара везано за мишљење ЕК на овај предлог закона и да ли постоје гаранције да ће предузеће позитивно пословати након предвиђених улагања“ – рекао је министар.

Министар саобраћаја и поморства је оцијенио да је рјешење за националну авио компанију морало бити системско како би се омогућило том предузећу да се развија и да позитивне ефекти далеко веће од ових који су до сада остварени.

''Све анализе уз превезени број путника показују да ће интересовање за овај вид путника из године у годину расти на глобалном нивоу и на тржишту Црне Горе. Црна Гора има стратешки план да развија туризам. Заиста туризам није могуће развијати са постојећом инфраструктуром коју имамо без обзира што додатно улажемо у путну и жељезничку инфраструктуру. Док год не будемо достигли ниво развоја изграђености аутопутева и жељезнице да задовољи потребе повећаног броја туриста мораћемо да користимо овај вид превоза. Док имамо ту потребу имамо потребу да ово предузеће одржимо и да оно функционише. Директне и индиректне штете би се десило ако не дође до консолидације предузећа. Заиста ћемо покушати да чињеницама и аргументима докажемо да није улагање у спашавање овог предузећа већ улагање у будући развој Црне Горе. Агенцији смо упутили закон, упутили смо канцеларији ЕК у Подгорици и наравно обавићемо разговоре у наредном периоду. Свједоци сте да свакодневно добијамо информације да су у европским државама  ове компаније неодрживе саме по себи, Италија је недавно имала помоћ од око 400 милиона еура а укупно за годину дана око милијарду и 300 милиона. Компанија на Малти је такође у проблемима, видите шта се десило са компанијом у Британији, а колико је тек њемачка Влада морала да уложи да би санирала тај дио компаније који послује тамо. Поменућу такође и Исланд који је дозволио да се угаси њихова авио компанија. Имали су 1,5 одсто пад бруто националног дохотка као директна и индиректна посљедица гашења авио компаније. Чуо сам да је њихов премијер изјавио да, да је знао за посљедице ове одлуке да никада не би дозволио да се угаси национална авио компанија. Дакле, потпуно смо свјесни и потребе за улагањем и напора које треба да уложи Влада и да обезбиједи средства али смо далеко више свјесни посљедица које би се десиле уколико би дошло до гашења ове компаније'', казао је Нурковић одгаварајући на питања новинара везано за мишљење ЕК на овај предлог закона И да ли постоје гаранције да ће предузеће позитивно пословати након предвиђених улагања.

Нурковић је на крају закључио да “ крпљење није право рјешење те да се проблем мора системски рјешавати и да се омогући предузећу развој и да ће доћи позитивни ефекти далеко већи од овога што су до сада остварили.

Извршни директор Монтенегро Аирлинеса Живко Бањевић указао је на то да је Монтенегро Аирлинес у претходне три године превезао милион и 850 хиљада путника.

-Из године у годину смо повећавали број путника, а ја бих додао да смо пословање оптимизовали на начин што смо смањили фиксне и директне оперативне трошкове и да смо са мање авиона и летова остварили већу попуњеност кабине и већи ефекат са аспекта броја превезених путника него што је то било раније. МА превози једну трећину до једну четвртину укупног броја путника на црногорским аеродромима у конкуренцији од 55 авио превозника, укључујући и све лоw цост компаније које лете према Црној Гори. Све у свему укупан допринос МА за ове три године је био већи од пола милијарде еура. Што се тиче ове године до данашњег дана превезли смо око 626 хиљада путника, а до краја године имаћемо близу 670 хиљада путника у све три категорије саобраћаја. То значи да смо за око три одсто повећали број превезених путника у односу на прошлу годину при чему ће компанија приходовати више од 70 милиона еура. Битно је да се истакне да МА тренутно у свом власништву има два фокера од чега је један био приземљен што нам је изазвало додатне трошкове, казао је Бањевић.

Монтенегро Аирлинес ће пословати позитивно у старту, а како је додао, планом консолидације, резултат ће бити позитиван одмах.

-Што се самог плана и консолидације и развоја МА тиче, МА ће у периоду од 2020. па наредних 3 године превозити у просјеку између 700 и 750 хиљада путника. Планиран је реалан раст у односу на оно што чинимо ове године. При томе ће резултат бити позитиван одмах. МА ће пословати позитивно у старту и од почетка спровођења поменутог плана. Питање свих питања од кад је предлог Закона усвојен на Влади је да ли је овај план консолидације и улагања у МА одржив. Ево ја желим да кажем да ни једна одлука није донешена нагло ни један инпут није стављен на папир док није провјерен. Ја тврдим да је план одржив јер почива на реалним претпоставкама које су тестиране у претходном трогодишњем периоду. Да је МА раније имао барем дио средстава у свом власништву прича би била потпуно другачија. План је одржив јер почива на реалним претпоставкама које су већ тестиране у претхоном периоду и зато што почивају на здравим основама које се коначно тичу инвестиционо-развојног палан. МА је своје авионе набавио 2008. 2009. и 2010. године и то већину ресурса на оперативни лизинг. Прошло је 10 година и вријеме је да се оперативни ресурси компаније занове, истакао је Бањевић.

Како је даље навео, ова прича неће престати онога дана кад се заврши процес улагања.

-Укупна цифра од 155 милиона не представља једнократно улагање 1. јануара 2020. године. Напротив. Неутралан ефекат по буџет је већи од 50 милиона и остало је фискални ефекат по буџет и средстава која ће бити уложена до 2024. године. Директан и укупан индиректан допринос МА привреди је већи од 180 милиона еура, а у државни буџет се слива око 34 милиона еура годишње. Прича не престаје 2023. године кад се улагање заврши већ напротив. Зависно од тога колико добро урадимо процес набавке авиона, рестаурацију мотора, ова прича ће трајати знатно дуже. По нама, период ће трајати наредних 8 до 9 година, истакао је он.


МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА


ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈY3НФц

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?