Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ “ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ И ДЈЕЧЈЕ ЗАШТИТЕ”

Објављено: 17.12.2019. 19:21 Аутор: мрсс
Данас, 17.12.2019. године у Подгорици одржана је конференција организована поводом почетка пројекта “Јачање капацитета система социјалне и дјечје заштите у Црној Гори” који се реализује у оквиру Програма ЕУ-ЦГ за запошљавање, образовање и социјалну заштиту.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић отворио је конференцију и изразио задовољство спровођењем још једног пројекта као припрему Црне Горе за чланство у ЕУ, а уз подршку Делегације Европске уније у Црној Гори.

„Пројекат „Јачање капацитета система социјалне и дјечје заштите’’ који финансира ЕУ треба да нам помогне да унаприједимо капацитете Министарства рада и социјалног старања, локалних самоуправа, центара за социјални рад и других пружалаца услуга на локалном нивоу”, објаснио је Пуришић.

Он је казао да је Црна Гора усагласила визију развоја социјалне заштите која је усклађена са европским социјалним моделом и циљевима одрживог развоја, а кровна стратегија у овој области – Стратегија за развој социјалне и дјечје заштите 2018-2022 – садржи кључне правце реформи у овој области у наредним годинама. 

Развој услуга социјалне заштите за подршку животу у породици и заједници један је од кључних аспеката реформе система социјалне и дјечије заштите у Црној Гори. 

mrss


“Фокус смо ставили на унапријеђење подршке у породици и заједници, уз истовремено смањивање институционалног смјештаја. Ово је у складу и са кључним препорукама које смо усвојили у Националном програму економских реформи. У прилог томе говори и податак да је број дјеце (0-17) у сродничком и несродничком хранитељству у сталном порасту и да данас премашује број дјеце без родитељског старања у установама за смјештај за готово четири пута”, додао је министар.

Представник Делегације ЕУ у Црној Гори, Мигуел Магро Гомез истакао је да је Извјештај Европске комисије о Црној Гори за 2019. годину констатовао да је земља постигла одређени ниво припрема за социјлану политику и запошљавање.

“Током протекле године били смо свједоци одређеног напретка и успјешних резултата. Ипак, још увијек смо свјесни нерјешивих потреба, због чега ће ЕУ, коју представља Делегација у Подгорици, наставити да буде поуздан партнер у вашим напорима да Црна Гора постане боље мјесто за живот”, додао је Магро Гомез. 

Директорица Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова Љиљана Симовић казала је да Европска унија у континуитету подржава сектор образовања, запошљавања и социјалне политике. Кроз текући Програм ЕУ-ЦГ за запошљавање, образовање и социјалну политику, навела је Симовић, издвојено је 18 милиона еура, од чега око 3,4 милиона еура за унапријеђење социјалне инклузије, као и система социјалне и дјечје заштите кроз финансирање активности пројекта „Јачање капацитета система социјалне и дјечје заштите“ и за пројекте који ће се спроводити кроз грант шему за даљи развој и побољшање квалитета у пружању услуга социјалне и дјечје заштите на локалном нивоу. 

„Из буџета ИПЕ за 2020. годину, МРСС је у сарадњи са ресорима просвјете, науке и финансија припремило нови програм који ће почети са реализацијом одмах након потписивања Финансијског споразума, а које се очекује до краја 2020. године“, додала је Симовић. Програм је вриједан око 11 милиона еура, од чега је издвојено 3 милиона еура за активности на укључивању теже запошљивих категорија лица на тржиште рада, са фокусом на кориснике социјалних давања, жене, младе и нискоквалификована незапослена лица, те лица са инвалидитетом. Док је 1,5 милиона еура издвојено за подршку у доношењу политика, њиховом спровођењу, праћењу и координацији.

Директор директората за социјално старање и дјечју заштиту Горан Кушевија казао је да пројекат „Јачање капацитета система социјалне и дјечје заштите’’ траје укупно 18 мјесеци, односно до марта 2021. године.

Буџет пројекта је 392.000 ЕУР, а главни координатор пројекта је Министарство рада и социјалног старања (Дирекција за програмирање и имплементацију ЕУ фондова).

Кушевија је казао да су очекивани резултати пројекта: ојачани капацитети запослених у Мунистарству, прије свега Директорату за социјално старање и дјечју заштиту и Дирекцији за развој услуга, за планирање, буџетирање и спровођење социјалних и политика дјечје заштите, као и у Заводу за социјалну и дјечју заштиту, а све у циљу обезбјеђивања квалитета система социјалне и дјечје заштите.

Такође и унапријеђени капацитети инспекције за социјалну и дјечју заштиту у вршењу надзора професионалног рада пружалаца услуга, унапријеђени капацитети ЦСР и локалних пружалаца услуга и испуњење захтјева за лиценцирање, као и развијени капацитети органа локалних самоуправа, спровођења и евалуације локалних планова за унапређење социјалне инкузије.

На крају уводног дијела конференције, вођа тима пројекта Жарко Шундерић је представио све активности које ће се реализовати у оквиру пројекта.

ВИДЕО:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?