Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарка Сузана Прибиловић на конференцији ,,ГДПР и заштита података у Црној Гори''

Објављено: 16.12.2019. 20:01 Аутор: мју

,,Модернизација јавне управе подразумијева електронско пословање, а грађани Црне Горе очекују да управа буде отворена, транспарентна, доступна грађанима, зато Влада Црне Горе спроводи активности како би достигла циљеве Дигиталне Агенде и приближила се ЕУ стандардима, јер заштита података заузима примарно мјесто и уз информатичку безбједност представља основне постулате сигурности и повјерења у електронске трансакције'', саопштила је министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, на конференцији ,,ГДПР и заштита података у Црној Гори’’ која је одржана данас у хотелу ЦентреВилле у Подгорици.

mju

Прибиловић је казала да примјена информационих технологија, интероперабилност, електронска размјена података, отворени подаци, електронски идентитет и електронско плаћање представљају основе за унапређење рада јавне управе, даљу модернизацију и транспарентност њеног рада, као и повећање ефикасности и квалитета услуга које јавна управа пружа, те да је заштита података од великог значаја за ове процесе и да Министарство јавне управе нове пројекте спроводи већ по начелима ГДПР – Општа регулатива о заштити података о личности.

,,Без сумње можемо рећи да је 2019. била година ГДПР-а. Лични подаци, дозволе, права корисника, минимизације података, службеник за заштиту података – само су неки појмови о којима смо дискутовали током протеклих годину дана'', истакла је Прибиловић.

,,Имајући у виду комплексност саме теме, у наредном периоду Министарство јавне управе ће у сарадњи са Агенцијом за заштиту личних података, Управом за кадрове, Привредном комором и другим заинтересовнаим актерима покренути организацију догађаја који ће привреду боље упознати са ефектима ГДПР-а и мјерама усклађивања, како би се отклониле постојеће баријере за укључивање домаћих компанија у европско дигитално тржиште'', поручила је Прибиловић.

Она је закључила да је дигитализација у Црној Гори процес који се не може зауставити, да промјене пословања, које из папирног прелази у дигитално, захтјевају додатне напоре свих нас како би се укључили у глобалне токове, те да ће наредне године представљати изазов за све нас, а посебно са аспекта повјерења у електронске трансакције и њихову сигурност, усљед неопходне трансформације пословања јавних институција и едукацију корисника о својим правима.

Поред министарке Прибиловић, у уводном дијелу говорили су деканица Правног факултета у Подгорици, Анета Спаић, министар унутрашњих послова Мелвудин Нухоџић и генерални директор компаније Скy Еxпресс, Мајо Мићовић.
Након уводног дијела, услиједила су интерактивна предавања и панел дискусије у циљу приближавања значаја ГДПР-а и подизања свијести о томе како ће овај акт утицати на компаније и појединце, али и разне друге заинтересоване актере, првенствено привреду и органе јавне власти.

Конференција је организована у сарадњи Правног факултета Универзитета Црне Горе и компаније Скy Еxпресс д.о.о. са циљем да се најширој јавности приближи значај ГДПР-а, Опште регулативе о заштити података о личности, која је ступила на снагу 25. маја 2018. године

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?