Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Након постављања подморског кабла нестаје могућност несташица струје, задатак ЦЕДИС-а је да свака кућа у ЦГ добије струју

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас да наша грађани Црне Горе више не треба да стријепе од несташица електричне енергије и поремећаја на тржишту јер је везом подморским каблом са Италијом и градњом нестао разлог реалних и вјештачких несташица.

„На првој годишњој аукцији за додјелу прекограничних преносних капацитета између Црне Горе и Италије, одржаној прошле недјеље, Црногорски електропреносни систем остварио је приход од безмало 3 милиона еура, за само 70 од укупно припадајућих 200 МW преносног капацитета. Овај феноменалан финансијски резултат, само је илустрација вриједности које креирамо у домаћој енергетици посљедњих година. Но, важнија од тренутне добре зараде је чињеница да је Црна Гора задобила снажну и директну везу са западноевропским енергетским тржиштем. Дакле, порука је јасна – нема развоја у изолованим националним оквирима. Посебно не за малу државу на Балкану. Бити дио европског енергетског ланца није више наша амбиција, него реалност. За Црну Гору од овог тренутка нема више бојазни од поремећаја на тржишту енергије Југоисточне Европе. Ризик од реалних и вјештачких несташица, практично је елиминисан кроз везу са европским енергетским тржиштем. Но, осим фасцинантних података од готово милијарду еура вриједном пројекту, који је Црна Гора успјешно реализовала у партнерству са италијанском копанијом Терна, посебно радује доказана способност нашег ЦГЕС-а. Они су потврда да је домаћа струка и знање спремно да се равноправно такмичи са европским гигантима“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на Премијерском сату на питање Филипа Вуковића из Клуба посланика Демократске партије социјалиста о стању у нашој енергетској политици.

Премијер је рекао да ће само извори електричне енергије успостављени ове године производити 10% струје, те да петогодишњи план инвестиција ЕПЦГ износи 700 милиона еура.

„Ту су реконструкције постојећих објеката, али још важније нови пројекти: попут соларне електране Бриска гора, вјетроелектране Гвозд, хидроелектране Комарница, додатног агрегата на Перућици, а постоје и нови планови за Крушево, на примјер... Паралелно, одабран је инвеститор за нову вјетроелектрану на Брајићима, инвестицију вриједну око 100 милиона еура, а у припреми су и тендери за закуп државног землишта за потребе градње додатних соларних електрана. Све ово остварује се без цента финансијског подстицаја. Дакле, позиви које смо расписивали у мандату ове Владе, не садрже ни премије ни гарантоване подстицајне цијене. Црногорска енергетика сазрела је до нивоа на којем до репутабилног партнера и инвеститора долазимо на чисто тржишним принципима. У том смислу енергетика ће бити један од покретача још динамичнијег раста наше економије. Ова област данас младим људима нуди квалитетна и атрактивна радна мјеста у струци. Дјелатност која својим снажним инвестиционим циклусом покреће и друге развојне перспективе“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе рекао је да жели да сви у ланцу одлучивања – од Владе и Министарства економије, до ЕПЦГ и њених предузећа буду на висини задатка како би грађани добили квалитетну услугу.

„Зато је посебно важно да ЦЕДИС брзо и ефикасно напредује у подухвату који смо заједнички иницирали – интензивној ревитализацији дистрибутивне мреже. Кренуло се са сјевера и руралних подручја, али свједоци смо да квалитет напајања није оптималан ни у приградским насељима, па чак ни у појединим градским језгрима. Већ започетих 80 милиона еура улагања у ове сврхе, неће бити крај тог процеса. То мора и биће програм у годинама које слиједе, све док свако црногорско домаћинство и сваки привредни субјект, не добију европски квалитет енергије. Поручићу одавде – задатак ЦЕДИС-а је да свака кућа, у селу или планини, у којој се макар и периодично живи, добије струју. И због тог појединца и породице, али због поруке – да и други треба да остану на својим имањима, и да им се враћају. То је једна од хуманих димензија регионалног развоја“ - казао је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?