Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одлука Комитета охрабрујућа за упис Бокељске морнарице у наредном номинационом циклусу

Објављено: 13.12.2019. 01:44 Аутор: МКУ
Међувладин комитет за нематеријалну културну баштину УНЕСЦО-а, који је протеклих дана засиједао у Боготи, уз присуство црногорске делегације коју је предводио министар културе Александар Богдановић, препознао је важност Бокељске морнарице и отворио могућност за њен упис на Листу заштићене нематеријалне баштине у наредном периоду.

MKUУ образложењу, предсједница Евалуационог тијела Бак Сангмее истакла је да Бокељска морнарица обједињује серију активности, пракси и ритуала повезаних са доношењем моштију Светог Трипуна у Котор 809. године, у коме су поморци играли значајну улогу. 

На основу информација из досијеа, номинација у потпуности задовољава критеријум Р5 за упис на Репрезентативну листу. Евалуационо тијело потврђује да је Бокељска морнарица укључена у Регистар културних добара Црне Горе 2013. године, од стране Управе за заститу културних добара, која је одговорно тијело за вођење регистра. Ипак, Евалуционо тијело сматра да треба додатно појаснити креитријуме Р1-Р4. Евалуационо тијело сматра да досије треба додатно да појасни више о природи самог елемента- рекла је она.

У мишљењу Евалуационог тијела истиче се да су многе активности, праксе и ритуали поменути, али нема детаљнијих информација о њиховој природи, друштвеним функцијама и културном значењу.

Досије се фокусира на видљивости и свијести о значају самог елемента, истичући вриједности Бокељске морнарице и њену повезаност са локалним идентитетом. Предложеним мјерама недостају мјере заштите усмјерене на могуће опасности од утицаја туризма. Досије не даје прецизну информацију о механизмима и методологији рада са Бокељском морнарицом и широм локалном заједницом. Из тог разлога, Евалуационо тијело предлаже да се усвоји Одлука о допуни номинације Бокељске морнарице - стоји у мишљењу тог тијела. 

Министар Богдановић казао је како Црна Гора изузетно цијени ставове УНЕСЦО у вези са номинацијом Бокељске морнарице.

MKUУважавамо закључке Евалуационог тијела, које препознаје важност Бокељске морнарице и отвара могућност за њен будући упис на Репрезентативну листу.
   
Културна политика Црне Горе је заснована на УНЕСЦО конвенцијама и другим стандардима. За нас, стога, листе за нематеријалну бастину нијесу платформа за такмичење, а локалне заједнице нијесу објекти, већ субјекти у интензивној сарадњи. Имајући то у виду, ми ћемо пажљиво пратити препоруке Евалуационог тијела и побољшати досије, како бисмо га изнова поднијели у наредном номинационом циклусу. Сигурни смо да ће Бокељска морнарица, која већ 12 вјекова чува најважније вриједности човјечанства, са својом мултикултуралношћу и мултиетничношћу, када се једном упише, обогатити свјетску културну баштину и управо из тог разлога остати отворена за све оне који дијеле исте вриједности - нагласио је министар Богдановић.

Представници црногорске делегације информисали су Комитет да је у процесу наше прве номинације цијела процедура спроведена транспарентно те да је прикупљено више од 300 сагласности локалне заједнице - почев од морнара и капетана, све до њихових породица, предсједника општина и директора различитих институција. 
   
Додатан изазов била је и чињеница да Бокељска морнарица представља комплексан елемент нематеријалне баштине, па је традицију дугу 12 вјекова тешко свести на једноставну форму, какав је УНЕСЦО досије.
      
У оквиру конференције, министар Богдановић имао је одвојене сусрете са генералном директорицом УНЕСЦО Одри Азуле, министарком културе у Влади Колумбије Кармен Ињес Васкез Камаћо, те неформалан сусрет са предсједником Колумбије Иваном Дуке Маркезом.
     
Уз то, црногорска делегација имала је више сусрета са представницима Секретаријата УНЕСЦО-а, односно 24 државе чланице Међувладиног комитета.
     
Видео: Yоутубе
     
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?