Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио министра иностраних послова и европских интеграција Републике Хрватске Гордана Јандроковића

Објављено: 13.05.2008. 01:21 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић, примио је данас министра иностраних послова и европских интеграција Републике Хрватске, Гордана Јандроковића.
Премијер Ђукановић је истакао значај посјете министра Јандроковића Црној Гори, у контексту континуитета сусрета представника двију земаља на високом и највишем нивоу. Он је изразио задовољство због значајног напретка, оствареног обостраним ангажманом, на успостављању пријатељских и садржајних односа између двије државе. Премијер је обавијестио госта о континуитету рада Владе на реализацији зацртаних стратешких одредница, акцентирајући значај спровођења започетих реформи и успјешног, скорог окончања периода транзиције.
Оцијенивши јачање добросусједских односа и сарадње као један од приоритета црногорске спољне политике, премијер Ђукановић је нагласио да се радује достигнућима Хрватске који су резултирали позивом за чланство у НАТО и изгледним окончањем преговора са ЕУ до половине наредне године. У том контексту, истакао је залагање за демократски развој читавог региона и значај напретка било које од земаља Западног Балкана.
Похваливши значајан прогрес и реформске активности остварене за кратко вријеме након обнављања државности Црне Горе, посебно у домену спољне политике, хрватски министар је истакао увјерење да веома добри односи двију земаља представљају чврсту основу за даље унапређење будуће, првенствено економске сарадње. Министар Јандроковић је поновио хрватско залагање за даљи напредак земаља Западног Балкана ка чланству у Европској унији и изразио спремност за интезивирање комуникације између министарстава иностраних послова двију земаља и реализацију конкретних пројеката сарадње у области европских и евроатлантских интеграција.
Саговорници су исказали задовољство формирањем Комисије за припрему правног поступка за разграничење на мору између Црне Горе и Хрватске пред Међународним судом правде, и изразили очекивање да ће заједнички предлог Споразума о разграничењу у скорој будућности бити предат Суду у Хагу. Тиме ће бити потврђена спремност држава за демократско и споразумно рјешавање осјетљивих питања, као и зрелост и одговорност институција Црне Горе и Хрватске у међудржавним преговорима, у циљу постизања обострано прихватљивог рјешења.
У разговору су размотрене и могућности значајнијег учешћа хрватских инвеститора у реализацији стратешких пројеката у Црној Гори, посебно у домену саобраћајне инфраструктуре и туризма, као привредних грана од великог значаја за обје земље, у којима Хрватска има велико искуство и потенцијал за улагања. Договорено је јачање активности на унапређењу функционисања дипломатско-конзуларних представништава Црне Горе у Загребу и Хрватске у Подгорици и Котору, те истакнут значај успостављања редовне авио линије на релацији Подгорица Загреб, од средине јуна о.г., за даље јачање комуникације и укупних односа двије земље.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?