Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обраћања предсједника Владе Црне Горе Жељка Штурановића, на званичном отварању дијалога о либерализацији визног режима измедју ЕУ и Црне Горе

Објављено: 21.02.2008. 18:57 Аутор: Насловна страна
Поштовани потпредсједниче ЕК Фратини,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Имам задовољство да Вас поново поздравим, пожелим добродошлицу у Црној Гори и искажем нашу захвалност Европској Комисији и Вама лично за допринос који сте дали данашњем почетку преговора о либерализацији визног режима измедју Црне Горе и Европске Уније, као и за напоре у претходном периоду из којих је резултирало потписивање Споразума о визним олакшицама и реадмисији, отварање Апликационог центра у Подгорици и подршка коју нам несебично дајете на нашем европском путу.

С поносом желим да нагласим да се Црна Горе, у периоду измедју ваше двије, за Црну Гору изузетно значајне посјете, потрудила да испуни, колико је то било у њеној моћи, преузете обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању везане, прије свега за квалитетну имплементацију привременог Споразума и створи услове за успјешан наставак пута ка кандидатури, а затим и ка пуноправом чланству у Европској Унији.

Новим електронским пасошем, чије ће издавање почети крајем априла, недавним усвајањем Закона о црногорском држављанству, Закона о регистрима пребивалишта и боравишта, Закона о тајности података, Закона о личној карти, те законима који су у скупштинској процедури ( Закон о путним исправама, Закон о странцима, Закон о заштити података о личности и неколико других закона) Црна Гора се квалитетно припремила за примјену система издавања, контроле, евиденције и сигурности нових пасоша и остваривање визне политике, сигурности граница, контролу миграција и азила и остваривање националне стратегије борбе против организованог криминала и корупције.
Успјешно се примјењују споразуми о реадмисији са земљама Европске Уније. У току су припреме за закључивање споразума о реадмисији са свим државама Западног Балкана.

Сарадња наше полиције са полицијама држава у овом региону успјешно се одвија на обезбедјивању границе, борби против илегалних миграција, прекограничног криминала свих облика, укључујући и трговину људима.

Имплементира се Интерполов пројекат ,,И-24/7,, на три главна медјународна гранична пријелаза ( Д.Бријег, аеродроми Тиват и Подгорица), што ће омогућити примјену оптичких читача, видео надзор и систем за читање регистарских таблица и увезивање са Интерполовом базом података.

Реконструкција, изградња и одржавање низа других граничних пријелаза у складу са еворпским стандардима , уз финансијску и стручну помоћ земаља ЕУ, као и отварање заједничких граничних прелаза са нашим сусједима, су један од приоритетних задатака Владе.

Све што смо навели показује да су државни органи Црне Горе посвећени раду на либерализацији виза и стварању услова за укидање виза са земљама Европске Уније, као једном од битних услова за остваривање њеног најважнијег спољњеполитичког циља евроатланских интеграција.

Почетак преговора о либерализацији визног режима измедју ЕУ и Црне Горе удахнуће нову наду нашим држављанима, који су готово двије деценије, из познатих разлога, били у једној неприродној изолацији од својег природног окружења Европе и свега оног што слободна размјена идеја, људи, роба и капитала значи за економски, технолошки и културни напредак Црне Горе и посебно за младе људе који су европска будућност Црне Горе.

Надамо се да ће нам искуства стечена током, за Црну Гору, пионирских преговора о визним олакшицама и реадмисији са ЕУ, омогућити да у што краћем року испунимо услове из преговора за либерализацију визног режима, како би приступили остваривању крајњег циља свих наших заједничких напора, а то је укидање виза црногорским држављанима који путују у земље Европске Уније.

У то име, желим вам успјешан рад и пријатан боравак у Црној Гори.Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?