Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама 49,8 милиона еура

Објављено: 13.12.2019. 20:30 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Министар финансија Дарко Радуновић је данас са представницима њемачке развојне банке  КфW потписао Уговор о кредиту за Програм енергетске ефикасности у јавним зградама – фаза ИИИ, у вриједности од 45 милиона еура, док је министарка економије Драгица Секулић потписала Уговор о гранту за исти програм у висини од 4,8 милиона еура.

Уговоре су у име њемачке развојне банке КфW потписали Пабло Обрадор, директор КфW за енергетски сектор за Југоисточну Европу и Турску и Жељко Уљаревић, шеф канцеларије КфW у Подгорици.

Потписивању Уговора је присуствовао замјеник амбасадора СР Њемачке у Црној Гори, Цристопх Бреуниг.

„Данас смо имали задовољство да са министром финансија и њемачком развојном банком потпишемо Уговор о кредиту и Уговор о гранту а везано за трећу фазу Пројекта енергетске ефикасности у јавним зградама у Црној Гори. Ради се о 45 милиона еура кредита по веома повољним условима: 15 година рочности, од чега 5 година грејс периода уз фиксну каматну стопу од 1,06%. Посебно смо захвални на донацији од скоро 5 милиона еура коју је КфW обезбиједио кроз инструмент WБИФ (Wестерн Балкан Инвестмент Фрамеwорк) тј. Европске уније“, саопштила је након потписивања министарка економије Секулић.

Секулић је  истакла да је ово трећа фаза и да су кроз прве двије у претходних десетак година успјешно реконструисана  33 објекта у области просвјете и социјалне заштите.

„Чињеница је да смо у тим објектима остварили уштеде и до 60% потрошње и у великој мјери смо подигли комфор за рад и  боравак“, рекла је министарка Секулић.

„Захваљујем се министрима на данашњем потписивању уговора. Ово је за нас и за вас велика прилика јер ми, наравно, имамо у цијелом региону велики портфолио у области енергетске ефикасности. Међутим, прва је била Црна Гора. На Црној Гори смо стекли прва велика искуства, доста тога заједнички научили, и ви и ми у имплементацији тако да се радујемо даљим изазовима и даљој реализацији овог програма. Што се КфW-а тиче, ми ћемо и даље остати ваш вјерни партнер и захваљујем се и желим вам много успјеха“, саопштио је директор КфW за енергетски сектор за ЈЕ и Турску, Пабло Обрадор.


Министарство финансија
Министарство економије


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?