Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Предложени закон о слободи вјероисповијести није револуционарни закон који одузима имовину него обавеза Владе коју ћемо одлучно довести до краја

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је данас да тврдње да је Света Столица приликом његове прекјучерашње званичне посјете отворила питање предложеног закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница представљају манипулацију срачунату на блокирање даље демократизације наше земље и саопштио да је Влада одлучна да обавезу преузету независношћу и Уставом доведе до краја.

„Оно што је из тог разговора произашло је да и Црна Гора и Света Столица желе да се на том закону постигне највећи степен консензуса. А као што знате, ми смо радили за ових пет година да до тога консензуса дође. Консензуса не може бити ако то неко не жели“ – рекао је предсједник Владе приликом посјете Тивту одговарајући на питање новинара дневног листа Вијести.

Премијер је рекао да у случају предложеног закона нема противљења ни Католичке цркве у Црној Гори, ни Исламске заједнице у Црној Гори ни Јеврејске заједнице.

„Имамо противљење српске Митрополије из познатих разлога који су ирационални. Било је упита из Делегације Европске уније и неких амбасада о тајмингу овог закона јер се спекулисало да смо ми овај закон кандидовали да бисмо зауставили дијалог о изборним условима. Питао сам их: да и је икада закон о слободи вјероисповијести или увјерења и о правном положају вјерских заједница био предмет изборног законодавства? Никада! Да ли је овај закон од било које странке у Црној Гори па и опозиционих странака доведен у контекст преговора о изворним условима? Није! Дали је овај закон држан у фијоци и одједном стављен у парламентарну процедуру да би се направила политичка опструкција? Није, јер смо ми на том закону радили 4-5 година, тај закон је био предмет широких консултација и расправе, како на националном тако и на међународном плану. И на крају, тај закон је са аспекта оправданости и цјелисходности рјешења потврдила Венецијска комисија као неспорни савјетодавни ауторитет у Европи. Прихватили смо све препоруке Венецијанске комисије, и у складу са Владином агендом кандидовали га парламенту“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је подсјетио да је израда овог закона у Програму Владе и да су стога сви су знали да Влада ради на закону и да ће предложени закон бити упућен парламенту.

„Желим да пошаљем поруку: Ово није револуционарни закон, ово није закон који укључује одузимање имовине вјерским заједницама, било којој па и Српској православној цркви. ово је закон којим по највишим европским стандардима регулишемо ову област као свако уређено друштво и као свака друга демократска држава. Ово је закон у којем ће се знати шта је црквено, а шта је државно невезано од тога ко ће служити вјерске објекте у тим црквама. Дакле, овим законом нећемо истјеривати свештенство из постојећих објеката Српске православне цркве нити ћемо тамо уводити неко друго. То је обична манипулација да се заустави процес демократизације Црне Горе и ово важно питање, које смо преузели и независношћу и Уставом, доведемо до краја. И Влада остаје одлучна на том плану“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић одговарајући на питања новинара на крају радне посјете општини Тиват.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?