Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе у оставци Жељко Штурановић примио министра иностраних послова Румуније, Адриана Ћороануа

Објављено: 26.02.2008. 20:52 Аутор: Насловна страна
Румунија снажно подржава даљи напредак Црне Горе у процесима европских и евроатлантских интеграција - истакнуто је у разговору предсједника Владе Црне Горе у оставци Жељка Штурановића и министра иностраних послова Румуније, Адриана Ћороануа.

Премијер Штурановић је оцијенио односе између двије државе пријатељским и садржајним, и изразио посебну захвалност континуираној подршци коју је Румунија пружала Црној Гори на путу европских и евроатлантских интеграција. Представивши активности које Црна Гора остварује у тој области, он је истакао да је у наредном периоду за нашу земљу од посебног значаја брза ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању у парламентима држава чланица ЕУ. Поновивши намјеру Црне Горе да поднесе захтјев за статус кандидата за чланство у ЕУ, у првој половини 2008. године, премијер Штурановић је у том правцу, затражио подршку Румуније. Он је такође изразио наду да ће преговори о безвизном режиму између Црне Горе и ЕУ бити окончани до краја текуће године, што ће омогућити несметан улазак и кретање наших држављана у Европској унији.

Похваливши значајан прогрес и реформске активности које се спроводе у Црној Гори, румунски министар иностраних послова је истакао увјерење да веома добри односи двију земаља представљају чврсту основу за даље унапријеђење будуће, првенствено економске сарадње. Он је изразио намјеру румунске Владе да, у склопу своје политике пружања подршке земљама Западног Балкана за што брже укључење у европске и евроатлантске структуре, веома брзо ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању Црне Горе и ЕУ.

Министар Ћороану је оцијенио оправданом намјеру Црне Горе за скорим подношењем захтјева за статус кандидата за чланство у ЕУ, на темељу принципа индивидуалног прогреса држава на путу ка чланству у ЕУ.

Румунија је, као домаћин предстојећег Самита НАТО, који ће се одржати у Букурешту почетком априла т.г., поновила сагласност са предвиђеном даљом интеграцијом земаља Западног Балкана у ову политичко-безбједносну организацију.

Саговорници су исказали задовољство интензивним и садржајним политичким дијалогом између двије земље и изразили увјерење да ће билатерална сарадња бити даље унапријеђена у наредном периоду. У разговору су размотрене и могућности конкретизације будуће сарадње потписивањем споразума у различитим областима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?