Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио представника Министарства трговине Сједињених Америчких Држава Пола Дајка

Објављено: 04.04.2008. 23:10 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас представника Министарства трговине Сједињених Америчких Држава Пола Дајка, са сарадницима.

Премијер Ђукановић је информисао саговорнике о активностима које Влада Црне Горе спроводи, након обнављања државности, у циљу унапређивања животног стандарда, остварења темељне демократизације и напретка Црне Горе ка европским и евроатлантским интеграцијама. Он је истакао пажњу коју Влада поклања стварању повољног амбијента за развој предузетништва. С тим у вези, предсједник Ђукановић је навео податак да је наша земља убједљиви лидер у региону у износу страних инвестиција по глави становника, што потврђује успјех пажљиво дизајнираног економског система у Црној Гори. Растућа понуда капитала омугућава избор најважнијих и најскупљих програма за наше приоритетне развојне пројекте, међу којима је премијер Ђукановић издвојио изградњу два аутопута, валоризацију енергетског потенцијала, рјешавање питања водоснадбијевања и водопречишћавања, као и одлагања чврстог отпада. Он је представио планиране развојне пројекте у области туризма, и исказао намјеру Владе за окончање процеса приватизације током ове године.

Премијер Ђукановић изразио је задовољство због одличне сарадње двије земље у домену одбране и војске, која је потврђена и јучерашњим позивом НАТО Самита у Букурешту Црној Гори за укључење у Интезивирани дијалог. Он је испољио очекивање да ће веома добри политички односи бити значајан подстицај за привлачење пажње америчких компанија на инвестиционе потенцијале Црне Горе, чиме би се додатно учврстило стратешко партнерство наше земље са САД.

Представника Министарства трговине САД Пол Дајк је честитао на позиву који је упућен Црној Гори за укључење у Интезивирани дијалог са Сјеверно-атлантским савезом. Он је изразио задовољство због квалитетне политичке сарадње Црне Горе и САД и ,као главни циљ његове посјете, представио довођење економске сарадње двије земље на тај ниво. Представник америчког Одсјека за трговину пренио је заинтересованост инвестиционе заједнице САД за црногорско тржиште, које иако мало, нуди многобројне, веома привлачне пословне могућности за америчке компаније. Посебна пажња је изражена за пројекте у областима туризма, као и путне и енергетске инфраструктуре. Господин Дајк је испољио очекивање да ће остварена економска стабилност и безбједност у Црној Гори, али и будући заједнички напори резултирати реализацијом прве велике америчке инвестиције у Црној Гори, што ће, по његовом увјерењу, условити нова капитална улагања америчких инвеститора.

Саговорници су разматрали и конкретне могућности за даље упознавање америчких компанија са инвестиционим погодностима и предузетничким амбијентом у Црној Гори.

Састанку је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Родерик Мур.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?